Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ν. Φαρμάκης για Eastmed: «Δεν γίνεται μόνο με καραμέλες!»

Την ανάγκη διασφάλισης των αντισταθμιστικών οφελών με κύριο αυτό της επέκτασης του αγωγού προς τη Δυτική Ελλάδα επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
Ακούστε το άρθρο

Στα αντισταθμιστικά οφέλη από την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, όπου οι εκπρόσωποι της κατασκευάστριας κοινοπραξίας IGIProseidon κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στην τοποθέτησή του ήταν ξεκάθαρος, επισημαίνοντας ότι κύριο αντισταθμιστικό όφελος μπορεί να είναι η επέκταση του αγωγού προς τη Δυτική Ελλάδα.

Κι επειδή οι εκπρόσωποι της αναδόχου προτίμησαν να μην δεσμευτούν, ο Περιφερειάρχης, χωρίς να κρύψει την ενόχλησή του, επεσήμανε με νόημα:

«Δεν γίνεται με καραμέλες το έργο».

Επέμεινε μάλιστα ότι θα πρέπει να θα πρέπει να διασφαλιστεί νομικά από τώρα ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη σε επίπεδο μελετών για την παροχή φυσικού αερίου κι έθεσε παράλληλα την προϋπόθεση να μην μείνει και καμία εκκρεμότητα σε επίπεδο αποκατάστασης. «Επειδή είμαστε καμένοι με τον χυλό, φυσάμε για το γιαούρτι» διαμήνυσε ο κ. Φαρμάκης.

Πάντως από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας ανέφεραν ότι, εφόσον ληφθεί επενδυτική απόφαση για το έργο, τα «αντισταθμιστικά» θα συζητηθούν με τις αρμόδιες αυτοδιοικητικές αρχές.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε συζήτηση – ενημέρωση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) EASTMED-Ελληνικό Τμήμα (ΠΕΤ 2107589513)» με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρο Δημητρογιάννη.

Όλη η επικαιρότητα