Ελλάδα

Mπαράζ ελέγχων στα πολυτελή αυτοκίνητα με πινακίδες Βουλγαρίας

Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 9.500 ιδιοκτήτες υπερπολυτελών αυτοκινήτων και super cars με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας έχουν εισέλθει στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ.

Μπαράζ ελέγχων αναμένεται να πραγματοποιήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε να περιορίσει το φαινόμενο κυκλοφορίας υπερπολυτελών αυτοκινήτων συνήθως πολύ μεγάλου κυβισμού με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τις τις υπηρεσίες Μεταφορών της Βουλγαρίας έχει διαπιστώσει πως πάνω από 9.500 οχήματα με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας έχουν διαγραφεί από τα μητρώα της Ελλάδας και έχουν ταξινομηθεί στην Βουλγαρία.

Δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους τα έκαναν εξαγωγή στη Βουλγαρία όπου και επαναταξινομήθηκαν αποκτώντας βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας.

Ωστόσο το «λάθος» που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στους παραβάτες έχει να κάνει με το γεγονός πως τόσο στην Ελληνική Άδεια που είχε κάποιο όχημα όσο και στη νέα Βουλγάρικη Άδεια Κυκλοφορίας κάποιων οχημάτων εμφανίζονται οι ίδιοι ιδιοκτήτες γεγονός που κάνει εύκολη τη δουλειά των στελεχών της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα μόλις διαπιστωθεί πως σε κάποιο όχημα έχουν αλλάξει οι πινακίδες κυκλοφορίας αλλά όχι οι ιδιοκτήτες η ΑΑΔΕ θα προχωρά σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει αν οι κάτοχοί τους είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Στην περίπτωση αυτή η μεταφορά της ταξινόμησης του οχήματος στη Βουλγαρία δεν σημαίνει τίποτα καθώς η φορολογική διοίκηση θα χρεώσει στους κατόχους τους το ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης και τυχόν φόρο πολυτελούς διαβίωσης!

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ οι περισσότεροι επιχειρηματίες με ακριβά και με υψηλό κόστος χρήσης αυτοκίνητα στην Ελλάδα για να αποφύγουν τα τεκμήρια αλλά και τα υψηλά Τέλη Κυκλοφορίας και τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης επιλέγουν να δημιουργήσουν μια εικονική εταιρεία στη γειτονική χώρα η οποία θα αποτελεί και τον νέο ιδιοκτήτη του οχήματός τους.

Η Βουλγαρία λοιπόν έχει εισέλθει για τα καλά στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και εκτός των αυτοκινήτων με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας ελέγχονται και όλες οι επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην γειτονική χώρα.

Μάλιστα από την ΑΑΔΕ παρασχέθηκαν οδηγίες και πληροφορίες, στις εφορίες, σχετικά με τον έλεγχο επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και παρουσιάζουν ασυνήθιστη επιχειρηματική συμπεριφορά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι όταν η ουσιαστική άσκηση διοίκησης μιας επιχείρησης γίνεται από την Ελλάδα τότε ακόμη και αν εδρεύει στο εξωτερικό θεωρείται ελληνικής φορολογικής έδρας και τα κέρδη της φορολογούνται στην Ελλάδα

Πρόσφατα μάλιστα, όπως είχε δημοσιεύσει και το Newsauto.gr,  κάποιος ιδιοκτήτης πολυτελούς οχήματος ο οποίος είχε αλλάξει παράνομα τις πινακίδες κυκλοφορίας του από Ελληνικές σε Βουλγάρικες καταδικάστηκε και αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ.

Όλη η επικαιρότητα