Αχαϊα

Μυλωνάς: “Ένας αληθινός κατακλυσμός του Νώε έπληξε τον Δήμο μας”

Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος ζήτησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών
Ακούστε το άρθρο

Να κηρυχθεί ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας θεομηνιόπληκτος και ταυτόχρονα να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που έχουν συμβεί, εισηγήθηκε προς στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς.

Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος ζήτησε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενημερώσει αλλά και να προωθήσει το αίτημα για ένα πλήρες σχέδιο αποκατάστασης από τις τεράστιες καταστροφές.

Η πλήρης εισήγηση του Σπύρου Μυλωνά προς το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως όλοι γνωρίζετε από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 1
Δεκεμβρίου 2021, ο Δήμος μας επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες
βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες. Αποτέλεσμα αυτών των ακραίων καιρικών
φαινομένων ήταν να πλημμυρίσουν με τόνους νερού τεράστιες εκτάσεις του Δήμου μας, να καταστραφούν καλλιέργειες, να πλημμυρίσουν σπίτια, να σημειωθούν καθιζήσεις και κατολισθήσεις, ενώ μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και οι υποδομές του Δήμου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής
Προστασίας ο Δήμος μας κηρύχτηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από το προηγούμενο κτύπημα του καιρού και πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν, νέες πληγές και προβλήματα προστέθηκαν στον Δήμο και τους κατοίκους. Από τα ξημερώματα σήμερα Σάββατο 11 Δεκεμβρίου ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες έπληξαν εκ νέου τον Δήμο μας δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες από την προηγούμενη θεομηνία.

Ένας αληθινός κατακλυσμός του Νώε έπληξε τον Δήμο μας από τη μία άκρη του έως την άλλη. Σχεδόν ολόκληρος ο Δήμος μας, από την Εθνική οδό Πατρών – Πύργου και μέχρι την παραλία είναι μια απέραντη θάλασσα με τις ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι ανυπολόγιστες και τολμώ να πω ότι οι καταστροφές είναι βιβλικές. Όλα τα ποτάμια και οι χείμαρροι που διασχίζουν το Δήμο μας από την Μόβρη και το Σανταμέρι μέχρι τον Άραξο και την Κάτω Αχαΐα έχουν σπάσει και τεράστιοι όγκοι νερού αναζητούν ορμητικά διέξοδο παρασύροντας τα πάντα στο διάβα τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα και έως τις 4.30 το απόγευμα ο μετεωρολογικός
σταθμός Σαγαιϊκων έδινε ημερήσιο ύψος βροχόπτωσης 69,4 mm γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι αυτήν την ώρα έπεσαν περίπου 70 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα και ενώ η ημέρα συνεχίζεται και η βροχή ακόμα και τώρα πέφτει ραγδαία και ασταμάτητα.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Πλημμυρισμένα
σπίτια, καταστήματα, σταβλικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, κατεστραμμένες αποθήκες με ζωοτροφές και εξοπλισμό, διαλυμένα γεφύρια και δρόμους, πάνω από 100 συμπολίτες μας απόψε δεν έχουν που να κοιμηθούν, κυριολεκτικά ζούμε μια αληθινή κόλαση.

Μετά τα παραπάνω κρίνουμε αναγκαίο και σκόπιμο να ζητήσουμε από την Περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη του Δήμου μας ως θεομηνιόπληκτου με παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Προτείνω ότι είναι αναγκαίο να ζητήσουμε να αναληφθεί από την κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία με δέσμη μέτρων που θα έχουν την μορφή προγράμματος αποκατάστασης και θα καλύπτουν το σύνολο των ζημιών που έχουμε υποστεί.

Με αισθήματα ευθύνης αλλά και πόνου για όσα έχουμε υποστεί ζητώ από όλους
σας την στήριξη των παραπάνω προτάσεων δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είμαστε
ανοικτοί στον διάλογο και την διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση της
διαμορφωθείσας κατάστασης».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Μετά τις εκτεταμένες καταστροφές λόγω κακών καιρικών συνθηκών που υπέστησαν κάτοικοι του Δήμου μας, η  Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας απευθύνει έκκληση για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, κουβέρτες, ρουχισμό, ξηρά τροφή, κονσέρβες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη προσωπικής υγιεινής και εμφιαλωμένο νερό. 

Καλούνται όλοι οι πολίτες να δείξουν έμπρακτα  την αλληλεγγύη τους προς τους συνανθρώπους μας που πλήγησαν από τις πρόσφατες πλημύρες στην περιοχή μας. 

Τα είδη θα συγκεντρώνονται στα γραφεία της Κοινοφελούς Επιχείρησης καθημερινά 9:00 με 12:00 .

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 26930 25481 – 6972891871

Email : kedimdym@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα