Πολιτική

Ν. Φαρμάκης: «Η Δυτική Ελλάδα δικαιούται φυσικό αέριο και λαμβάνει… τα μισά από όσα της υποσχέθηκαν!»

Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση της διαρκούς εξαπάτησης των πολιτών, σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, μετατρέπουν σε εγχείρημα υψηλού ρίσκου και ελάχιστου κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος το φυσικό αέριο, που αποτελεί όνειρο αλλά και δικαίωμα των πολιτών και των επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια» υπογραμμίζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, στον απόηχο της σύσκεψης φορέων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στην Πάτρα, παρουσία και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη.

Ο κ. Φαρμάκης υπενθυμίζει τα εξής:

«Στις 27 Νοεμβρίου 2017, ο Περιφερειάρχης, κ. Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε μεταξύ άλλων τα εξής (σύμφωνα και με σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας): “Η έλευση φυσικού αερίου στη Ηλεία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία είναι γεγονός. Με χρήματα της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, με συνεργασία της ΔΕΠΑ και του ΤΕΕ εκπονήσαμε μελέτη για την τεκμηρίωση και τη σκοπιμότητα έλευσης του φυσικού αερίου στη Περιφέρεια.   Η μελέτη τεκμηριώνει την κατασκευή πάνω από 450 km στις 3 πρωτεύουσες των νομών μας. Στο Αγρίνιο, την Πάτρα και το Πύργο, καλύπτοντας περίπου 120.000 νοικοκυριά της Περιφέρειας, καθώς και πλήθος επιχειρήσεων

Περίπου δυόμισι μήνες αργότερα, στις 6 Φεβρουαρίου 2018, κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, ο Πρωθυπουργός, κ. Α. Τσίπρας έκανε πιο συγκεκριμένη αναφορά στο μήκος του δικτύου, αλλά πραγματοποίησε το πρώτο γενναίο… κούρεμα στις συνδέσεις. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: Mέσα στην πενταετία 2019-2023 προβλέπεται η κατασκευή 468 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου που θα καλύπτουν όλον τον αστικό ιστό των τριών αυτών πόλεων.Σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα εξυπηρετούν κατοικίες”».

Και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, προσθέτει:

«Στη σύσκεψη της 31ης Ιανουαρίου 2019 όμως, όλοι ακούσαμε από το στόμα της διευθύνουσας συμβούλου της ΔΕΔΑ, κ. Μωσσέ ότι προβλέπεται η κατασκευή μόλις 208 χλμ δικτύου, με 4.000 συνδέσεις μέχρι το τέλος του 2023 και 11.500 συνδέσεις σε βάθος δεκαετίας. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει λιγότερο και από το μισό δίκτυο που αρχικά είχε προβλεφθεί και ακόμα λιγότερες και από… τις λίγες συνδέσεις που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας και οι οποίες, έτσι κι αλλιώς, έμοιαζαν με σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα 120.000 νοικοκυριά και το πλήθος επιχειρήσεων που έλεγε ο κ. Κατσιφάρας το 2017. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους πολίτες και τους επιχειρηματίες της Δυτικής Ελλάδας με το φυσικό αέριο και ο “δικός της” Περιφερειάρχης πανηγυρίζει, αντί να την καταγγέλλει ή τουλάχιστον να διεκδικεί ακόμα περισσότερα για τον τόπο.

Το τονίσαμε και κατά την διάρκεια του απολογισμού του απερχόμενου Περιφερειάρχη: Όχι άλλες επικοινωνιακές φιέστες! Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας δεν είναι πολίτες γ’ κατηγορίας και δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία. Και αποτελούν ξεκάθαρη κοροϊδία τα 208 χλμ δικτύου φυσικού αερίου, όταν μόνο η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος έχουν πάνω από 2.000 χλμ δικτύου ύδρευσης, αλλά και οι 11.500 συνδέσεις σε βάθος δεκαετίας για μία περιοχή 700.000 ανθρώπων, μοιάζουν ανεπαρκείς.

Η Δυτική Ελλάδα δικαιούται πλήρη πρόσβαση στο φυσικό αέριο και όχι… ελεημοσύνες! Και γι’ αυτή την πλήρη πρόσβαση, φαίνεται πως κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, για να μην ενοχλήσουν τους όψιμους πολιτικούς τους συνεταίρους. Τακτικές πιο παλιές και κι από το «παλιό».

Όλη η επικαιρότητα