Η έντονη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της περασμένης Τετάρτης, έφερε στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά, τα προβλήματα που δημιουργεί ο ποταμός Ανισάτος, που διαπερνά τμήμα της τοπικής κοινότητας Μυρσίνης και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τα νερά να «πνίγουν» τις καλλιέργειες.
Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Μυρσίνης, Ανδρέας Αποστολόπουλος, η κοινότητα «χωρίστηκε» και πάλι στα δύο, με τα μεγαλύτερα προβλήματα πλημμυρών να εμφανίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Ανισάτου ποταμού ή το λαγκάδι Τ17 όπως ονομάζεται. Από την άλλη, ο καθαρισμός και η εκβάθυνση του ποταμού Μέλισσου, ήταν μια σημαντική παρέμβαση ώστε να μην δημιουργηθούν πλημμύρες των προηγούμενων ετών.
«Μετά την κακοκαιρία», τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος, «η Μυρσίνη έχει χωριστεί σε δύο μέρη. Εκεί που το πρόβλημα είναι μικρό και εκεί που είναι μεγάλο. Το μικρό είναι στην περιοχή του Μέλισσου που είχε καθαριστεί πρόσφατα και μάλιστα είχε γίνει και εκβάθυνση και το δεύτερο τμήμα του μεγάλου προβλήματος είναι στην περιοχή του Ανισάτου που έρχεται μπουκωμένος και τα παραλάγκαδα αυτού είναι ξεχειλισμένα».

Να λυθεί το ιδιοκτησιακό με τον Ανισάτο
Ως αποτέλεσμα του μη καθαρισμού του Ανισάτου αλλά ειδικά χωρίς την επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων – κάτι το οποίο είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ της τον περασμένο Δεκέμβριο η εφ. Πατρίς – είναι χωράφια και καλλιέργειες κυρίως κολοκυθιού που συγκομίζεται αυτή την περίοδο να πλημμυρίσουν, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση. Χθες το πρωί, το σημείο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Διονύση Κεκάτο, όπου είδαν από κοντά το σοβαρό αυτό πρόβλημα με τον κ. Λέντζα να δεσμεύεται ότι θα ενεργήσει ώστε μεγάλο μέρος του ποταμού να καθαριστεί με έξοδα του δήμου.
«Ο δήμαρχος υποσχέθηκε πως θα ενεργήσει για να καθαριστεί με έξοδα του δήμου ένα μεγάλο τμήμα του Ανισάτου», εξήγησε ο πρόεδρος της κοινότητας Μυρσίνης. «Δυστυχώς η Περιφέρεια με τον ΓΟΕΒ δεν κατάφεραν να ασχοληθούν με τον Ανισάτο και να λύσουν και προβλήματα ιδιοκτησιακά καθώς ένας ιδιοκτήτης θεωρεί δικό του τμήμα της όχθης του ποταμού και δεν επιτρέπει στα μηχανήματα να επέμβουν και να βελτιώσουν την κατάσταση», σχολίασε.

«Κολλημένο» στις απαλλοτριώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. Πατρίς, η Τ17, πρόκειται για ένα έργο που υφίσταται από το 1975, το οποίο όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς η όλη διαδικασία έχει «κολλήσει» στη γραφειοκρατία των απαλλοτριώσεων. Σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη δηλώσει στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Χρήστος Παλαιολόγος, οι απαλλοτριώσεις έχουν γίνει από το 1975 στο σημείο ωστόσο μέχρι σήμερα το έργο παραμένει ημιτελές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα με τις βροχές, κάτι που φάνηκε και στην τελευταία κακοκαιρία της περασμένης Τετάρτης. Επίσης ο κ. Παλαιολόγος τόνισε για ακόμα μια φορά ότι θα πρέπει οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να «βάλουν πλάτη» ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα.
«Το πρόβλημα αυτό έρχεται από το 1975 από τότε που φτιάχτηκε το έργο, ο αναδασμός. Δεν άφησαν τότε κάποιοι να γίνει και είναι ακόμα άφτιαχτο. Είναι ένα παραλάγκαδο άφτιαχτο από το 1975. Δεν έχει αναχώματα η Τ17. Δεν έχουν γίνει προχώματα και παραλάγκαδο με αποτέλεσμα το νερό του Ανισάτου να πηγαίνει σε άλλο παραλάγκαδο και το νερό να επιβαρύνει και το αντλιοστάσιο που είναι στο Β1 στα Λεχαινά».

Δούλεψε το αντλιοστάσιο
Το ευχάριστο στην όλη υπόθεση, όπως σημείωσε, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μυρσίνης, Ανδρέας Αποστολόπουλος, είναι πως μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν από τον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, το αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο δουλεύει κανονικά με αποτέλεσμα τα νερά να αντλούνται με κατεύθυνση προς την θάλασσα.
«Με ευχαρίστηση είδα ότι το αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο Β1 λειτουργεί κανονικά με τρεις μεγάλες αντλίες να κάνουν εκροή των υδάτων προς την θάλασσα. Ήταν μια πολύ σημαντική παρέμβαση από τον ΓΟΕΒ όπου ο πρόεδρος κ. Παρασκευόπουλος ενήργησε ώστε να γίνουν εργασίες και να λειτουργήσει σωστά το αντλιοστάσιο», ανέφερε.

Α. Αποστολόπουλος, επεσήμανε το
πρόβλημα με τον Ανισάτο ποταμό
Παρεμβάσεις από τον ΤΟΕΒ
Στο μεταξύ, από χθες το πρωί όπου εμφανίστηκαν και τα πρώτα προβλήματα, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Χρήστος Παλαιολόγος, με συνεργεία του Οργανισμού, προχώρησαν σε καίριες παρεμβάσεις όπου με ερπιστριοφόρες τσάπες, ανοίχθηκαν διέξοδοι στα τρία μεγάλα λαγκάδια Τ16, Τ17 και Τ18 (Γιαννίτση, Ανισάτο και Μέλισσο αντίστοιχα) ώστε τα νερά να κατευθυνθούν προς την θάλασσα καθότι κινδύνευαν εκτός από τις καλλιέργειες και το χωριό της Μυρσίνης με πλημμύρες.