WEB tv Ηλεία

Ηλεία: Η διάσωση της εστίασης χρειάζεται μέτρα τώρα αλλά και μετά την πανδημία

Ακούστε το άρθρο

Τη λήψη ρηξικέλευθων – όπως τα χαρακτηρίζει – μέτρων με σκοπό να βρεθούν λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα για τον κλάδο της εστίασης και θα μπορέσουν να διασώσουν την Ελληνική Επιχείρηση από τις συνέπειες της πανδημίας, ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτ. Ελλάδας Νίκος Κοροβέσης κάνοντας μία ακόμη παρέμβαση προς την κυβέρνηση με σειρά επισημάνσεων και προτάσεων.

Μάλιστα ύστερα από ουσιαστική συζήτηση που είχε με τα μέλη του Σωματείου Εστίασης & Συναφών Επαγγελμάτων «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΠΥΡΓΟΥ» αποφασίστηκε η αποστολή κοινής επιστολής στον αρμόδιο υπουργό στην οποία τίθενται όλα τα σοβαρά ζητήματα και διατυπώνονται αιτήματα που εφόσον ικανοποιηθούν θα μπορέσουν να στηρίξουν τον κλάδο.

Χαρακτηριστικά δε αναφέρονται τα εξής:

Ο λόγος για τον οποίο στέλνουμε αυτή την επιστολή αφορά τον χώρο της εστίασης. Η επόμενη ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις, ώστε να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης καθώς και τις υγειονομικές οδηγίες που θα συνοδεύσουν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μας, επιβάλλουν ρηξικέλευθα μέτρα και λύσεις αποτελεσματικές για τον κλάδο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Σε δυο φάσεις  συγκεκριμένα μέτρα

Ακολούθως ο κ. Κοροβέσης και τα μέλη του Σωματείου, εξηγούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε δύο φάσεις και ειδικότερα:

  1. Η πρώτη αφορά στο χρονικό διάστημα που διαρκεί ο κορωνοϊός και για την οποία ζητείται να ισχύσουν προς ελάφρυνση επαγγελματιών και εργαζόμενων τα παρακάτω:
  • Επιλεγμένη αναστολή ώστε τα καταστήματα εστίασης να παραμείνουν κλειστά και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία αλλά και η εύκολη στοχοποίηση από ΜΜΕ και κοινή γνώμη.
  • Αναστολή όλων των φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Προστασία εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όσο διάστημα υπολειτουργούν τα καταστήματα εστίασης λόγω των υγειονομικών περιορισμών.
  • Επιδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, για να καλυφθούν δαπάνες παγίων και βιοτικές ανάγκες των επιχειρηματιών. Αξιολόγηση ώστε τα ποσά από το σύνολο των επιστρεπτέων προκαταβολών να επιδοτούνται έως 100% και ανάλογα με το συνολικό ποσό που έχει λάβει κάθε επιχείρηση.
  • Διατήρηση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παράταση όλων των μισθώσεων κατά ένα έτος με απαγόρευση των εξώσεων.

Στοχεύσεις της «επόμενης μέρας»

Ωστόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού και ο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΠΥΡΓΟΥ» δεν αρκούνται μόνο εκεί. Μετά από την επεξεργασία των στοιχείων και αφού έλαβαν υπόψιν τους, τα δεδομένα που δημιουργούνται προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις και για την «Επόμενη μέρα» της πανδημίας που θα βρει την εστίαση «πληγωμένη» και οικονομικώς ιδιαιτέρως ζημιωμένη.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητείται η εφαρμογή των εξής:

  • Δέσμη μέτρων με σχεδιασμό τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2022.
  • Ενιαίος ΦΠΑ 6% σε όλη την εστίαση μέχρι το τέλος του 2021, με πλήρη φοροαπαλλαγή των ποσών που ξοδεύονται στην εστίαση.
  • Αυστηριοποίηση του πλαισίου ελέγχου μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης με πρόταση για άμεση καταβολή του ΦΠΑ ημερησίως. Στόχος η πραγματική βιωσιμότητα των καταστημάτων εστίασης, η διατήρηση ή ακόμα και η αύξηση των εσόδων του κράτους.
  • Στήριξη των θέσεων εργασίας με διατήρηση όλων αυτών που υπήρχαν τον Μάρτιο του 2020 στην εστίαση με επιδότηση της εργασίας.

Κάλυψη ανά εξάμηνο του μη μισθολογικού κόστους:

1ο εξάμηνο 100%

2ο εξάμηνο 75%

3ο εξάμηνο 50%

4ο εξάμηνο 25%

Ανάγκη σε αυτό το διάστημα εξορθολογισμού του ύψους των εισφορών των εργαζόμενων σε αντιστοιχία με αυτών των ελεύθερων επαγγελματιών.

  • Στοχευμένα προγράμματα ΕΣΠΑ, για τον κλάδο της εστίασης στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027.

Τονίζεται τέλος, ότι η Γενική Γραμματεία Εστίασης θα πρέπει να αναδιοργανώσει τη λειτουργία και να θέσει βάσεις βιωσιμότητας για μία επαγγελματική κατηγορία βαριά πληττόμενη και με παθογένειες δεκαετιών…

Όλη η επικαιρότητα