WEB tv Ηλεία

N. Φαρμάκης: «Το Κατάκολο ένα από τα πρώτα λιμάνια σε επισκέπτες κρουαζιέρας» (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Νέα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια

Στα πρώτα λιμάνια της χώρας λόγω επισκεπτών από την κρουαζιέρα, κατατάσσει το λιμάνι του Κατακόλου ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι να το στηρίζει δημιουργώντας αναπτυξιακές υποδομές.

Ο κ Φαρμάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα αναφέρθηκε στην σημαντικότητα για την ανάπτυξη του επινείου του Πύργου των έργων στο χερσαίο τμήμα του λιμανιού που έχουν μπει στο τελικό στάδιο υλοποίησής τους…

Μάλιστα πριν από μερικές μέρες υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, το Δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο και τη σύμβαση με το ανάδοχο για την ανάθεση της υλοποίησης του έργου.

“Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτή την υπεραξία που διαθέτουμε  πρέπει να την στηρίξουμε. Εμείς στηρίζουμε πρωτοβουλίες οι οποίες έρχονται από πριν,  αλλά φυσικά εμείς τρέχουμε τις διαδικασίες ουτοσώστε να μπορέσουμε πολύ σύντομα να έχουμε την υλοποίηση του έργου. Έτσι προχθές υπογράψαμε με τον δήμαρχο του Πύργου και με τον ανάδοχο ο οποίος προέκυψε από την διαγωνιστική διαδικασία τη σύμβαση του έργου που  αφορά στην κατασκευή κτιρίου υποδοχής επιβατών στην θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, (περίπου 1200-1400 τετραγωνικών μέτρων),  το κτίριο segen που θα έχει γραφείο ελέγχου επιβατών και το κτίριο εκθέσεων πολιτισμού. Είναι μία συνολική παρέμβαση πάνω στην χερσαία ζώνη του λιμανιού το οποίο πιστεύουμε πάρα πολύ ότι θα δώσει μια άλλη πνοή στο Κατάκολο. Ένα έργο που ξεκινάει άμεσα, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο. Ήδη μιλήσαμε και με τον ανάδοχο και του  τονίσαμε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την  εγκατάστασή  του. Ξεπεράσαμε τις δυσκολίες που υπήρχαν σχετικά με τις αδειοδοτήσεις από την ΕΣΑΛ και  της έκδοσης της απόφαση υπουργού που εκκρεμούσε. Ήδη τα έγγραφα αυτά βρίσκονται στα χέρια μας και προχωράμε τη διαδικασία”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος. Όσον αφορά και την πολυπόθητη έκφραση σύμφωνης γνώμης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εξεδόθει μετά την θετική απάντηση που έστειλε τελικά ο Λιμενάρχης στις 12 Οκτωβρίου προς το Υπουργείο.

Άγιος Ιωάννης-Κατάκολο

Αναφερόμενος στο θέμα του έργου που αφορά το τμήμα του δρόμου από τον Άγιο Ιωάννη έως το Κατάκολο τόνισε μεταξύ άλλων:

“Υπογράψαμε ταυτόχρονα προχθές τη  σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο αυτό που είναι προϋπολογισμού 1.740.000 ευρώ και φυσικά χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Είναι ο οδικός άξονας που ενώνει τον Άγιο Ιώαννη με το Κατάκολο. Είναι περίπου 6,2 χιλιόμετρα και είναι τμήμα της περιφερειακός οδού 01 της Π.Ε. Ηλείας”.

Σύγχρονη μεταποίηση

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε για τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδος που τρέχει η Περιφέρεια.

“Είχαμε πει ήδη από τα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους ότι θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα με κάθε τρόπο.

Ένας τρόπος είναι το πρόγραμμα που πρόσφατα βγάλαμε στον αέρα και αφορά τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή.Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για το κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, οι οποίες επλήγησαν από την Πανδημία του   covid-19. Ταυτόχρονα όμως βγάζουμε και άλλα προγράμματα όπως αυτό που ήδη που τρέχει  ύψους περίπου 6 εκ ευρώ. Τώρα βγάζουμε ένα συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ ευρώ. που αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα των υφιστάμενων ή υπό σύσταση επιχειρήσεων, που έχουν ως αντικείμενο είτε την μεταποίηση είτε τη ψηφιακή βιομηχανία και κατατείνουν στην ανάγκη των επιχειρήσεων αυτών της μεταποίησης, που είναι η ραχοκοκαλιά μας ξέρετε, γιατί  αφορά πρωτίστως τα αγροτικά προϊόντα το οποίο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της περιφέρειας μας. Είναι όμως και ένα πρόγραμμα που θα δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να διαφοροποιηθούν, δηλαδή να αυξήσουν τα προϊόντα με τα οποία ασχολούνται και τους τρόπους με τους οποίους τα μεταποιούν. Να μπουν στη διαδικασία της ψηφιοποίησης των αναγκών τους και των υπηρεσιών τους που παρέχουν και φυσικά αυξήσουν την ενεργειακή τους απόδοση. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο κάνουμε μία διασπορά των πόρων τους οποίους διαθέτουμε μέσω του προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020. Ενός προγράμματος που βρίσκεται σιγά-σιγά στο τέλος του. Ωστόσο θεωρούμε πως με αυτό το τρόπο μπορούμε να κατευθύνουμε αυτούς τους πολύ χρήσιμους πόρους,  σε αυτή την πολλή κρίσιμη περίοδο,  σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη, που δεν είναι άλλοι από τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες αλλά και από την μεταποίηση που έχει μία συγκεκριμένη δυναμική στην περιοχή μας”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης

Όλη η επικαιρότητα