Επιστήμη

Μπορεί τα συστατικά της ζωής να ήρθαν από το Διάστημα; Οι επιστήμονες λένε «ναι»

Πώς τρεις μετεωρίτες ενισχύουν τη θεωρία
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα της εξέτασης που έγινε σε μετεωρίτες που προσγειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία ενισχύουν τη θεωρία πως τέτοια αντικείμενα μπορεί να έχουν μεταφέρει από το Διάστημα στη Γη χημικά συστατικά ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της ζωής.

Οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει σε αυτούς τους μετεωρίτες στο παρελθόν τρία από τα πέντε χημικά συστατικά που για να σχηματίσουν το DNA και το RNA. Την Τρίτη, έγινε γνωστό πως κατάφεραν να εντοπίσουν και τα δύο τελευταία συστατικά, καθώς βελτίωσαν τον τρόπο με τον οποίον ανέλυσαν τους μετεωρίτες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε αντίθεση με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες στις προηγούμενες έρευνες, σε αυτή την εξέταση υιοθετήθηκαν πιο «ευαίσθητες» μέθοδοι. Συγκεκριμένα, στην τελευταία έρευνα για την εξαγωγή των πέντε συστατικών, γνωστών ως νουκλεοβάσεις, δεν χρησιμοποίησαν ισχυρά οξέα ή ζεστό υγρό, σύμφωνα με τον αστροχημικό Yasuhiro Oba του Πανεπιστημίου Hokkaido στην Ιαπωνία, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications .

Οι νουκλεοβάσεις είναι ενώσεις που περιέχουν άζωτο και είναι καθοριστικές για το σχηματισμό της χαρακτηριστικής διπλής έλικας του DNA, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον αστροβιολόγο και συν-συγγραφέα της μελέτης Ντάνι Γκλέιβιν του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA στο Μέριλαντ, η επιβεβαίωση μιας εξωγήινης προέλευσης ενός πλήρους συνόλου νουκλεοβάσεων που βρέθηκαν στο DNA και το RNA υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι μετεωρίτες θα μπορούσαν να ήταν μια σημαντική πηγή οργανικών ενώσεων απαραίτητων για την εμφάνιση των πρώτων ζωντανών οργανισμών της Γης.

Οι ερευνητές εξέτασαν υλικό από τρεις μετεωρίτες – έναν που έπεσε το 1950 κοντά στην πόλη Murray στην πολιτεία του Κεντάκι των ΗΠΑ, έναν που έπεσε το 1969 κοντά στην πόλη Murchison στην πολιτεία Victoria της Αυστραλίας και έναν που έπεσε το 2000 κοντά στη λίμνη Tagish στο Επαρχία Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά.

Και οι τρεις μετεωρίτες είναι βραχώδη ουράνια σώματα που πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν νωρίς στην ιστορία του ηλιακού συστήματος. Είναι πλούσιοι σε άνθρακα, με τους μετεωρίτες Murchison και Murray να περιέχουν περίπου 2% οργανικό άνθρακα κατά βάρος και τον μετεωρίτη της λίμνης Tagish να περιέχει περίπου 4% οργανικό άνθρακα. Ο άνθρακας είναι το κύριο συστατικό των οργανισμών στη Γη.

«Και οι τρεις μετεωρίτες περιέχουν ένα πολύ περίπλοκο μείγμα οργανικών μορίων, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», είπε ο Glavin.

Αυτές οι νουκλεοβάσεις, όπως ονομάζονται, δεν αποτελούν παραδείγματα εξωγήινης ζωής, αλλά αντίθετα είναι το αποτέλεσμα της χημείας που έλαβε χώρα σε αστεροειδείς οι οποίοι βρίσκονταν στο Διάστημα. Αυτοί οι αστεροειδείς μπορεί να έπεσαν στη Γη και να σκόρπισαν το πρεβιοτικό υλικό που βοήθησε στην ανάπτυξη της ζωής. Αυτό το υλικό, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης, μπορεί να «συνέβαλε στην εμφάνιση γενετικών ιδιοτήτων για την έναρξη της ζωής στη Γη».

Με πληροφορίες από Reuters και independent

Όλη η επικαιρότητα