N. Φαρμάκης για έρευνες κοιτασμάτων: «Βάλτε σε άμεση προτεραιότητα το Κατάκολο!»

Share

Eπιστολή με αποδέκτες τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και την ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, απέστειλε την περασμένη Τετάρτη ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μέσω της οποίας ζητά να επισπευστούν οι διαδικασίες αδειοδότητσης για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου που υπάρχει στο Κατάκολο, χαρακτηρίζοντάς το, το πιο ώριμο από τα 13 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Ο κ. Φαρμάκης, αναλύοντας τους λόγους που πρέπει το Κατάκολο να μπει σε άμεση προτεραιότητα τόνισε ότι αφενός θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή τροφοδοσίας του Εast Med, όσο και να τονώσει ενεργειακά, οικονομικά και τουριστικά την περιοχή, με τρόπο που θα διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Θυμίζουμε, πως ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, έχει κατατεθεί προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων της Α’ Φάσης του Προγράμματος Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος Δυτικού Κατακόλου αφού κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας που είχε γίνει τότε, είχε υπάρξει θετική γνωμοδότηση, η οποία εκκρεμεί ακόμη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Κατανάλωση φυσικού αερίου και έρευνες υδρογονανθράκων χωρίς καθυστερήσεις» Στην αρχή της επιστολής του ο κ. Φαρμάκης, απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους η εξερεύνηση υδρογονανθράκων αλλά και η επιτυχής έκβαση αυτής της διαδικασίας αποτελεί κομβικής σημασίας για τη χώρα αναφέροντας τα εξής: «Όπως γνωρίζετε διανύουμε μια εποχή όπου η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και ως εκ τούτου η εξερεύνηση υδρογονανθράκων αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος της ελληνικής οικονομίας. Τα μεγάλα έργα αγωγών αερίου, όπως ο Δια – αδριατικός αγωγός (ΤΑΡ) και ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου (Εast Med) αναδεικνύουν την σημασία του φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Υπό αυτήν την έννοια οι γεωεπιστήμες, η τεχνολογία και η οικονομία αποτελούν σημαντικά συστατικά σε κάθε στάδιο εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη χώρα, από την πρώτη φάση εξερεύνησης μια γεωγραφικής περιοχής παραχώρησης μέχρι την παραγωγή και την μεταφορά φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Μια επιτυχής εξέλιξη της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβάλλει δραστικά το πρόγραμμα ενεργειακής ασφάλειας και εφοδιασμού της χώρας και να συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση σε καινούριες πηγές ενέργειας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα». Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, στην επιστολή του τονίζει πως η μείωση εκπομπών αερίων περνά αναγκαστικά από τη μείωση παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, πράγμα που απαιτεί οικονομική και τεχνική διαχείριση της αντικατάστασης του λιγνίτη από άλλες πηγές ενέργειας και «γι’ αυτόν τον λόγο η κατανάλωση φυσικού αερίου και οι έρευνες υδρογονανθράκων πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις, ώστε το χρονικό παράθυρο για την σταδιακή μείωση της χρήσης του λιγνίτη έως το 2028 να συμπίπτει με το πέρας της φάσης έρευνας υδρογονανθράκων και την έναρξη της παραγωγής, δηλαδή σε πέντε με επτά χρόνια από τώρα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε πως «καθώς θα αυξάνεται η χρήση φυσικού αερίου με την παράλληλη απόσυρση του εγχώριου λιγνίτη, η ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου κρίνεται επιτακτική. Γι’ αυτό και η Ελλάδα θα πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια παραγωγής φυσικού αερίου από τα δικά της κοιτάσματα ώστε σταδιακά να μπορεί να καλύπτει μεγάλος μέρος ή ακόμα και το σύνολο της κατανάλωσης».

«Βάση το Κατάκολο για έρευνες σε επίπεδο υποδομών και εκπαιδευτικό»

Στο πλαίσιο όσων ανέφερε στο πρώτο μισό της επιστολής του, ο Νεκτάριος Φαρμάκης συνεχίζει τονίζοντας πως από τα 13 συνολικά θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα που έχει παραχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο, το πιο ώριμο αυτή τη στιγμή είναι το βεβαιωμένο κοίτασμα του Κατακόλου. «Ως εκ τούτου, η πρωτοπορία στην ανάπτυξη του ήδη διαπιστωμένου κοιτάσματος του Κατακόλου θα ήταν δυνατό να δημιουργήσει μία βάση ευρύτερης σημασίας για δραστηριότητες έρευνας σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και στο εκπαιδευτικό επίπεδο με τη δημιουργία τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού ικανού να στελεχώσει τη δραστηριότητα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο μέλλον», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και συνέχισε:

«Σήμερα και έπειτα από: -την έγκριση της ΚΥΑ 169895/2013 «Έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατακόλου» η οποία ισχύει έως 31-12-2023, -την ολοκλήρωση της κατάρτισης του Προγράμματος Ανάπτυξης (FDP) του κοιτάσματος Δυτικού Κατακόλου που εγκρίθηκε από την ΕΔΕΥ στις 21-08-2017 και της Περιβαλλοντικής Μελέτης Σκοπιμότητας (ESR) που συνυποβλήθηκαν προς έγκριση προς έγκριση στο ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥ, -την αρ.πρωτ. 10284/04-06- 2018 έγκριση της ΠΠΠΑ του Πρώτου Σταδίου και των συμπεριλαμβανόμενων προτεινόμενων Φάσεων Ανάπτυξης από ΔΙ.Π.Α. του ΥΠΕΝ, έχει κατατεθεί προς έγκριση η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων της Α’ Φάσης του Προγράμματος Ανάπτυξης & Παραγωγής του Κοιτάσματος Δυτικού Κατακόλου και η οποία κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειάς μας γνωμοδότησε θετικά στις 09- 12-2019, ενώ με την έκδοσή της, η οποία εκκρεμεί έως σήμερα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ανάδοχος εταιρία θα λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision) για την υλοποίηση του έργου και τις ενέργειες για την τελική του αδειοδότηση». Ο κ. Φαρμάκης παράλληλα υπογράμμισε την συμβολή που μπορεί να έχει το κοίτασμα φυσικού αερίου του Κατακόλου σαν πηγή τροφοδοσίας της φαινομενικής υλοποίησης του αγωγού της EastMed, που έχει προγραμματισθεί να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέρια από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αφού αυτός διαπερνά και την Ηλεία και συμπλήρωσε ότι «Σε κάθε δε περίπτωση θα είναι στρατηγικά και οικονομικά επωφελής για τη δημόσια επένδυση που υλοποιείται σήμερα με τη συνδρομή και του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και αφορά στην ανάπτυξη δικτύου αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο».

Στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης αναφέρει πως το κοίτασμα του Κατακόλου, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ηλείας για 30-40 χρόνια

«Επίσπευση αδειοδότησης για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Κατάκολο»

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Φαρμάκης τονίζει πως έχει πειστεί ότι είναι άμεσης προτεραιότητας η επίσπευση της αδειοδότησης για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάκολο, που θα μπορέσει να εξασφαλίσει ενεργειακά την Ηλεία για 30 με 40 χρόνια και παράλληλα θα τονώσει την οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής. «Ενόψει των κρίσιμων συνθηκών που βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της ενεργειακής στενότητας που ήδη μας πλήττει, θεωρώ ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσουμε τις εγχώριες πηγές παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου, μεταξύ αυτών έχω πειστεί ότι άμεσης προτεραιότητας θα πρέπει να είναι η επίσπευση της αδειοδότησης για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος που υπάρχει στο Κατάκολο Ηλείας, κοίτασμα που επαρκεί να καλύψει πλήρως το σύνολο των αναγκών της Π.Ε. Ηλείας για τα επόμενα 30-40 χρόνια και θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές αγορές, τους καταναλωτές και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Πάντα φυσικά διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο αφενός μεν το φυσικό περιβάλλον, αφετέρου δε τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, μιας και το Κατάκολο αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης του τουρισμού Κρουαζιέρας και όχι μόνο», πρόσθεσε κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.