Κόσμος

Μπερίσα και Ράμα μονομαχούν για την εκλογική νίκη στην Αλβανία

f257c22454bcf64a281df6d656f16894.jpg
Ακούστε το άρθρο
Νίκη και μόνο τη νίκη επιδιώκουν οι δύο βασικοί διεκδικητές της πρωθυπουργίας στην Αλβανία, ο Σαλί Μπερίσα, μία από τις κεντρικές φιγούρες στο μετακομμουνιστικό πολιτικό σκηνικό, και ο Έντι Ράμα, επιτυχημένος δήμαρχος Τιράνων, οι οποίοι κατέρχονται επικεφαλής μεγάλων εκλογικών συνασπισμών.

Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και ήταν μάλιστα, μετά από αρκετά χρόνια, σχετικά ήρεμη, χωρίς σοβαρά επεισόδια. Δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στο βόρειο τμήμα της χώρας, η πρώτη σε τοπικό υδροηλεκτρικό σταθμό και η δεύτερη σε γέφυρα, φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσουν το κλίμα.

Ο Σαλί Μπερίσα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», που αποτελείται από 25 κόμματα ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» που αποτελείται από 37 κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) του Βαγγέλη Ντούλε.

Μέρος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού είναι το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, το οποίο αναμένεται να παίξει κάποιο ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Άλλα τέσσερα κόμματα θα κατέλθουν αυτόνομα, μεταξύ των οποίων και τα δύο νεοσύστατα: το Νέο Δημοκρατικό Πνεύμα του πρώην προέδρου της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, και το υπερεθνικιστικό κόμμα Ερυθρόμαυρη Συμμαχία. Και τα δύο έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μπουν στη Βουλή λόγω και της απόφασής τους να μην συμμετέχουν σε κανένα συνασπισμό κάτι που θα αποβεί σε βάρος των μικρών κομμάτων.

Η οικονομία, η διαφθορά και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας κυριάρχησαν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των δύο μεγάλων παρατάξεων, που συγκλίνουν γενικά στην πορεία της χώρας προς την Ευρώπη, με επιμέρους πάντως διαφωνίες για τον τρόπο.

Μάχη για την πρωτιά

Οι προβλέψεις για τον νικητή φαίνονται παρακινδυνευμένες χωρίς επαρκείς προεκλογικές μετρήσεις. Η συμμαχία υπό τον Ράμα φαίνεται να παρουσιάζει μία τάση νίκης, αλλά από την άλλη πλευρά και ο αρχηγός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, δηλώνει ότι είναι απόλυτος στη νίκη του για μια τρίτη θητεία.

Για αυτό το λόγο το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην μακρά διαδικασία της καταμέτρησης (δεν είναι σαφές πότε θα βγουν τα τελικά) που αρχίζει στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής όταν θα κλείσουν οι κάλπες.

Εδώ τα προβλήματα έχουν ήδη εμφανιστεί. Η σύνθεση της επταμελούς Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, αρμόδιας από το νόμο για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, με τέσσερα μέλη που εκπροσωπούν μόνο την συμπολίτευση, αδυνατεί νομικά να διεκπεραιώσει το έργο της.

Η αντιπολίτευση, μετά την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να αντικαταστήσει τον εκπρόσωπο του κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, επειδή πέρασε από τον κυβερνητικό συνασπισμό στην αντιπολίτευση, απέσυρε τους τρεις εκπροσώπους της από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και δεν δέχεται την επαναφορά τους.

Αλλά ουσιαστικά μόνο 12-15 από τις 140 έδρες της Βουλής θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα λόγω του εκλογικού νόμου. Το αναλογικό εκλογικό σύστημα με περιφέρειες καθιστά αναγκαίο τα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες, διότι η συμμετοχή σε αυτές δίνει τη δυνατότητα στα μικρά κόμματα να εκλέξουν βουλευτές.

Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν περίπου 900 ξένοι παρατηρητές από διάφορους επίσημους διεθνείς οργανισμούς και φορείς, υπό την ευθύνη του ΟΑΣΕ-ODIHR.

Κρίσιμη η ψήφος των μεταναστών

Αποφασιστικός για την αναμέτρηση είναι ο ρόλος των μεταναστών ψηφοφόρων που κατευθύνονται προς τη χώρα με ναυλωμένα από τα κόμματα μεταφορικά μέσα.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι θα μεταβούν για τις εκλογές, οι περισσότεροι από την Ελλάδα.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου από την διάβαση της Κακαβιάς πέρασαν περισσότεροι από 25.000 ψηφοφόροι και άλλοι 15.000 από την Κρυσταλλοπηγή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

Όλη η επικαιρότητα