Categories: Ηλεία

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά του Πύργου – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Share

Τρεις σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές, χθες, στην πόλη του Πύργου, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ηλείας κυρίως νοτιοδυτικά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πρώτη σεισμική δόνηση που έγινε στις 9.05 π.μ. είχε μέγεθος 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή, 26 χιλιόμετρα, νότια, νοτιοδυτικά του Πύργου.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 25 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά του Πύργου.

Περίπου 20 λεπτά αργότερα έγινε αισθητή η δεύτερη σεισμική δόνηση, η οποία, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε μέγεθος 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή, 18 χιλιόμετρα, νότια, νοτιοδυτικά του Πύργου.

Επίσης, σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 27 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά του Πύργου.

Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 3:58 το χθες το μεσημέρι, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή 24 χλμ, νοτιοδυτικά του Πύργου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 20 χλμ. Επίσης, πέντε λεπτά αργότερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή, σημειώθηκε ακόμη μια σεισμική δόνηση, 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ακόμη μια ασθενέστερη δόνηση, 2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε περίπου δέκα λεπτά μετά, επίσης στην ίδια περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη και χθες το πρωί εντάθηκε, καταγράφοντας συνολικά περισσότερες από 30 σεισμικές δονήσεις μικρής κλίμακας μέσα σε 24 ώρες

Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ

«Απέχουμε πολύ από το να αρχίσουμε να ανησυχούμε»

Tι δήλωσε στην ΟΡΤ:

«Από χθες έχουμε αρχίσει να καταγράφουμε τη δραστηριότητα με μικρούς σεισμούς γύρω από τα 3 ρίχτερ. Εκδηλώθηκαν περίπου 20 σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ουσιαστικά νοτιοδυτικά-νότια του Κατακόλου και νότια της Ζακύνθου.

Είναι σεισμοί που προέρχονται από ένα υποθαλάσσιο ρήγμα το οποίο είχε χαρτογραφηθεί στο παρελθόν και στην συνέχεια είχαμε τον σεισμό των 4,1 βαθμών ρίχτερ που εκδηλώθηκε το μεσημέρι. Αυτός ήταν ο κορυφαίος σεισμός από το ίδιο κέντρο. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας, όμως παρακολουθούμε την εξέλιξη των φαινομένων. Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, πρώτον γιατί είναι μικροί οι σεισμοί και δεύτερον, έστω και για μεγαλύτερο σεισμό, γιατί έχουμε μεγάλη απόσταση μεταξύ του επικέντρου και των κατοικημένων περιοχών της Ηλείας. Συνεπώς απέχουμε πολύ από το να αρχίσουμε να ανησυχούμε.

Δεν ξέρουμε ακριβώς αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Αυτό δεν μπορούμε να το διακρίνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις όπου έχουμε μικρούς και πολλούς σεισμούς. Ακόμα το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Δεν ξέρουμε, υποθέτουμε ότι μπορεί να είναι ένας σεισμός κύριος, αλλά δεν μπορούμε να το πούμε με μεγάλη βεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν δεν είναι κύριος αυτός ο σεισμός και έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5 ρίχτερ, που είναι το δυναμικό της περιοχής, σε καμία περίπτωση δεν ανησυχούμε, γιατί είναι 30 χιλιόμετρα μακριά μας, στον υποθαλάσσιο χώρο.

Επίσης, δεν μπορούμε να πούμε πόσο θα διαρκέσει όλη η διαδικασία γιατί μπορεί να διαρκέσει κάποιες μέρες, μπορεί και εβδομάδες, όπως έχουμε δει και σε άλλες περιοχές. Ο σεισμός της Ηλείας δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με της Αχαΐας. Είναι δύο ανεξάρτητα κέντρα, δεν έχουν επίδραση».

EUROKINISSI

Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

«Αν συνεχιστεί θα το δούμε πιο προσεκτικά»

«Έχει γίνει μία συστάδα από 15 με 20 σεισμούς. Έχω την εντύπωση ότι αν συνεχιστεί, θα πρέπει εμείς οι επιστήμονες να δούμε πιο προσεκτικά τι ακριβώς συμβαίνει. Το λέω αυτό γιατί όταν ένας σεισμός δεν είναι μεμονωμένος και υπάρχει μία επιμονή στη σεισμική δραστηριότητα, πάντοτε επιβάλλεται να το εξετάσουμε με περισσότερη προσοχή».