Οικονομία

Μπιλ Γκέιτς: Οι πράσινες επενδύσεις θα δημιουργήσουν τους εκατομμυριούχους του 21ου αιώνα

Ο Μπιλ Γκέιτς θεωρεί ότι οι επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή είναι εκείνες που θα δημιουργήσουν τους εκατομμυριούχους του μέλλοντος
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη-ρεκόρ τρίτου τριμήνου που έφθασαν τα 1,62 δισ. δολάρια (η αγορά ανέμενε κέρδη 1,59 δισ. δολ.) ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης μετά το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης η Tesla, ενώ ο τζίρος της έφτασε στα 13,76 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας επίσης τις προβλέψεις των ειδικών (13,63 δισ. δολ).

Η εταιρεία του πολυπράγμονος Ίλον Μασκ καλπάζει εν καιρώ σοβαρών ελλείψεων πρώτων υλών και βαθιάς κρίσης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας. Σε αντίθεση με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που αναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγή τους και βλέπουν το τζίρο και τα κέρδη τους να συρρικνώνονται.

Είναι όντως εντυπωσιακός ο προγραμματισμός που έχει κάνει ο Μασκ για να διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο αλώβητη την παραγωγή της Tesla από την αρνητική συγκυρία. Είναι όμως και το μέλλον της ηλεκτροκίνησης σπουδαίο. Και των νέων, πράσινων τεχνολογιών, βεβαίως, που θα συμβάλουν στην απαραίτητη για την επιβίωση του πλανήτη και των κατοίκων του (ανθρώπων και ζώων) «απανθρακοποίηση».

Γι’ αυτό και ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft και εμβληματική προσωπικότητα επιχειρηματία που υπερ-πλούτισε χάρη στην υψηλή τεχνολογία, θεωρεί ότι οι επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή είναι εκείνες που θα δημιουργήσουν τους εκατομμυριούχους του μέλλοντος.

«Πράσινο» χρήμα

«Πολύ σύντομα θα έχουμε 8 με 10 Teslas. Και μόνο μία απ’ αυτές είναι σήμερα γνωστή», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξη που έδωσε (προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της εταιρείας του Μασκ) στη διαδικτυακή σύνοδο για το κλίμα SOSV Climate Tech Summit.

Ο τέταρτος σήμερα πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη (αλλά τι σημασία έχει αν έχεις περιουσία 140 δισ. δολαρίων και το χαρτοφυλάκιο κάποιου άλλου σκαρφαλώσει συγκυριακά στα 145 ή στα 150 δισ.;) δεν έκρυψε ότι οι πραγματικά μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, εκείνες που θα δημιουργήσουν τους εκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους του 21ου αιώνα, βρίσκονται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Και έφερε ως παράδειγμα τη μετοχή της Tesla, η αξία της οποίας ενισχύθηκε κατά… 2.000% την τελευταία πενταετία. Παρεμπιπτόντως, στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η τιμή της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Μασκ υποχώρησε κατά 1,5%. Αλλά το καπρίτσιο αυτό της αγοράς δεν ακυρώνει τα λόγια που είχε πει λίγες ώρες νωρίτερα ο Γκέιτς ότι «όλοι όσοι επένδυσαν στην Tesla είναι winners και αισθάνονται πολύ έξυπνοι για την επιλογή τους».

Ο ηλικίας 66 ετών επιχειρηματίας που ίδρυσε τη Microsoft το 1975 προέβλεψε επίσης ότι στο μέλλον θα δημιουργηθούν και άλλες εταιρείες τύπου Microsoft και Google και Amazon. Εταιρείες που θα κάνουν δηλαδή κι άλλα, μεγάλα και καινοτόμα τεχνολογικά άλματα. Αλλά επιχειρήσεις τύπου Tesla, που θα διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο για την ήδη δρομολογημένη από τις εθνικές κυβερνήσεις «πράσινη μετάβαση», θα δημιουργηθούν άλλες… 8 με 10! Και είνα αλήθεια ότι ακόμα και η Κίνα έχει θέσει ως στόχο το μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα έως το έτος 2060.

Με Μπέζο, Μπλούμπεργκ και Ντάλιο

Ο Μπιλ Γκέιτς έχει ήδη προσωπική περιουσία πάνω από 143 δισ. δολαρίων κατά το Forbes (δίχως όμως να υπολογίζονται από το περιοδικό τα έξοδα του πρόσφατου διαζυγίου του). Δεν περιμένει τέλος πάντων να πλουτίσει από τις επενδύσεις στις εταιρείες της «πράσινης μετάβασης».

Ωστόσο, δεν παραλείπει να επενδύει σε αυτές. Για λόγους αρχής αλλά και για να τις ενισχύσει – διότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Γκέιτς για ζητήματα περιβάλλοντος, όπως επίσης και το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που έχει αναπτύξει μέσω του Bill & Melinda Gates Foundation, του ιδρύματος που έχει ιδρύσει και εξακολουθεί να διευθύνει με την πρώην, πλέον, σύζυγό του Μελίντα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του CNBC, ο Γκέιτς έχει επενδύσει σε εταιρείες «καθαρής τεχνολογίας», όπως στην Breakthrough Energy Ventures για παράδειγμα, στην οποία επίσης έχουν επενδύσει και άλλοι Αμερικανοί Κροίσοι, όπως ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής του δημοσιογραφικού ομίλου Bloomberg και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ αλλά και ο, επίσης, διάσημος μεγαλοεπενδυτής Ρέι Ντάλιο.

Η εταιρεία SOSV εξάλλου, που διοργάνωσε τη «τεχνολογική σύνοδο κορυφής για το κλίμα», στην οποία έλαβε μέρος ο Γκέιτς, είναι μια εταιρεία συμμετοχών που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ και επενδύει σε νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικούς κλάδους.

Φούσκες ενόψει

Ενώ ο Μπιλ Γκέιτς, όμως, είναι ένθερμος υποστηρικτής των επενδύσεων στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, προειδοποιεί ότι αρκετό από το χρήμα που επενδύεται σε αυτές μοιραία θα χαθεί κατά τον τρόπο κατά τον οποίο χάθηκε μπόλικο χρήμα που είχε επενδυθεί και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας (του λογισμικού, των υπολογιστών και του Ίντερνετ δηλαδή). Ο αμερικανός επιχειρηματίας αναφέρθηκε στο σκάσιμο της φούσκας του Ίντερνετ το 1999.

«Ένα μεγάλο μέρος της περιβαλλοντικής τεχνολογίας βρίσκεται ακόμα σε “στάδιο εργαστηρίου” και ως εκ τούτου οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αξιολογούν την οικονομική βιωσιμότητα μιας ιδέας», είπε χαρακτηριστικά στο summit της SOSV.

Παρά ταύτα, τόνισε ότι τα νέα επιχειρηματικά σχέδια θα χρειαστούν πολλά επενδυτικά κεφάλαια για να αποδειχθεί αν θα λειτουργήσουν ή όχι. «Κάποιοι τομείς όπως η πυρηνική σύντηξη, η πυρηνική σχάση και η αποθήκευση ενέργειας θα χρειαστούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά θα χρειαστούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος αν οι τεχνολογίες αυτές θα αποδώσουν ή όχι από οικονομικής απόψεως», είπε ο Γκέιτς.

Ο ρόλος των κυβερνήσεων

Ο «αρχιτέκτονας λογισμικού» της Microsoft υπενθύμισε ότι η μάχη κατά της κλιματικής θα χρειαστεί την ανάπτυξη «ενθαρρυντικών πολιτικών» από τις κυβερνήσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη τεχνολογιών για το μηδενισμό των εκπομπών ρύπων.

Είναι πολύ δύσκολο είναι να προβλέψει κανείς την εξέλιξη των αγορών και την αποδοτικότητα των επενδύσεων στους κλάδους συλλογής άνθρακα και ανάπτυξης του υδρογόνου, επίσης στον κλάδο του χάλυβα και των νέων αεροπορικών καυσίμων.

«Θα έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό αποτυχιών. Αλλά θα υπάρξουν και αρκετές ιδέες που θα υλοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία, κυρίως όσες θα εξασφαλίσουν την κατάλληλη κυβερνητική υποστήριξη», είπε ο Γκέιτς ξεκαθαρίζοντας ότι, όταν μιλά για επενδύσεις στην κλιματική αλλαγή, εννοεί επενδύσεις που θα αποδώσουν σε ορίζοντα χρόνου.

«Αν κάποιος δεν μπορεί να σηκώσει το ρίσκο ή αν περιμένει βραχυπρόθεσμες αποδόσεις, θα πρέπει να στρέψει αλλού την προσοχή του», τόνισε.

Πηγή: ot.gr

Όλη η επικαιρότητα