Αρθρογραφία

Μύθοι, κράτος και Πυροσβεστική

Γύρω από το επάγγελμα του πυροσβέστη (ή πυρομαχητή, θα δείτε παρακάτω την αιτιολόγηση του όρου) έχουν αναπτυχθεί πολλά στερεότυπα, τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πραγματική κατάσταση.

Άρθρο του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Μύθος 1ος: Οι πυροσβέστες δουλεύουν για να σβήνουν φωτιές δύο μήνες τον χρόνο.

Αλήθεια: Δεν δουλεύουν δύο μήνες τον χρόνο, οι πυρκαγιές (αστικές και δασικές) σε ποσοστό σχεδόν 50% ξεσπούν εδώ και αρκετά χρόνια κατά τη λεγόμενη νεκρή περίοδο, από Νοέμβριο έως Μάρτιο. Επίσης δεν σβήνουν μόνο φωτιές, αλλά απεγκλωβίζουν τραυματίες στα τροχαία ατυχήματα και πολίτες από ασανσέρ (10.210 το 2016), ενίοτε διασώζουν γατάκια και κατσίκες σε γκρεμούς.

Μύθος 2ος: Εκμεταλλεύονται την επαγγελματική τους σχέση με το δημόσιο για να διορίζονται

Αλήθεια: Οι πυροσβέστες, σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες, δεν κάνουν απεργία και διεκδικούν τη βελτίωση της εργασιακής τους σχέσης με συγκεντρώσεις και με την καθημερινή τους εργασία.

Μύθος 3ος: Τις περισσότερες ώρες της μέρας κάθονται στον καναπέ ή λουφάρουν με τα πυροσβεστικά σε χωματόδρομους.

Αλήθεια: Τις περισσότερες ώρες της ημέρας περιπολούν και ελέγχουν πιθανές εστίες πυρκαγιάς, βοηθούν την Αστυνομία στην κυκλοφορία των οχημάτων και είτε εκπαιδεύονται είτε συντηρούν τον εξοπλισμό. Επίσης, όλα τα οχήματα έχουν GPS και το αρχηγείο έχει εικόνα για το πού είναι κάθε όχημα. Ακόμα κι αν όλοι είχαν ροπή στην τεμπελιά, δεν θα μπορούσαν να βρουν «καβάτζες»!

Μύθος 4ος: Το μόνο που τους ενδιαφέρει και ζητάνε είναι μονιμοποίηση

Αλήθεια: Ζητούν τη βελτίωση της εργασιακής τους κατάστασης –όπως κάθε εργαζόμενος- ώστε να αποδίδουν καλύτερα, διότι το εποχικό προσωπικό δεν μπορεί να έχει την εμπειρία και τη γνώση που έχει το μόνιμο προσωπικό, διότι απουσιάζει η καθημερινή τριβή. Επίσης ζητάνε ενίσχυση του εξοπλισμού και των υποδομών της Πυροσβεστικής για να μπορούν να προστατεύουν τους συμπολίτες τους και τις περιουσίες τους.

Μύθος 5ος: Οι πυροσβέστες δεν έχουν κανένα άγχος γιατι πληρώνονται στην ώρα τους

Αλήθεια: Ναι, όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσον αφορά τον βασικό μισθό. Ωστόσο, έχουν το άγχος των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, οι οποίες επιβαρύνουν την υγεία τους. Από τον καπνό που εισπνέεουν, μέχρι τη νυχτερινή βάρδια και το κυλιόμενο ή και «ξεχειλωμένο» ωράριο.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, οι πυροσβέστες έχουν τριπλάσια διαζύγια από τον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Πυροσβεστών, τα αίτια των θανάτων πυροσβεστών οφείλονται σε ποσοστό 40-50% σε καρδιακές προσβολές, ακολουθούν οι ασφυξίες και τα εγκαύματα γ’ βαθμού, τα εσωτερικά τραύματα, τα κατάγματα, οι εγκεφαλικές συμφορήσεις και η ηλεκτροπληξία.

Επομένως, ή θα έχουμε ισχυρό κράτος που θα μας προστατεύει από τα φυσικά φαινόμενα με επανδρωμένη και εξοπλισμένη Πυροσβεστική, το οποίο όμως θα το πληρώνουμε ανεξαρτήτως ύφεσης ή ανάπτυξης, ή θα έχουμε συμβασιούχους, μισό προσωπικό χωρίς άδειες, σακαράκες αεροπλάνα και καμένη Ελλάδα, διότι πρέπει να καταπολεμηθεί ο κρατισμός.

Αξιοσημείωτο είναι εμείς τους λέμε «πυροσβέστες», ενώ διεθνώς ο όρος είναι firefighter, δηλαδή «πυρομαχητής».

Όλη η επικαιρότητα