Κόσμος

Μπορέλ: Δεν συμφώνησαν οι «27» για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να ενίσχύσουν με 500 εκατ. ευρώ την Ουκρανία για την αγορά όπλων
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για ένα νέο -έκτο κατά σειρά- πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα» είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους.

Ενημέρωσε, ωστόσο, ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία με 500 εκατομμύρια ευρώ για αγορές όπλων, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει η ΕΕ για αυτόν τον σκοπό σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν, χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της στα κράτη-μέλη την Παρασκευή, όπως δήλωσε εκπρόσωπος και μεταδίδει το Bloomberg. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, οι εταιρείες πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες, μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμβάσεις».

Στην πράξη, οι Βρυξέλλες άφησαν «παράθυρο» για να συνεχιστούν οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, με τους εισαγωγείς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μια «δήλωση» ή «σαφή αναφορά» ότι θεωρούν ολοκληρωμένες τις υποχρεώσεις τους, αφού κάνουν την πληρωμή σε ευρώ η δολάρια. Σύμφωνα με την ανανεωμένη οδηγία, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν αποτρέπουν τους παρόχους να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε συγκεκριμένη τράπεζα για πληρωμές με βάση συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που ορίζουν τα συμβόλαια.

Όλη η επικαιρότητα