Χωρίς κατηγορία

My name is Roumpani… Mania Roumpani!

roumpanh.jpg

Η Μάνια (Γεσθημανή) Ρουμπάνη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως… «παιδί/ζιζάνιο» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους Ολυμπίας και της Camera Zizanio αφού ήταν ενεργό μέλος-εθελόντρια του κορυφαίου Πολιτιστικού θεσμού της περιοχής μας από τα 13 της…

Δέκα χρόνια μετά παρουσίασε τη διπλωματική της εργασία στην Αρχιτεκτονική της Αθήνας που είχε ως αντικείμενο την δημιουργία ενός “Παλαί” για το Φεστιβάλ που θα λειτουργεί σε ετήσια βάση ως κέντρο οπτικοακουστικής παιδείας αποσπώντας θετικότατα σχόλια…

Τα σχέδια και οι μακέτες της Μάνιας θα εκτεθούν δημόσια και στον Πύργο κατά τη διάρκεια του 17ου Φεστιβάλ (σ.σ. από τις 29 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου)… έως τότε ας δούμε τι απαντά στις ερωτήσεις μας για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο…

Από τον Γιώργο Γουβιά

gougio@hotmail.com

 

 

Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου με τρείς λέξεις;

Θα μείνω στα χαρακτηριστικά μου που ταυτόχρονα μπορούν να μετατραπούν και σε μειονεκτήματα: αυθόρμητη, υπερκινητική και τελειομανής.

Ποιο ήταν το ερέθισμα ώστε να ασχοληθείς με την Αρχιτεκτονική;

Πριν λίγα χρόνια θα απαντούσα πως οφείλεται στα μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας που έκανα για πολλά χρόνια. Πλέον όμως αναγνωρίζω τη σχέση μεταξύ της συνεχούς ανάγκης μου ως παιδί να δημιουργώ δικές μου κατασκευές – συνήθως χωρίς σκοπό – και της τωρινής μου εξέλιξης. Δεν ξέρω πώς και γιατί ήμουν έτσι, ξέρω όμως ότι βρήκα την καταλληλότερη ίσως εκτόνωση για τη δημιουργικότητά μου.

Με ποιες λέξεις θα περιέγραφες τον τρόπο που «εκφράζεις» τον εαυτό σου μέσα από την Αρχιτεκτονική;

Η αλήθεια είναι πως έχω μια δόση αυστηρότητας – όχι με τη σκληρή έννοια –  η οποία στο σχεδιασμό μου μεταφράζεται σε πολύ αποφασιστικούς χειρισμούς και με βοηθάει καθοριστικά στην εξέλιξη της σύνθεσης. Επειδή όμως η αρχιτεκτονική σύνθεση είναι μια διαδικασία που επηρεάζεται τόσο από προσωπικά βιώματα, όσο και από το θεωρητικό υπόβαθρο που έχει κανείς, επιλέγω την ασφαλή οδό να μην απαντήσω πιο προσωπικά, θεωρώντας πως στα 23 μου δεν έχω αποκτήσει σε καμία περίπτωση συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης στο σχεδιασμό. Αυτό κατακτάται με πολυετή εμπειρία και συνεχή έρευνα.

Παρουσίασες μεσοβδόμαδα την διπλωματική σου εργασία στην Αρχιτεκτονική της Αθήνας που δεν ήταν άλλο από τη δημιουργία ενός κτιρίου, «σπίτι» θα το έλεγα, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους Ολυμπίας… ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά και η χρήση που οραματίζεσαι;

Νομίζω πως ο όρος «κέντρο οπτικοακουστικής παιδείας» με πυρήνα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας είναι πιο σωστός. Αυτό που ζητάμε είναι ένας αστικός «πυκνωτής» που θα καταφέρει να διαχέει με σχεδιασμένο πλέον τρόπο τις δραστηριότητες μέσα στην πόλη και σε καμία περίπτωση να τις περιορίσει γεωγραφικά, ενώ θα καλύπτει τις κτηριολογικές ανάγκες που υπάρχουν για προβολές, σεμινάρια, εργαστήρια, εκθέσεις κ.α. Ταυτόχρονα θα αποτελεί τη βάση για τη συνεχή διοργάνωση τέτοιων δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας έτσι την ταυτότητα του Πύργου ως βάση του Φεστιβάλ και εδραιώνοντάς το ακόμη περισσότερο, εντός και εκτός συνόρων.

Η σχέση σου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θαρρώ πως είναι κάτι παραπάνω από στενή… εσύ πως θα τη χαρακτήριζες και τι μπορείς να πεις ότι σου πρόσφερε η συμμετοχή σου όλα αυτά τα χρόνια;

…μαγική. Όπως μαγικό είναι το Φεστιβάλ που καταφέρνει να μεταμορφώσει ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο, μέσα στο χειμώνα. Δε θέλω να αναφερθώ στα «κλισέ» που έχω αποκομίσει από αυτό -αυτά τα ξέρουν όλοι μετά από τόσα χρόνια διεξαγωγής του-  αλλά να πω ότι μου έμαθε πως τέτοιες πολιτιστικές δραστηριότητες είναι ο βέλτιστος τρόπος να αναδειχθεί μια επαρχιακή πόλη σαν τον Πύργο.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ για την Ηλεία και την παιδική/εφηβική δημιουργία;

Όταν αναφέρεσαι σε έναν τόπο, μιλάς για δύο πράγματα πάντα: το φυσικό περιβάλλον και τις τέχνες/πολιτισμό. Αν αφαιρέσουμε από την Ηλεία το Φεστιβάλ, μένει λειψή. Είναι η γη των Oλυμπιακών Aγώνων, αλλά δε μπορεί να επαναπαύεται σε αυτό και να παραμελεί το σήμερα. Όσο για τη νεανική δημιουργία, πιστεύω πως στο σημαντικότερο βαθμό το ίδιο το Φεστιβάλ είναι αυτό που τη γέννησε, και όχι μόνο στο νομό μας.

Αρχιτεκτονικά ο Πύργος είναι μια πόλη που…

…έχει αδικηθεί  από τα «παιδιά» του. Δεν τον προσέξαμε, δε μας πρόσεξε, και ούτε πρόκειται να το κάνει πρώτος όπως αντιλαμβάνεστε.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η προστιθέμενη αξία που προσδίδει σε μια πόλη η αρχιτεκτονική;

Ποιότητα, χαρακτήρα και ταυτότητα. Η αρχιτεκτονική είναι αυτή που μέσω του σχεδιασμού σε οποιαδήποτε κλίμακα θα καθορίσει την καθημερινότητα των ανθρώπων και την εξέλιξη του τόπου μέσα στα χρόνια. Η αρχιτεκτονική είναι αυτή που θα δείξει το πρόσωπο του ανθρώπινου δυναμικού που απαρτίζει την πόλη.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι μια ευκαιρία για τον καθένα να επανεξετάσει τους τρόπους με τους οποίους σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τα κτήρια και το αστικό περιβάλλον;

Ασφαλώς. Και ταυτόχρονα να αναγνωρισθούν λάθη του παρελθόντος.

Ποιο είναι το κτίριο που θεωρείς ως το πιο σημαντικά παγκοσμίως και θα ήθελες οπωσδήποτε να επισκεφθείς;

Δυστυχώς δε μπορώ να απαντήσω. Η αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο τα κτήρια, όταν ταξιδεύεις βλέπεις ένα σύνολο, αποτέλεσμα σχεδιασμού και κουλτούρας. Μακάρι να μπορούσα να δω τα πάντα!

Τι σε κάνει αισιόδοξη για το μέλλον;

Η ικανότητά μου μέχρι τώρα να βασίζομαι στις δικές μου δυνάμεις για να πετυχαίνω τους στόχους μου. Δε με έχει απογοητεύσει και ελπίζω να μην το κάνει!

Όλη η επικαιρότητα