Πολιτική

«Μύδροι» Τζαβάρα κατά Σπίρτζη και Σταθάκη για Ολυμπία Οδό και σιδηρόδρομο

tzabaras.jpg
Ακούστε το άρθρο
Επιταγή χωρίς αντίκρισμα αποδείχθηκαν τελικά οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού κ. Σπίρτζη για την τμηματική δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, δεσμεύσεις που είχαν εκφραστεί δημοσίως και στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηλείας και τέως υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.
 
 
Μετά τις «διθυραμβικές» υποσχέσεις του κ. Σπίρτζη ότι η πρώτη δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, περάσαμε στην δημοπράτηση στις 20 Ιουλίου και καταλήξαμε σε μια γενικόλογη δέσμευση περί δημοπράτησης του πρώτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου μέσα στο φθινόπωρο.
 
 
Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την σχεδόν εμμονική επιμονή του κ. Σπίρτζη να συνεχίζει να διερευνά τυχόν αλλαγή της χάραξης νότια των Πατρών, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των φορέων της Αχαΐας, εις βάρος της υλοποίησης του έργου και του λαού της Ηλείας και παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ.
 
 
 
Με έπαρση τόνιζε ο κ. Σπίρτζης από του βήματος της Βουλής ότι με την ακύρωση της δημοπράτησης του Μαρτίου του 2015 και την τμηματική επαναδημοπράτηση, το έργο του αυτοκινητόδρομου θα ξεκινούσε και θα ολοκληρωνόταν πιο γρήγορα.
 
 
Σήμερα φθάσαμε στο σημείο, αυτό το απολύτως αναγκαίο έργο για την ανάπτυξη της Ηλείας και την άρση της σοβαρής επικινδυνότητας του υφιστάμενου δρόμου να κινδυνεύει το λιγότερο με πολύχρονη ακόμα καθυστέρηση – για να μη μιλήσουμε για ακύρωση.
 
 
Ένα έργο που η ολοκλήρωση του με τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις θα γίνει το 2020, και αυτό αν κατορθωθεί να υπερνικηθούν σημαντικά εμπόδια και αντιμετωπιστεί και η κατάσταση ασφυξίας που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα, μια κατάσταση που έχει οδηγήσει και τις κατασκευαστικές εταιρίες σε οικονομική κατάρρευση.
 
 
Παράλληλα, την ίδια στιγμή που οι σιδηροδρομικές υποδομές της Ηλείας αφήνονται στην τύχη τους από την ΕΡΓΟΣΕ, χωρίς προοπτική χρηματοδότησης και επαναλειτουργίας τους, όπως διακρίνεται από την απάντηση της εταιρείας σε ερώτηση του Κώστα Τζαβάρα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ένταξη της κατασκευής του σιδηροδρομικού τμήματος Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος, το οποίο σημειωτέον απεντάχθηκε από το ΣΕΣ 2014-2020 ως υπεράριθμο, στο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting European Facility – CEF).
 
 
Το ίδιο πρόγραμμα προσφέρεται για σιδηροδρομικά έργα δικτύου και υποδομών, με στόχο την ενίσχυση του σιδηροδρομικού δικτύου σε περιφερειακό επίπεδο, την διαλειτουργικότητα και την διασύνδεση του σιδηρόδρομου με άλλα μέσα μεταφοράς και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος-Αλφειός-Ολυμπία.
 
 
Προφανώς για τον κ. Σπίρτζη και τις υπηρεσίες του δεν αποτελεί προτεραιότητα η υψηλής ποιότητας σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμένα Κατάκολου με την υπόλοιπη Ελλάδα, αν και αυτός αποτελεί πλέον βασικό λιμένα κρουαζιέρας με πάνω από 265 κρουαζιερόπλοια για φέτος και σχεδόν 600.000 επιβάτες, αλλά και του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ολυμπίας, που δέχεται πλέον των 600.000 επισκεπτών το χρόνο. 
 
 
Είναι προφανές ότι ο αναπληρωτής υπουργός και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς ουσιαστικό αναπτυξιακό σχέδιο και βιώσιμη προοπτική, όσον αφορά τις απολύτως αναγκαίες μεταφορικές υποδομές της Ηλείας.
 
 
Όπως μας έχει συνηθίσει τους τελευταίους πέντε μήνες η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και στο ζήτημα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος ο κ. Σπίρτζης πήρε ένα σημαντικό αλλά πρόχειρο ρίσκο, επιλέγοντας, αναίτια και βιαστικά, να ακυρώσει την αρχική δημοπράτηση, προκειμένου να υποστηρίξει οικονομικά συμφέροντα, που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι υπέρτερα των ζωτικών συμφερόντων της Ηλείας για ανάπτυξη. Ένα ρίσκο που ευχόμαστε να μην αποβεί καταστροφικό για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.
 
 
Και ενώ η Ηλεία συνεχίζει να αγωνιά για τη δημοπράτηση αυτού του απολύτως αναγκαίου έργου, η απουσία του οποίου συντελεί στο να χάνονται ζωές σχεδόν καθημερινά, το υπουργείο υποδομών και η ΕΡΓΟΣΕ εξασφάλιζαν 212 εκατομμύρια ευρώ για την σιδηροδρομική γραμμή Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος στην Αχαΐα, χωρίς από την άλλη να υπάρχει ο παραμικρός προγραμματισμός για το μέλλον της σιδηροδρομικής γραμμής της Ηλείας.
 
 
 
Ας μας πουν επιτέλους οι κυβερνώντες αν επιθυμούν να είναι στην Πάτρα το τέρμα των αυτοκινητοδρόμων και των σιδηροδρόμων της Δυτικής Πελοποννήσου, ας μας πουν επιτέλους ότι η Ηλεία δεν χρειάζεται ούτε τρένο, ούτε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Μόνο να προσέξουν, γιατί χωρίς αυτά, οι μεγαλοστομίες των κυβερνητικών παραγόντων και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την σπουδαιότητα του λιμένα του Κατάκολου και την σημασία της Αρχαίας Ολυμπίας και του Καϊάφα για την ανάπτυξη της Ηλείας ακούγονται πλέον ως ειρωνεία στα αυτιά των συμπολιτών μας. 
 

Όλη η επικαιρότητα