Κόσμος

Μυστήριο με τη συντριβή κυπριακού αεροσκάφους στην περιοχή «ερευνών» της Τουρκίας

mystirio_me_ti_syntrivi_kypriakoy_aeroskafoys_stin_periohi_ereynon_tis_toyrkias.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ανασύρθηκαν τα συντρίμμια του δικινητήριου αεροσκάφους με δύο επιβαίνοντες, το οποίο απογειώθηκε χθες από την Πάφο με προορισμό τη Βηρυτό αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα ίχνος των δύο επιβαινόντων. 

Το αεροσκάφος πετούσε στα 9.000 πόδια και σε απόσταση 45 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα έκανε επαναστροφή.

Ο πιλότος, εκπαιδευτής πιλότων, Αυγουστίνος Αυγουστής, ανέφερε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα το οποίο, όμως, μπορούσε να διαχειριστεί. Ωστόσο, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στα 6.000 πόδια ύψος και 40 ναυτικά μίλια από τη Λάρνακα χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ.

Αμέσως οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης και ειδοποιήθηκαν τα παραπλέοντα πλοία. Μαζί με τον πιλότο επέβαινε και ένας ελληνο-λιβανέζος.

Τα συντρίμμια βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα σε χώρο εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει παρανόμως η Τουρκία για έρευνες. Ωστόσο, τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους.

Η επιχείριση, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (KΣΕΔ), είναι σε πλήρη εξέλιξη με τη συμμετοχή πτητικών μέσων και πλοίων. Επιπλέον, στην περιοχή θα βρίσκονται ακόμα δύο πολεμικά πλοία τα οποία συμμετέχουν στη δύναμη της UNIFIL (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ για τον Λίβανο) , εκ των οποίων η ελληνική Τορπιλάκατος ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ, τα οποία θα τεθούν υπό τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ για ενεργό συμμετοχή στις έρευνες.

Σε δελτίο Τύπου του ΚΣΕΔ αναφέρεται ότι το ίχνος του αεροσκάφους απωλέσθηκε από τα Ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας 45 ναυτικά μίλια νότια της Λάρνακας και αμέσως ελικόπτερο και τρία σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας και του Ναυτικού άρχισαν έρευνες. Παράλληλα δόθηκε εντολή στο δεξαμενόπλοιο «Spirit of Piraeus», το οποίο έπλεε πλησίον της τελευταίας θέσης του αεροσκάφους, να κινηθεί προς το σημείο και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια. 

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκτός από τα αεροναυτικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχαν 2 ελικόπτερα CH – 53 και 2 αεροσκάφη C -130 από το Ισραήλ και από τη δύναμη της UNIFIL, η γερμανική κορβέτα BRAUNSCHWEIG F 260, η βραζιλιάνικη φρεγάτα CONSTITUICAO F 42 και ένα βραζιλιάνικο ελικόπτερο τύπου LYNX. Το ισραηλινό C-130 εκτέλεσε ρίψεις φωτιστικών βομβών για υποβοήθηση των πλωτών μέσων που συμμετείχαν στην έρευνα για εντοπισμό του αεροσκάφους.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η γερμανική κορβέτα BRAUNSCHWEIG ορίστηκε από το ΚΣΕΔ ως συντονιστής επί σκηνής και σε πλήρη συνεργασία με το ΚΣΕΔ συντόνιζε τα αεροναυτικά μέσα που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Οι έρευνες για εντοπισμό των 2 αγνοουμένων συνεχίστηκαν από τα πλωτά μέσα καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

“Μέχρι τις 06:30 σήμερα, έχουν ανασυρθεί συντρίμμια του αεροσκάφους στα οποία αναγράφεται ο αριθμός νηολογίου του και που ταυτίζεται με αυτό του χαμένου αεροσκάφους, χωρίς όμως να εντοπιστεί μέχρι αυτή τη στιγμή κανένας εκ των αγνοουμένων. Με το πρώτο φως, στην επιχείρηση Έρευνας – Διάσωσης θα εμπλακούν εκ νέου τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας για να συνδράμουν στις έρευνες των πλωτών μέσων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι στην περιοχή θα βρίσκονται ακόμα 2 πολεμικά πλοία τα οποία συμμετέχουν στη δύναμη της UNIFIL, εκ των οποίων το ένα είναι η ελληνική Τορπιλάκατος ΚΑΛΑΒΟΥΔΗΣ, τα οποία θα τεθούν υπό τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ για ενεργό συμμετοχή στις έρευνες.

 
 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα