Lifestyle

Μy name is Marouda… Antigoni Marouda!

marounta_2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Αντιγόνη Μαρούντα είναι μαθηματικός (σ.σ. εργάζεται σε Φροντιστήριο της Αμαλιάδας) όμως πέρα από αυτό λατρεύει το θέατρο όπου έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις με πιο πρόσφατη το «Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας»  που ξεκίνησε να παίζεται από χθες στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο…

Ας δούμε τι λέει η ίδια τόσο για το θέατρο, τη δουλειά της αλλά και για την… Αντιγόνη!

 

Από τον Γιώργο Γουβιά

gougio@hotmail.com

 

 

 

Ποια είναι τα στοιχεία που οριοθετούν τον χαρακτήρα σου;

 

Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο ενεργούμε και σκεφτόμαστε δεν έχει όρια. Προσωπικά θα έλεγα ότι είμαι πολύ αισιόδοξη και μου αρέσει να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Λόγω επαγγέλματος έχω μάθει να είμαι υπομονετική και να αντιμετωπίζω τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο.

 

Με ποια φιλοσοφία αντιμετωπίζεις τη ζωή;

 

Σκέφτομαι αισιόδοξα και προσπαθώ να χαμογελάω ακόμα και στα δύσκολα. Εξάλλου όπως λέει και μια πολύ καλή μου φίλη: όλα για μας είναι σε αυτή τη ζωή… Λύπες, χαρές, απογοητεύσεις, επιτυχίες… Όλα χρειάζονται για να νιώσει ένας άνθρωπος γεμάτος. Αλλιώς τι εμπειρίες και τι αναμνήσεις να έχει κανείς;

 

Τα Μαθηματικά τα διάλεξες ή σε… διάλεξαν;

 

Φυσικά και τα επέλεξα. Θεωρώ ότι είναι επιστήμη πάνω στην οποία βασίζεται η εξέλιξη πολλών τομέων της ζωής μας. Δεν είναι απλές πράξεις όπως πολλοί υποστηρίζουν, είναι κάτι πιο βαθύ. Αυτό που με μαγεύει περισσότερο, όμως, είναι ότι μπορώ να διδάσκω νέους ανθρώπους και να βλέπω πως μπορούν να καταφέρουν πράγματα στη ζωή τους και να γίνουν καλύτεροι.

 

Πως πήρες την απόφαση ν` ασχοληθείς με το θέατρο;

Η απόφαση να ασχοληθώ με το θέατρο ήταν εντελώς τυχαία και προέκυψε ύστερα από παρότρυνση του Νίκου Λαινόπουλου. Συμμετείχα για πρώτη φορά παίζοντας ένα μικρό ρόλο στη Μήδεια του Μπόστ και αυτό αρκούσε για να συνεχίσω.

 

Μέσα από το θέατρο μαθαίνεις να δέχεσαι τους ανθρώπους με τις αδυναμίες τους;

 

Στο θέατρο μαθαίνεις κατά κύριο λόγο τον εαυτό σου και ανακαλύπτεις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα σου μέσα από τις καταστάσεις που προκύπτουν. Έρχεσαι αντιμέτωπος με τις αδυναμίες σου αλλά και των άλλων και προσπαθείς να τις απαλείψεις ή να τις διαμορφώσεις όσο αυτό είναι δυνατόν. Κατά τη γνώμη μου η αποδοχή είναι το τελικό στάδιο.

 

Πόση και ποια είναι η σχέση των μαθηματικών με το θέατρο;

 

Η σχέση των μαθηματικών με το θέατρο είναι άμεση. Πάμε πέντε βήματα μπροστά, τρία αριστερά, χορεύουμε σε κύκλο, σχηματίζουμε τετράγωνα, ευθείες, κινούμαστε παράλληλα, μετράμε τις “δυνάμεις” μας και όλοι λειτουργούμε κάτω από κοινό “παρονομαστή” που είναι οι οδηγίες του σκηνοθέτη…

 

Έχεις τρακ και πώς το αντιμετωπίζεις;

 

Φυσικά και έχω τρακ! Αυτό που λέω συνέχεια στον εαυτό μου για να το ξεπεράσω είναι πως όποιο λάθος και να γίνει διορθώνεται. Και από την άλλη υπάρχει η μοναδική Φανή Ζάγκλη που τόσα χρόνια κρατά υποβολείο και δε γίνεται να μας ξεφύγει ατάκα. Έτσι μέσα σε αυτό το κλίμα της σιγουριάς και της ομαδικότητας, το άγχος αποβάλλεται.

 

«Παρακαλώ ας μείνει μεταξύ μας»… η παράσταση και ο ρόλος σου με λίγα λόγια;

 

Δύο νέοι συγγραφείς που αποζητούν την καλλιτεχνική καταξίωση, μια ντίβα του θεάτρου που ποθεί την εμπορική επιτυχία, μια ισχυρή γυναίκα υπεύθυνη του θεάτρου ερωτευμένη με τη ντίβα και επιστήθια φίλη της και μία ολόκληρη συλλογή προσώπων ζουν στα όρια του θεάτρου και της πραγματικότητας. Λιζέτα. Είναι μια νεαρή ηθοποιός, ερωμένη του ενός εκ των δύο συγγραφέων, ελαφρών ηθών, επιρρεπής στις ηδονές και στις σαρκικές απολαύσεις κάνει τα πάντα για να ανελιχθεί. Αυτός με λίγα λόγια είναι ο… «κόντρα» ρόλος που υποδύομαι.

 

Ποιο ρόλο θέλεις να υποδυθείς στο μέλλον;

 

Στη θεατρική ομάδα συμμετέχω καθαρά ερασιτεχνικά. Για ‘μένα είναι μια ωραία ενασχόληση, ένας τρόπος να ξεφεύγω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Δεν έχω στόχο να υποδυθώ κάτι συγκεκριμένο. Δε παίζω για το ρόλο. Πιο πολύ μου αρέσει η ομαδικότητα και η συνεργασία με τα υπόλοιπα παιδιά. Θεωρώ καλό, όλοι να υποστηρίζουμε τα κοινωνικά δρώμενα στην πόλη μας και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που συμμετέχω.

 

Θαρρείς ότι το θέατρο για τους θεατές λειτουργεί κι ως ένα είδος ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας σε μια περίοδο εθνικής ανησυχίας και κατάθλιψης;

 

Εννοείται… το πιστεύω αυτό. Τα προβλήματα γύρω μας είναι πολλά και οι συνθήκες ολοένα και δυσκολεύουν. Δε πρέπει όμως να χάνουμε την αισιοδοξία μας. Το θέατρο είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας, προσφέρει τέρψη και είναι μια διέξοδος στα προβλήματά μας. Σίγουρα πρόκειται για ψυχοθεραπεία του θεατή γιατί μέσα από κάποιους ρόλους είτε μπορεί να ταυτίζεται είτε να παίρνει απαντήσεις σε όσα τον απασχολούν.

 

Τι σε συγκινεί και τι σε απωθεί στην Ηλεία;  

 

Αυτό που με συγκινεί στο νομό μας είναι η φυσική του ομορφιά. Πιστεύω πως είμαστε από τις λίγες περιοχές που έχουμε απλόχερα φυσικό πλούτο. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και το θετικό είναι ότι μπορούμε να τα ευχαριστηθούμε εύκολα. Φυσικά δε μπορώ να παραλείψω την ιστορική αξία και την ομορφιά της Αρχαίας Ολυμπίας που αξίζει να την επισκεφτούν όλοι. Όσα ανέφερα όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτα και δυστυχώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι για να τα αναδείξουν και αυτό είναι κάτι που με απωθεί…

 

Μπορείς να μου πεις ένα στίχο τραγουδιού που σκέφτεσαι συχνά;

Δε μπορώ να αναφέρω κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. Πολλά είναι αυτά που μου έρχονται στο μυαλό. Για μένα η μουσική υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στη ζωή μου και θεωρώ ότι είναι έκφραση συναισθημάτων και διάθεσης.

 

Τι σε κάνει αισιόδοξη;

 

Αυτό που με κάνει αισιόδοξη είναι η αύρα των μαθητών μου. Με γεμίζει να τους βλέπω να γίνονται καλύτεροι, ότι μπορούν να τα καταφέρουν και να πετύχουν τους στόχους τους. Η ενέργεια που έχουν τα νέα παιδιά με κάνει να παίρνω κουράγιο, να προχωράω και νιώθω πολύ όμορφα που μέσω της διδασκαλίας συμβάλω σε αυτό.

 

Όλη η επικαιρότητα