Ηλεία

«Μπλόκο» στους υπονομευτές της κρουαζιέρας στο Λιμάνι Κατακόλου

katakolo_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με γνώμονα τη διαφύλαξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι Κατακόλου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου έθεσε σε εφαρμογή πρόσφατη απόφαση του για απαγόρευση εισόδου σε πεζούς και οχήματα που δεν έχουν άμεση ανάμειξη με τη διεξαγωγή της .

Το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης σχετίζεται με την ασφαλή διέλευση των τουριστών στη χερσαία ζώνη καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη πιστοποίηση ως ασφαλούς του λιμανιού από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Παράλληλα η μη παρουσία στο χερσαίο χώρο επιχειρηματιών που δεν έχουν άμεση σχέση με την κρουαζιέρα, αποτελεί πάγιο αίτημα των ναυτιλιακών εταιριών, για το λόγο ότι έχουν απώλειες εσόδων, γι’ αυτό και απειλούν να αφαιρέσουν το Κατάκολο από το προγραμμά τους.

Το πρώτο επεισόδιο στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει διαδραματίσθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης,  όταν μερίδα επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται αυτόνομα με τον τουρισμό χωρίς να εμπλέκονται άμεσα με την κρουαζιέρα στο λιμάνι Κατακόλου, παραβίασαν τα κιγκλιδώματα και εισήλθαν στο χώρο της χερσαίας ζώνης του λιμανιού.

Ο Πρόεδρος και  ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. κ. Λεωνίδας Βαρουξής και Διονύσιος Αντωνόπουλος, αντίστοιχα καθώς και οι  υπεύθυνοι ασφαλείας του λιμανιού απαίτησαν τον σεβασμό σε όσους αμφισβήτησαν την απόφαση τους. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου κ. Λεωνίδας Βαρουξής ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει την κρουαζιέρα στο λιμάνι Κατακόλου ώστε να μην χαθεί η μοναδική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά με τη δημιουργία homeport και το όραμα τους να επιστρέψουν σε αριθμό οι αφίξεις τουριστικών πλοίων στα επίπεδα των 360 και άνω, που ήταν προ τετραετίας!

«Για να μην φτάσουμε στο σημείο στο προσεχές διάστημα να πάρουμε κόκκινη κάρτα από το σώμα επιθεώρησης λιμένων -που θα προβεί σε αυτοψία στο λιμάνι Κατακόλου τέλος Μαΐου –επιβάλλεται να τηρηθούν τα μέτρα που λάβαμε στον χώρο αρμοδιότητας μας ώστε από τη μία, να δώσουμε τις εγγυήσεις που μας ζητούνται από τις ναυτιλιακές εταιρείες και από την άλλη, να υλοποιήσουμε  όσα αποφασίζουμε για τη χρήση του χερσαίου και λιμενικού χώρου που εμπίπτει κύρια στη δική μας δικαιοδοσία ως λιμενικού ταμείου. Όσοι σήμερα αντιδρούν-είναι όσοι δεν έχουν καμιά συμφωνία χρήσης χώρου με το λιμενικό ταμείο. Η συμφωνία που έχει το λιμενικό ταμείο είναι αυτή που τηρείται με σχετικό ΦΕΚ καθώς και τηρούμενο αντίτιμο για τη χρήση χώρου εφόσον είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με την κρουαζιέρα.  Χωρίς  την ύπαρξη συμφωνίας, σημαίνει ότι δεν έχουν δικαιοδοσία στον χώρο του λιμένα και  οι όποιες  αντιδράσεις  σήμερα, είναι αδικαιολόγητες. Όσοι λοιπόν σήμερα αποκλείονται δεν αποκλείονται τυχαία και θα πρέπει να αναλογιστούν γιατί και σε τι αντιδρούν… Σε λίγο καιρό εάν δεν ληφθεί μέριμνα, αυτοί οι ίδιοι θα κληθούν να μοιράσουν το «τίποτα» από το λιμάνι Κατακόλου γιατί οι εξελίξεις στο θέμα της κρουαζιέρας είναι ραγδαίες και οι ναυτιλιακές εταιρείες πλέον δεν αστειεύονται! Από δω και πέρα θα γίνεται έλεγχος για τη διαφύλαξη της ασφάλειας του λιμανιού γιατί το ζητούμενο για το Δ.Σ. του ταμείου είναι να μην χαθούν πλοία από το λιμάνι.»

 

Μόνο με διαπίστευση

«Είναι καιρός να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους» σχολίασε και ο αντιπρόεδρος κ. Αντωνόπουλος έχοντας την πεποίθηση ότι το μαχαίρι για την τήρηση της νομιμότητας θα πρέπει επιτέλους να μπει στο κόκκαλο σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και της  χρήσης χώρων λιμένος στο Κατάκολο εν ώρα κρουαζιέρας.

«Η διαπίστευση με την απαιτούμενη κάρτα εισόδου θα είναι στο εξής το εισιτήριο για  είσοδο του στον λιμενικό χώρο εν ώρα κρουαζιέρας γιατί έχουμε την ευθύνη απέναντι στις εταιρείες που πρακτορεύουν τα κρουαζιερόπλοια και απέναντι στους τουρίστες» είπε ο ΥΑΛΕ στο λιμάνι Κατακόλου κ. Άγγελος Παναγιωτακόπουλος.

Και ο κ. Ανδρέας Καπνίσης της ομώνυμης εταιρείας φύλαξης στον οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος της κυκλοφορίας στον χερσαίο λιμενικό χώρο Κατακόλου, σχολίασε ότι έχουν το καθήκον να τηρήσουν τη συμφωνία που σύναψαν με το Λιμενικό Ταμείο και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης δεν θα επιτρέπεται στο εξής η είσοδος  σε κανέναν εάν προηγουμένως δεν έχει τη σχετική διαπίστευση .

Παράλληλα η Διοίκηση του Δ.Λ.Τ. Πύργου από 30 Απριλίου με απόφαση της σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της περιοχής θα υλοποιήσει και ρύθμιση της κυκλοφορίας στον κεντρικό δρόμο του χωριού με δημιουργία –για την ώρα της εκτελούμενης κρουαζιέρας κάθε φορά- ρεύμα ανόδου με κατεύθυνση το λιμάνι, στην οδό Μπελούση και ρεύμα καθόδου, με κατεύθυνση τον Πύργο, στον κεντρικό δρόμο της αγοράς.

Εμπορικοί σύλλογοι, κάτοικοι και λοιποί, έλαβαν σχετικές γραπτές ενημερώσεις.


Όλη η επικαιρότητα