My Name Is Mpamia… Maria Mpamia!

Share

Από μικρή θυμάται τον εαυτό της να προσέχει τη διατροφή της, τρώγοντας ακόμα και στο διάλειμμα του σχολείου αποξηραμένα φρούτα και μέλι, όπως άρμοζε άλλωστε και σε μια.. μπαλαρίνα. Σήμερα είναι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το ΕΚΠΑ…Αυτό ήταν και το όνειρό της… Και φυσικά αναφέρομαι στη Μαρία Μπαμιά. Ευγενική, δραστήρια και δοτική… Δέχτηκε με χαρά να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας και είναι η σημερινή καλεσμένη της στήλης…

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Γκελντή
kostasgkelntis1@gmail.com

Ποια είναι η Μαρία με τρεις λέξεις;
Δύσκολα μιλάω για τον εαυτό μου γι αυτό θα σου πω πως με χαρακτηρίζουν… ευγενική, δραστήρια, δοτική!

Ποια είναι η σχέση της Μαρίας με την διατροφή;
Η σχέση μου με την διατροφή ξεκινάει από πολύ μικρή και φτάνει στο σήμερα… είμαι απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το ΕΚΠΑ. Για μένα η διατροφή είναι τρόπος ζωής!

Ήταν κάτι που ήθελες να ασχοληθείς από μικρή;
Θα σου πω κάτι, οι φίλοι μου και συμμαθητές μου από το σχολείο, με θυμούνται  να προσέχω την διατροφή μου από τότε, έχοντας μαζί μου για σνακ αποξηραμένα φρούτα, μπανάνες, ρυζογκοφρέτες μέχρι και μέλι… το γεγονός βέβαια ότι έκανα και ρυθμική γυμναστική ήταν ένας ακόμα παράγοντας καθώς έπρεπε να προσέχουμε ιδιαίτερα την διατροφή μας σε σημείο που έφτανε στην υπερβολή… είναι μια άλλη κουβέντα.

Ερχόμαστε στο σήμερα… υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους διαιτολόγους;
Ο κλάδος της Διατροφής και Διαιτολογίας χρόνο με τον χρόνο γίνεται πιο γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς επιστημονικά έχουν πλέον διαπιστωθεί τα οφέλη μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής στην αντιμετώπιση πολλών χρόνιων νοσημάτων. Για το λόγο αυτό, από το 2013  και μετά έχει αυξηθεί η ζήτηση για διαιτολόγους κατά 27%, άρα με ερευνητικά δεδομένα, ναι υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους…

Ποιός είναι ο προσωπικός σου στόχος, μέσα από αυτό το επάγγελμα;
Δεν βάζω μακρινούς στόχους, στα σχέδια μου αυτόν τον καιρό είναι να διευρύνω τις γνώσεις μου στο αντικείμενο με την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλουσπουδών.

Στην Ελλάδα του 2019 ο κόσμος συμβουλεύεται έναν διατροφολόγο για όποιο θέμα αντιμετωπίζει ή είναι λίγο «ταμπού»;
Στην Ελλάδα του 2019 ο κόσμος αναζητά την γνώση για τους  σωστούς συνδυασμούς τροφίμων θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προασπίσει την υγεία του. Από απλές συμβουλές διατροφής και την απόκτηση υγιών συνηθειών μέχρι κλινικά περιστατικά, που στην συγκεκριμένη περίπτωση κρίνεται αναγκαίος ένας διαιτολόγος. Πιστεύω ο κόσμος έχει ξεπεράσει πλέον αυτό το «ταμπού» από την δική μου μικρή εμπειρία.

Τι αντίληψη έχουν οι Έλληνες για την διατροφή και την δίαιτα;
Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω πως η δίαιτα προέρχεται απ την αρχαία ελληνική λέξη διαιτώμαι δηλαδή διατρέφομαι και σχετίζεται με την ελληνική μυθολογία. Η διατροφή, η δίαιτα και η ομορφιά είναι έννοιες αλληλένδετες και υποστηρίζονται από την μόνιμη ενσωμάτωση μικρών αλλά γόνιμων αλλαγών στην καθημερινότητα μας. Οι Έλληνες έχουν συνδέσει την διατροφή και την δίαιτα με την απομάκρυνση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων για την απώλεια κιλών και την βελτίωση μόνο της εξωτερικής εικόνας του σώματός τους.

Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε γενικότερα σαν Έλληνες;
Νομίζω ένα είναι το λάθος που κάνουμε σαν Έλληνες… βρισκόμαστε σε μια χώρα που με μεγάλη ευκολία μπορούμε να βρούμε πολλές και πλούσιες πηγές διατροφής όπως τα φρούτα και τα λαχανικά σε σχέση με άλλες χώρες αλλά δεν το εκμεταλλευόμαστε σωστά.

Ποιες ηλικίες ζητούν συνήθως την βοήθειά σας;
18-30 και 45 και άνω… (συνήθως για ιατρικούς λόγους)

Παίζει ρόλο η ηλικία στο αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος;
Η ηλικία αποτελεί σημαντικό και καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει το Βασικό Μεταβολισμό μας και, μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Συγκεκριμένα, μετά την ηλικία των 30 ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται περίπου 2% ανά δεκαετία. Οπότε η ηλικία παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους χωρίς να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα.

Υπάρχουν κάτι που σου ζητάνε πολλοί και είναι εντελώς λάθος;
Ναι… και είναι η γρήγορη απώλεια κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα! Οι στερητικές δίαιτες δεν είναι η λύση… χρειάζεται κόπος και χρόνος…

Παράλληλα εργάζεσαι και στο Δε Monk, στην πλατεία του Πύργου…
Ναι… τον τελευταίο 1,5 χρόνο εργάζομαι παράλληλα στον χώρο της εστίασης! Στον Δε Monkβρίσκομαι από τότε που άνοιξε… ένα όμορφο winebar! Βέβαια βρίσκομαι σε μια διαδικασία αποχώρησης… και θέλοντας να τιμήσω αυτό το κομμάτι της ζωής μου, το επόμενο μου άρθρο είναι αφιερωμένο σε αυτούς και θα έχει θέμα την διατροφική αξία των κρασιών.

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον της Μαρίας;..
Τρέχω διάφορα πράγματα… αλλά το κυριότερο και χωρίς να πηγαίνω πολύ μακριά είναι ένα μεταπτυχιακό.