My Name Is

My name is Karlis… Ilias Karlis!

karlhs_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Ηλίας-Ανδρέας Καρλής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο και είναι πτυχιούχος τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (και Ηλεκτρονικών Μηχανών Γραφείου)… Στα 25 του προσπαθεί να «χαράξει» την δική του επαγγελματική πορεία σε έναν δύσκολο επαγγελματικά χώρο και σήμερα είναι αυτός που απαντά στις ερωτήσεις μας…

Από τον Γιώργο Γουβιά

gougio@hotmail.com

 

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα σου;

Θα έλεγα πώς είμαι ένα απλό, ευγενές άτομο με αρετές και δεξιότητες για τις οποίες καλύτερα θα ήταν να μιλήσουν άλλοι και όχι εγώ…

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές;

Πάντα είχα αγάπη και ασχολιόμουνα κάνοντας μικροεπισκευές και παρατηρώντας το κάθε τι που μου τύχαινε από μικρή ηλικία σε διάφορα τεχνολογικά θέματα. Άλλα ειδικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές άρχισα να…  “πειραματίζομαι” μετά τα 10 μου χρόνια κάνοντας προσθαφαίρεση προγραμμάτων, διάφορες αλλαγές ρυθμίσεων και άλλα…

Πέρα από τις πιστοποιημένες γνώσεις και δεξιότητες τι άλλο χρειάζεται να διαθέτει ένας τεχνικός Η/Υ και Ηλεκτρονικών Μηχανών Γραφείου;

Να διαθέτει, βεβαίως, τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα του είναι χρήσιμος σε κάθε περίπτωση προβλήματος αλλά και ένα ευρύ και διορατικό νου έτσι ώστε να βρει την λύση στο όποιο ζήτημα προκύψει εν ώρα εργασίας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να προβεί στην επίλυση και ολοκλήρωση με επιτυχία της εργασίας που ενασχολείται.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Τεχνολογία στη ζωή μας;

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή της καθημερινότητας μας συμβάλλοντας σημαντικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γλυτώνοντας μας σε χρόνο, χρήμα και κούραση! Πλέον η τεχνολογία, με τις διάφορες μορφές της, αποτελεί ένα ξεχωριστό και σίγουρα ιδιαίτερο κομμάτι της ζωής μας!

Πόσο εύκολο είναι να συμβαδίζει κανείς με τις αλλαγές στην τεχνολογία;

Μπορώ να πω πως είναι πολύ δύσκολο λόγω των συνεχών ανακατατάξεων και εξελίξεων που δημιουργούνται σε γρήγορα χρονικά διαστήματα. Για τα άτομα που έχουν συνεχή επαφή με την τεχνολογία είναι πιο εύκολο απ’ ότι με αυτούς που δεν έχουν την πείρα ή δεν βρίσκουν τον αναγκαίο-απαραίτητο χρόνο να ενημερωθούν και να ασχοληθούν.

Ποιος τεχνολογικός τομέας πιστεύεις ότι παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

Για ‘μενα είναι ο τομέας των υπολογιστών- μικρορομποτικής γιατί χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαν να συμβούν όλα όσα έχουν, τεχνολογικά, συμβεί μέχρι τώρα…

Υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν πως “όσο περισσότερη τεχνολογία τόσο λιγότερη ζωή”… τι απαντάς;

Δεν συμφωνώ απολύτως γιατί, όπως ανέφερα και πιο πάνω, άμα κρατήσεις τις ισορροπίες μεταξύ τεχνολογίας και βιωσιμότητας θα καταφέρει ο καθένας μας να έχει μια πραγματική ζωή και μια συγκρατημένη, κατά μια έννοια, ”εικονική ζωή”.

Θαρρείς ότι οι υπολογιστές του καθενός αποτελούν… προέκταση του εαυτού μας;

Σε πάρα πολλά άτομα πιστεύω πως είναι και αιτιολογώ… έχοντας μπει πια στην καθημερινότητα μας σημαντικά, και έχοντας κάνει τις πιο σύνθετες διαδικασίες ”απλές”, αισθανόμαστε κενοί χωρίς την ύπαρξη τους και δυσκολευόμαστε να ξαναπροσαρμοστούμε σε κάτι άλλο όπως, π.χ., το ραδιόφωνο.

Πόσο μεγάλο πιστεύεις ότι είναι στην Ελλάδα το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων ηλικιών;

Είναι αρκετά, χαοτικά θα έλεγα, μεγάλο, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει, λόγω των συνεχών τεχνολογικών αλμάτων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία να μην διαθέτουν όχι μόνο την νοοτροπία αλλά και το κουράγιο να εξελίξουν τις γνώσεις τους. Στις μικρότερες ηλικίες, κάτω των 50 ετών, λόγω της εδραίωσης της τεχνολογίας στον χώρο εργασίας τους αλλά και με την βοήθεια των παιδιών τους που βρίσκονται σε μικρότερες ηλικίες η εξοικείωση με τον κόσμο της τεχνολογίας είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη!  Νομίζω πως όσο κατεβαίνουμε από μεγαλύτερη ηλικία σε μικρότερη, κλιμακωτά, τόσο το χάσμα μεγαλώνει…

Για ποιο λόγο θα επέλεγες να ζήσεις μόνιμα στην Ηλεία;

Θα το έκανα γιατί είναι ένα απλό, ξεχωριστό, μέρος φυσικού κάλους στο οποίο η καθημερινότητα είναι επίσης απλή, ήρεμη παραμένοντας όμως σημαντικά ενδιαφέρουσα τόσο σε προσωπικό/επαγγελματικό επίπεδο. Επίσης σου δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθείς και με άλλα πράγματα, εκτός επαγγέλματος…

Όλη η επικαιρότητα