Categories: Βιβλίο

Μπιλ Γκέιτς: Αυτά είναι τα πέντε αγαπημένα του βιβλία όλων των εποχών

Share

Ο Μπιλ Γκέιτς συνεχίζει την παράδοση των προτάσεων βιβλίων, επιλέγοντας πέντε από τα αγαπημένα του για το τέλος του 2022.

«Πέντε από τα αγαπημένα μου βιβλία όλων των εποχών», είναι ο τίτλος του κειμένου του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή της Microsoft, ο οποίος σημειώνει ότι οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για να κάνει όλα όσα λατρεύει.

«Όπως πολλοί άνθρωποι, μου αρέσει να περνάω το τέλος του χρόνου γιορτάζοντας με την οικογένειά μου. Μου αρέσει επίσης να κάθομαι και να γράφω την ετήσια λίστα με τα βιβλία των διακοπών, κάτι που κάνω τέτοια εποχή την τελευταία δεκαετία. Το να σκεφτώ όλα όσα διάβασα πρόσφατα είναι διασκεδαστικό», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Αυτή τη φορά, όμως, αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Αντί να περιοριστώ σε βιβλία που διάβασα τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, διάλεξα βιβλία ανεξάρτητα από το πότε τα τελείωσα. Ελπίζω να διαβάσετε κάποιο αυτά και να περάσετε καλά στις γιορτές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα».

Ποια είναι λοιπόν αυτά που προτείνει;

Stranger in a Strange Land, του Robert Heinlein: «Το διάβασα όταν ήμουν παιδί και «ερωτεύτηκα» τον Heinlein. Το συγκεκριμένο βιβλίο εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας όλων των εποχών. Αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού άνδρα που επιστρέφει στη Γη αφού μεγάλωσε στον Άρη και άρχισε να διδάσκει μια νέα θρησκεία. Νομίζω ότι η καλύτερη επιστημονική φαντασία σε ωθεί να σκεφτείς τι είναι δυνατό στο μέλλον, και ο Heinlein κατάφερε να προβλέψει την άνοδο της κουλτούρας των χίπις χρόνια πριν αυτή εμφανιστεί».

Surrender, του Bono: «Kυκλοφόρησε αυτόν το μήνα, οπότε είναι το πιο πρόσφατο που διάβασα. Αν είσαι φαν των U2, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις ήδη προγραμματίσει να το διαβάσεις. Ακόμα κι αν δεν είσαι όμως, είναι ωραίο να διαβάσεις για το πώς ένα αγόρι από τα προάστια του Δουβλίνου μεγάλωσε και έγινε ένας παγκοσμίου φήμης ροκ σταρ και φιλάνθρωπος. Είμαι αρκετά τυχερός που αποκαλώ τον Bono φίλο μου, αλλά πολλές από τις ιστορίες που αφηγείται στο Surrender ήταν καινούργιες για μένα».

Team of Rivals, της Doris Kearns Goodwin: «Είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία για τον Αβραάμ Λίνκολν. Είναι ιδιαίτερα επίκαιρο τώρα που η χώρα μας βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με βίαιες εξεγέρσεις, δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τη φυλή και βαθιές ιδεολογικές διαιρέσεις. Η Goodwin είναι μία από τις καλύτερες βιογράφους της Αμερικής, και το Team of Rivals είναι αναμφισβήτητα το αριστούργημά της».

The Inner Game of Tennis, του Robert Gallwey: «Πρόκειται για ένα βιβλίο από το 1974 που πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι παίζουν τένις, αλλά νομίζω ότι ακόμα και όσοι δεν έχουν παίξει ποτέ θα πάρουν κάτι από αυτό. Ο Gallwey υποστηρίζει ότι η κατάσταση του μυαλού σας είναι εξίσου σημαντική -αν όχι πιο σημαντική- από τη φυσική σας κατάσταση. Δίνει εξαιρετικές συμβουλές σχετικά με το πώς να προχωράτε εποικοδομητικά από τα λάθη, τις οποίες προσπαθώ να ακολουθήσω τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου όλα αυτά τα χρόνια».

Mendeleyev’s Dream, του Paul Strathern: «Η ιστορία της χημείας είναι γεμάτη από ιδιόρρυθμα άτομα όπως ο Dimitri Mendeleyev. Ο Ρώσος επιστήμονας που πρότεινε για πρώτη φορά τον περιοδικό πίνακα, μετά από ένα όνειρο που είδε. Το βιβλίο του Strathern ρίχνει μια ματιά στο πώς αναπτύσσεται η επιστήμη και πώς εξελίχθηκε η ανθρώπινη περιέργεια στο πέρασμα των χιλιετιών».

ΠΗΓΗ: in.gr