Ηλεία

M.Παρασκευόπουλος: «Θέλει αρετή και τόλμη η δημόσια ζωή – Μια επιβεβλημένη απάντηση»

makis.jpg

Η παράταξη « ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ » ΠΥΡΓΟΣ  νομίζει ότι θα μπορέσει να θάψει στους σωρούς των σκουπιδιών που πνίγουν το δήμο ,όχι μόνον την αξιοπρέπεια ,αλλά και τη μνήμη και τη νοημοσύνη των πολιτών. Βγήκε λοιπόν να θριαμβολογήσει για το ότι ο δήμαρχός της γλύτωσε την παραπομπή σε δίκη για την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων που είχε βεβαιώσει ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε. και παραπέμπεται μόνον για την υπόθεση των εικονικών έργων της  «αυτεπιστασίας » , που στήθηκε δυο μήνες πριν τις εκλογές του 2006 για την εξαγορά ψυχών και ψήφων ανέργων συμπολιτών μας και που χρέωσε το δήμο με πάνω από 754.000  €. Βγήκε να πείσει τους πολίτες ότι θα πρέπει να είναι υπερήφανοι που ο δήμαρχός τους παραπέμπεται να δικαστεί για κακουργηματική απιστία σε βάρος του δήμου και μάλιστα στα πλαίσια μιας προεκλογικής  επιχείρησης εξαγοράς συνειδήσεων. Και προσπαθεί, με το γνωστό ήθος και ύφος, να υποστηρίξει ,για μια ακόμη φορά, ότι η υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και η υπερχρέωση του δήμου με γκρίζα χρέη εκατομμυρίων ευρώ ,ήταν πολιτική απάτη που εξύφανε η παράταξή μας για να κερδίσει δύο εκλογικές αναμετρήσεις. 

Θα μπορούσα να αντιπαρέλθω με περιφρόνηση τη νέα αυτή υβριστική έκρηξη αμηχανίας και θράσους .Αλλά ο σεβασμός μου προς τους πολίτες με υποχρεώνει να απαντήσω.

1 . Την 1η Ιανουαρίου 2007 παραλάβαμε έναν δήμο στα όρια της χρεοκοπίας .Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εργολάβους και προμηθευτές , δανείων, οφειλές προς ΙΚΑ και ατιμολόγητες απαιτήσεις, ξεπερνούσαν τα 16.000.000 ευρώ. Ήταν δηλαδή πάνω από δύο ετήσιους ,τακτικούς προϋπολογισμούς του δήμου. Μόνον σε προμηθευτές και εργολάβους το χρέος ήταν πάνω από 8.000.000  € . Μέσα στο τελευταίο προεκλογικό διάστημα των εκλογών του 2006 είχαν ληφθεί δάνεια μόνον για κεφάλαια κίνησης και λειτουργικά έξοδα 4.106.000 €. Με δεδομένο ότι στα χρέη αυτά δεν περιλαμβάνονταν έργα που χρηματοδοτούνταν από δημόσιες πηγές εσόδων ( Θησέας,Π.Ε.Π.) ήταν ολοφάνερο ότι αυτό το τεράστιο χρέος  αφορούσε σε προεκλογικά έργα ψηφοθηρίας, σπατάλες και εικονικά τιμολόγια. Δεν αφορούσε σε κανένα έργο υποδομής.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι ,τηρώντας την προεκλογική μας δέσμευση και τις πιο στοιχειώδεις αρχές χρηστής διοίκησης να προχωρήσουμε σε έλεγχο έργων και προμηθειών της τελευταίας περιόδου . Συστήσαμε, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Επιτροπή Ελέγχου από δημοτικούς συμβούλους και υπαλλήλους του δήμου ,η  οποία διενήργησε έλεγχο για την περίοδο 2005-2006. Ο έλεγχος αυτός κατέγραψε πολλές περιπτώσεις τιμολογίων που είχαν πληρωθεί χωρίς να αποδεικνύεται η πραγματοποίηση της συναλλαγής. Η έκθεση του ελέγχου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας το Νοέμβριο του 2007.

Και ενώ η κανονικότητα επέβαλε την άμεση διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο Δήμο Πύργου  ,από το Υπ. Οικονομικών, ξεκίνησε φορολογικός έλεγχος που πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε πραγματικό πογκρόμ για όλους όσους είχαν  συναλλαχθεί  με τον δήμο την περίοδο 2002 -2006 ,ακόμη και για 100 €. Αντίθετα ουδέποτε άρχισε διαχειριστικός έλεγχος ,οι δε επιθεωρητές που αναλάμβαναν ,αντικαθίσταντο ή παραιτούνταν. Αναγκαστήκαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα με επιστολές μας και παραστάσεις τόσο στον Υπουργό των Οικονομικών όσο και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού ,χωρίς αποτέλεσμα. Καταγγείλαμε με δημόσιες συνεντεύξεις μας την πρακτική αυτή , ως σχέδιο υπονόμευσης τόσο του ελέγχου όσο και της Δημοτικής μας  Αρχής .Έχω διαβεβαιώσει άπειρες φορές ότι ουδέποτε ζητήσαμε , με οποιοδήποτε τρόπο ,τη διενέργεια του καθολικού φορολογικού ελέγχου που ταλαιπώρησε τους συμπολίτες μας.  Και κατήγγειλα άπειρες φορές την εκτροπή του ελέγχου σε καθολικό ,ως μεθοδευμένη και αποπροσανατολιστική ενέργεια. Στις εκλογές του 2010 οι πολίτες ενέκριναν την απόφασή μας για έλεγχο και μας εμπιστεύθηκαν για δεύτερη τετραετία με ποσοστό 52 % . 

Μέχρι σήμερα , παρά τα συνεχή αιτήματά μας προς το Υπ. Οικονομικών, δεν διενεργήθηκε διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο Πύργου

Από τον φορολογικό  έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τις εκθέσεις ελέγχου, πολλές περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων, ύψους 1.600.000 € περίπου, που είχαν εξοφληθεί μέχρι την 31/12/2006. Για την λήψη των εικονικών αυτών τιμολογίων  επιβλήθηκε στο δήμο Πύργου  πρόστιμο ύψους 3.000.000 € .Κατά της επιβολής του εξοντωτικού προστίμου προσφύγαμε ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου  ,ενώ παράλληλα με παραστάσεις μας ενώπιον του αρμοδίου Υπουργού Οικονομικών ζητήσαμε την απαλλαγή του δήμου από το πρόστιμο με νομοθετική ρύθμιση, αφού θεωρήσαμε παράλογο να τιμωρείται ο δήμος επειδή τόλμησε να προχωρήσει σε έλεγχο .

Τελικά, και ενώ είχε επιβληθεί κατάσχεση στο Ταμείο του δήμου από την ΔΟΥ Πύργου για το πρόστιμο των 3.000.000 € και ο δήμος κινδύνευε από οικονομική ασφυξία, η δική μας δημοτική αρχή ,με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του δήμου, προχώρησε σε συμβιβασμό με την ΔΟΥ καταβάλλοντας το ποσό των 250.000 € αντί των 3.000.000 € του προστίμου. Αν και γνωρίζαμε ότι σύμφωνα με ειδική ευεργετική διάταξη σε περίπτωση συμβιβασμού ο εκδότης ή ο λήπτης εικονικών τιμολογίων απαλλάσσεται της ποινικής ευθύνης ,προτάξαμε το συμφέρον του δήμου και συνάψαμε τον συμβιβασμό.

Με κύριο υπερασπιστικό του ισχυρισμό τον συμβιβασμό αυτόν ο δήμαρχος απαλλάχτηκε από την κατηγορία για τα εικονικά τιμολόγια. Το γεγονός αυτό αποκρύπτει η ανακοίνωση του « ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ »ΠΥΡΓΟΥ.

2. Η δεύτερη μεγάλη υπόθεση με την οποία  ασχολήθηκε η επιτροπή ελέγχου ήταν  τα δύο έργα της « αυτεπιστασίας » ,αυτά της « αγροτικής οδοποιίας» και των  « ασφαλτοστρώσεων ». Ο έλεγχος διαπίστωσε ότι τα δύο αυτά έργα στήθηκαν με αποκλειστικό στόχο την προσωρινή πρόσληψη –εξαγορά   πολιτών ,χωρίς κανένα κριτήριο, εν όψει των εκλογών του 2006.  Δαπανήθηκαν  754.000 ευρώ για μισθούς  60 ημερών , 170 περίπου εργαζομένων, που προσλήφθηκαν χωρίς πραγματικό αντικείμενο εργασίας , χωρίς καν αίτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας , και στην πραγματικότητα δεν απασχολήθηκαν για έργο που απαιτούσε ελάχιστη μισθολογική δαπάνη . Οι προσληφθέντες ,μεταξύ των οποίων 75 γυναίκες ,εκδιώχθηκαν με βαρβαρότητα ,την επομένη των χαμένων εκλογών. Η υπόθεση αυτή δεν ζημίωσε απλά την περιουσία του  δήμου . Αποπνέει ηθική και πολιτική απαξία αφού παραπέμπει σε πρακτικές που ευθύνονται για την κρίση και την παρακμή της χώρας μας. Γι αυτήν την υπόθεση παραπέμπεται τελικά ο δήμαρχος σε δίκη ,υπόθεση που φέρεται να στοιχειοθετεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του δήμου. Και όχι γιατί έδωσε ψωμί σε ανέργους. 

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μια οδυνηρή για όλους  πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί . Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γκρίζο χρέος των 16.000.000 € . Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο δήμος ,χρεωμένος μέχρι το λαιμό, δεν χρειαζόταν 1000 σακιά λίπασμα ,αντί 100 που κάλυπταν τις ανάγκες του, ούτε 4 τόνους ράουνταπ , αντί 500 κιλών . Ούτε το ότι οι ποσότητες αυτές δεν βρέθηκαν ποτέ στις αποθήκες του δήμου ,όπως και εκατοντάδες  άλλα είδη που φέρονται να αγοράσθηκαν μέχρι την 31/12/2006.

Για ποια πολιτική απάτη μιλά λοιπόν ο «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ» ΠΥΡΓΟΣ ;

Για το ότι επί οκτώ χρόνια ο δήμος Πύργου ζει σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας; Για το ότι μέχρι σήμερα , από 1η/1ου/2007,ο δήμος Πύργου , δηλαδή οι δημότες ,πληρώνουν κάθε χρόνο ,πάνω από 1.500.000 εκατομμύριο ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους που μας κληροδότησε ο «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ» ΠΥΡΓΟΣ ; ΄Η για το ότι υπήρξε μια δημοτική αρχή που τόλμησε να διεξάγει έλεγχο; Ή μήπως για το ότι , εμπιστευτήκαμε την Πολιτεία και τη δικαιοσύνη και δεν ασκήσαμε πολιτική αγωγή ,για να αποφύγουμε το διχασμό;

Η παράταξη  «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ » ΠΥΡΓΟΣ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι σε μια ατυχή για το δήμο συγκυρία, αυτήν της άδοξης πολυδιάσπασης της παράταξής μας ,κέρδισε τις εκλογές και καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα που η ίδια έχει συμβάλει καθοριστικά  στη δημιουργία τους. Επί οκτώ χρόνια ,ως αντιπολίτευση ,ανάλωσε τον πολιτικό της χρόνο σε σκευωρίες και στην προσπάθειά της να δημιουργήσει το αδιέξοδο στη διαχείριση των σκουπιδιών. Δεν είχε άλλη φροντίδα από το να εμποδίσει  κάθε λύση για τα σκουπίδια ,για να κερδοσκοπήσει από το πολιτικό μας κόστος. Τελικά έπεσε η ίδια στο λάκκο που έσκαβε για μας, παρασύροντας μαζί της και 50.000 κατοίκους.    Δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά της . Ήδη πάνω από το 1/5 του  χρόνου της χάθηκε κάτω από τα σκουπίδια.  Αντί να αναλώνεται σε σκευωρίες και γκεμπελικούς αντιπερισπασμούς , ας αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Ας απομακρύνει αμέσως το εξωθεσμικό – παρακρατικό κέντρο που έχει εγκαταστήσει στο δήμο. Η πολιτεία του δεν εγγυάται   το δημοτικό  συμφέρον.

Τέλος τους υπενθυμίζουμε ότι τα έργα που εκτελούνται στο δήμο Πύργου ,είναι τα δικά μας έργα. Το Α’ Γυμνάσιο Πύργου παρελήφθη . Τα  έργα στο λιμάνι του Κατακόλου προχωρούν. Οι αγωγοί του Ερύμανθου σε όλη την επικράτεια του δήμου ολοκληρώθηκαν. Η ανάπλαση του εργοστασίου Ξυστρή και η κατασκευή μόνιμης ,στεγασμένης ,λαϊκής αγοράς ολοκληρώνεται .Και ο ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά ,σε συνδυασμό με το εργοστάσιο διαχείρισης ,έγιναν με την δική μας βασική συμμετοχή ( και τη δική σας απουσία) και αποτελούν σήμερα την οριστική λύση.

Σε αυτήν την πόλη μας ξέρουν όλοι .Κι άς το καταλάβουν .Δεν πρόκειται για την πενταετία τους. Πρόκειται για μια πενταετία από τη ζωή όλων.

Όλη η επικαιρότητα