Αποδράσεις

Μύκονος ή Ίμπιζα; Ποιο νησί κερδίζει στην άτυπη σύγκριση;

Η αλήθεια είναι πως πολλοί έχουν στο μυαλό τους δύο νησιά τα οποία είναι σχεδόν όμοια μεταξύ τους

Πολλές φορές, σε παρέες νεαρών ταξιδιωτών θα ακούσει κανείς να συγκρίνεται η Μύκονος με την Ίμπιζα, ως οι ιδανικοί προορισμοί για όσους αναζητούν τα ξέφρενα πάρτι και τη χλιδή στις διακοπές τους.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί έχουν στο μυαλό τους δύο νησιά τα οποία είναι σχεδόν όμοια μεταξύ τους. Αλλά μια επίσκεψη και στα δύο θα διαλύσει αμέσως αυτές τις σκέψεις. Πάμε να εξετάσουμε παρέα τα σημεία στα οποία μοιάζουν και διαφέρουν οι δύο δημοφιλέστεροι και πιο πολύ-διαφημιζόμενοι καλοκαιρινοί προορισμοί της Μεσογείου. 

Μέγεθος και υποδομές

Καταρχάς, όποιοι πιστεύουν πως τα δύο νησιά είναι στα ίδια περίπου από άποψη μεγέθους, μάλλον θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στο χάρτη. Η Ίμπιζα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη (περίπου 6 φορές) με τις αποστάσεις από τη μια μεριά του νησιού στην άλλη να ξεπερνούν τη μία ώρα, πολλές εκ των οποίων καλύπτονται δε από μοντέρνους αυτοκινητοδρόμους. 

Στη Μύκονο από την άλλη, το μέγεθος του νησιού (που μετά βίας ξεπερνά τα 85 τετραγωνικά χιλιόμετρα) δεν επιτρέπει την κατασκευή δρόμων ταχείας κυκλοφορίας. Σαν να μην έφτανε αυτό, η γρήγορη και συχνά άναρχη δόμηση των τελευταίων δεκαετιών, σε συνδυασμό με το βραχώδες έδαφος, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δύσβατο και σε πολλά σημεία απροσπέλαστο οδικό δίκτυο. 

Από πλευράς ξενοδοχειακών μονάδων, εστίασης, δραστηριοτήτων κλπ. θα μπορούσαμε να πούμε πως τα δύο νησιά έχουν παρόμοιο χαρακτήρα. Αν και σε απόλυτους αριθμούς δεν μπορούν να συγκριθούν – λόγω μεγέθους -, σε σχετικούς θα λέγαμε πως ότι μπορεί να βρει κανεις στο ένα ότι θα βρει και στο άλλο. Με εξαίρεση κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες με εκατοντάδες κλίνες που δεν υπάρχουν στη Μύκονο κυρίως λόγω έλλειψης χώρου.

Παραλίες

Να ξεκαθαρίσουμε πως γενικά η Ισπανία υπολείπεται σημαντικά της Ελλάδας σε ποιότητα παραλιών, παρόλη την τεράστια έκταση της ακτογραμμής της. Η Ίμπιζα πάντως βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της χώρας σε αυτόν τον τομέα.  Συγκριτικά όμως με τη Μύκονο και το ποσοστό όμορφων παραλιών με Γαλάζια σημαία υπάρχει σημαντική διαφορά. Αν και στο γειτονικό νησάκι της Φορμεντέρα υπάρχουν μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου. Σε περίπτωση που ταξιδέψετε ως εκεί μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε. 

Διασκέδαση

Και ερχόμαστε τώρα στο καυτό σημείο της σύγκρισης. Πολλοί θεωρούν πως τα δύο νησιά είναι σχεδόν ίδια στον τρόπο που είναι οργανωμένα τα σημεία διασκέδασης και οι επιλογές της. Αλλά η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. 

Η Ίμπιζα διαθέτει αρκετά φημισμένα night clubs (Privilege, Amnesia, Pacha, Hi, Space κλπ.) που λειτουργούν εκεί για δεκαετίες. Clubs που μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες κόσμου, που οργανώνουν γνωστά πάρτι από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου. Έχει και κάποια beach bars στα οποία σε συγκεκριμένες μέρες θα συμβούν αρκετά γνωστά events (πχ τα πάρτι του σαββατοκύριακου στο Blue Marlin). Η Μύκονος από την άλλη έχει αποφασίσει να επενδύσει περισσότερο στα απογευματινά πάρτι που γίνονται σε μέρη όπως το Nammos, το Super Paradise, το Jackie O, το Principote κλπ. Έχει μερικά ιστορικά after-άδικα όπως το Cavo Paradiso και έντονη ζωή στα σοκάκια της πόλης αλλά δεν έχει την ποικιλία των X-Large sized Clubs της Ibiza. Γνωστοί DJ επισκέπτονται και τα δύο νησιά αλλά οι μουσικές της Μυκόνου θα μπορούσαν γενικά να χαρακτηριστούν πιο mainstream. 

Προέλευση των επισκεπτών

Τέλος, αναφορικά με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ταξιδιώτες, θα βρούμε και εδώ αρκετές διαφορές. Η Ίμπιζα υπήρξε ιστορικά τόπος διακοπών των Βρετανών αλλά και μερικών άλλων εθνικοτήτων της Β. Ευρώπης (Σκανδιναβοί και Γερμανοί). Η Μύκονος από την άλλη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες από τη Μέση Ανατολή (και λόγω εγγύτητας), την Αμερική, την Αυστραλία και εσχάτως τη Ρωσία. 

Όπως και να ‘χει, παρά τις διαφορές τους, τα δύο νησιά διατηρούν έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μπορεί στο μυαλό των περισσοτέρων να είναι οι απόλυτοι προορισμοί διασκέδασης αλλά δεν παύουν να είναι μέρη με σπάνια ομορφιά και μοναδικό vibe. Δε μένει παρά να τα επισκεφτείτε οι ίδιοι και να αποφασίσετε μόνοι σας τι σας ταιριάζει περισσότερο. 

Όλη η επικαιρότητα