WEB tv Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφερειακό Συμβούλιο στον Πύργο – Ν. Φαρμάκης: «Να μετατρέψουμε αυτή την τραγωδία σε ευκαιρία…» (vids)

Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Πύργο.
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι η πύρινη τραγωδία που έπληξε την Ηλεία μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία, ώστε όχι μόνο να αποκατασταθούν οι ζημιές και το φυσικό περιβάλλον, αλλά να υπάρξει μία νέου τύπου δυναμική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με παράλληλη θωράκιση έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες στο συνεδριακό κέντρο του διοικητηρίου στον Πύργο, με μοναδικό θέμα την πύρινη καταστροφή, τις επιπτώσεις και την «επόμενη μέρα».

Στην αναλυτική εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε το σύνολο των δράσεων της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και αμέσως μετά από αυτές, αλλά και την πλήρη στρατηγική της Περιφέρειας τόσο για τις βραχυπρόθεσμες δράσεις ενόψει της χειμερινής περιόδου όσο και τις μεσο-μακροπρόσθεσμες στρατηγικές που είναι αναγκαίες για την αναζωογόνηση της Ηλείας.

Ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για «έναν Αύγουστο που μας πλήγωσε όλους», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αποτελεί μεγάλη ανακούφιση το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη απώλεια, αλλά και ότι σε μεγάλο βαθμό διαφυλάχθηκαν οι οικισμοί, με αποτέλεσμα οι ζημιές σε σπίτια να είναι περιορισμένες. Εντούτοις, όπως είπε, το κόστος στα μοναδικά και παρθένα δάση της Ηλείας, όπως και στην τοπική οικονομία, είναι τεράστιο.

Η αποτίμηση της λαίλαπας

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό των μεγάλων πυρκαγιών, όπως αποτυπώνεται μέχρι τώρα, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι οι φετινές πυρκαγιές στην Αχαΐα και κυρίως στην Ηλεία, αποτέφρωσαν πάνω από 130.000 στρέμματα με τα περισσότερα μάλιστα εξ αυτών – υπολογίζονται σε άνω των 70.000 – να αποτελούν ιδιωτικές περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σύμφωνα με μία πρώτη καταμέτρηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι πυρκαγιές έκαψαν περίπου 500.000 ελαιόδεντρα στην Ηλεία και άλλα 7.000 ελαιόδεντρα στην Αχαΐα, περί τα 500 στρέμματα με αμπελοειδή (350 στην Ηλεία και 150 στην Αχαΐα), πάνω από 50 στρέμματα με εσπεριδοειδή, 500 μελισσοσμήνη και πολλές άλλες καλλιέργειες νωπών λαχανικών και φρούτων. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, εκτιμάται ότι στην Ηλεία έχουν καεί περισσότερα από 350 αιγοπρόβατα, ωστόσο πολύ πιο σημαντικό καθίσταται πλέον το ζήτημα της έλλειψης χορτολιβαδικών εκτάσεων (βοσκήσιμες γαίες) και ζωοτροφών, σε μία περιοχή όπου εκτρέφονται περί τα 55.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή. Ακόμα, περίπου 72 κατοικίες χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής υπηρεσίας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Από αυτές 18 είναι ολοσχερώς κατεστραμμένες, εκ των οποίων οι 13 είναι στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ  20 από αυτές έχουν κριθεί με προβλήματα αλλά μετά την επισκευή τους μπορούν να κατοικηθούν. Από αυτές 9 είναι στην Αρχαία Ολυμπία και 3 στην πληγείσα περιοχή του Πύργου. Επίσης, 9 επαγγελματικοί χώροι έχουν υποστεί ζημίες. Από αυτούς ένας επαγγελματικός χώρος έχει ολοσχερώς καταστραφεί στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και 4 ακόμα έχουν επισκευάσιμα προβλήματα. Οι υπόλοιποι μετά από επισκευές μπορούν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Καμία επιχείρηση σε λειτουργία δεν χτυπήθηκε στην Αιγιάλεια.  Τέλος, υπάρχουν 105 χώροι που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, στάβλοι και λοιπά κτίρια που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Από αυτούς  50 παρουσιάζουν ολοσχερή καταστροφή και χρειάζεται να ξαναφτιαχτούν από την αρχή, οι  43 είναι στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ένα στον Δήμο Πύργου και 6 στην Αιγιάλεια. Ακόμα 53 παρουσιάζουν επισκευάσιμα προβλήματα που μπορούν μετά την αποκατάστασή τους να επαναχρησιμοποιηθούν.

Δράσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τις πυρκαγιές

Αμέσως μετά τις πυρκαγιές, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια και στις επιστολές που ο ίδιος έστειλε σε υπουργούς προκειμένου να προωθηθούν με διαδικασίες fast track τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, σημειώνοντας παράλληλα και το πολύ σημαντικό ζήτημα έργων στα ορεινά τμήματα ποταμών και χειμάρρων, η αρμοδιότητα του οποίου ανήκει στα Δασαρχεία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. «Αν οι τεχνικές υπηρεσίες της ΠΔΕ καθαρίσουν τα ρέματα αρμοδιότητάς μας και το αντίστοιχο ορεινό τους τμήμα ή στα ορεινά δασικά συστήματα που επλήγησαν από τις φωτιές δεν αναληφθούν άμεσες αντιδιαβρωτικές ενέργειες, οι δικές μας προσπάθειες θα είναι μάταιες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας την ανάγκη σχετικών παρεμβάσεων από την κεντρική εξουσία. Σημειώνεται ότι ειδική μνεία έκανε ο κ. Φαρμάκης στην αντιπλημμυρική θωράκιση του ποταμού Αλφειού, ο οποίος και στο παρελθόν έχει δημιουργήσει σημαντικά πλημμυρικά και επικίνδυνα φαινόμενα. Όπως τόνισε, οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ήδη συνέταξαν τεχνική έκθεση για την ανάγκη έργων και από τις 23 Αυγούστου εστάλη αίτημα χρηματοδότησης της ΠΔΕ για να ξεκινήσουν προληπτικά έργα προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ για τα έργα που κρίνονται ως απολύτως αναγκαία, μετά τις πυρκαγιές.

Το σχέδιο για το μέλλον

Πέρα από τις βραχυπρόθεσμες δράσεις, ο κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε την ανάγκη ενός νέου σχεδιασμού που θα «απαντήσει» πειστικά στις ανάγκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή αλλά και σε ένα μέλλον που θα είναι πολύ καλύτερο για όλους, με οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, αλλά και προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η Περιφέρεια συμφωνεί με το πόρισμα «Γκολντάμερ» για αναθεώρηση του Ν.4447/2016 ώστε στα ειδικά χωροταξικά σχέδια που αναφέρονται στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και την προστασία από φυσικές καταστροφές για τις περιοχές μείξης δασών κατοικιών, να λαμβάνεται υπόψη η προστασία των υποδομών, η ασφάλεια του πληθυσμού και η ανθεκτικότητα του τοπίου των περιοχών αυτών στις πυρκαγιές δασών και υπαίθρου. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν πολύ σημαντικοί πόροι για την Πολιτική Προστασία και την «ανθεκτικότητα» σε φυσικές καταστροφές, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. «Θα αναζητήσουμε μέσω όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης για να υλοποιήσουμε εκτεταμένο πρόγραμμα με δράσεις πυρανίχνευσης / πυρόσβεσης σε οικισμούς με αυξημένο κίνδυνο, αυτόματα συστήματα καταγραφής και μετάδοσης δεδομένων φυσικών κινδύνων μη σχετιζόμενων με το κλίμα και κινδύνων που συνδέονται με ανθρώπινες δραστηριότητες, συστήματα καταγραφής και μετάδοσης μετεωρολογικών δεδομένων, εξοπλισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και προστασίας της ζωής των πολιτών, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV – Drones) για εναέρια επιτήρηση, κ.ά.» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης. Επίσης, αναφορά έκανε στην αξιοποίηση του προγράμματος «Α. Τρίτσης» για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης,  έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ακόμα, ιδιαίτερα στάθηκε ο Περιφερειάρχης στην πρωτοβουλία που έχει ήδη αναληφθεί για συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για τη διαμόρφωση μίας Χωρικής Επένδυσης στην περιοχή της Ολυμπίας. Ο κ. Φαρμάκης τόνισε πως η συγκεκριμένη Χωρική Επένδυση, για την οποία υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί πλέον να εμπλουτιστεί, ενισχυθεί και συνδεθεί με την δυνατότητα ριζικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης του πληθυσμού της Αρχαίας Ολυμπίας και ευρύτερα της Ηλείας, αποτελώντας επί της ουσίας, ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής. «Πεποίθησή μας είναι πως η Αρχαία Ολυμπία πρέπει να μπει κάτω από το πρίσμα μιας εθνικής προσπάθειας ανασυγκρότησης και αναζωογόνησης της υπαίθρου μετά τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, απότοκο της δράσης των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής.  Γι’ αυτό και πέρα από την περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και των εγκαταστάσεων της ΔΟΕ, πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση: α) για διάθεση πόρων για την υλοποίηση έργων υποδομής και β) στήριξη των πληγέντων και των επιχειρήσεων» υπογράμμισε.

Ο δεκάλογος  των  διεκδικήσεων

Παρουσιάζοντας συνοπτικά το σύνολο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν και για τα οποία αρμόδια είναι η κεντρική εξουσία, ο κ. Φαρμάκης παρέθεσε δέκα αναγκαίες παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών, η επίσπευση δημιουργίας των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας με απαραίτητη προϋπόθεση την ενίσχυσή τους με όλα τα απαραίτητα μέσα και το εξειδικευμένο προσωπικό, η ενίσχυση των Δασαρχείων με προσωπικό και η ευθύνη τους να περάσει στην Αυτοδιοίκηση, η διαμόρφωση νέων θεσμικών πλαισίων για τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες, η πλήρης υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον ΑΔΜΗΕ, η ηλεκτρονική επιτήρηση των δασών, η εκπαίδευση και η αύξηση του αριθμού των εθελοντών, η έγκαιρη διάθεση πόρων στους ΟΤΑ για καθαρισμούς και άλλες ενέργειες πρόληψης, η υιοθέτηση fast track διαδικασιών για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και η θέσπιση ενός σταθερού και «αυτόματου» μηχανισμού αρωγής και ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων που να υπακούει στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Φαρμάκης, τόνισε: «Η  μεγάλη μας προσπάθεια από την ώρα που έσβησαν οι φλόγες υπακούει σε ένα και μόνο όραμα: Να μετατρέψουμε την τραγωδία σε ευκαιρία. Στην Περιφέρεια σηκώσαμε τα μανίκια ψηλά και ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε και πάλι τον τόπο μας, καλύτερο από πριν. Σε αυτή την προσπάθεια, πιστεύω πως συντασσόμαστε όλοι. Μπορούμε να διαψεύσουμε τη ρήση «η φύση μιλάει αλλά ο άνθρωπος δεν ακούει», μπορούμε να δώσουμε οξυγόνο στις επόμενες γενιές, μπορούμε να σηκώσουμε το βλέμμα ψηλά και να απαιτήσουμε – αλλά και να δουλέψουμε – ώστε ο τόπος μας γίνει αυτός που όλοι ονειρευόμαστε. Μπορούμε και θέλουμε…».

Τι είπαν οι φορείς

Αμέσως μετά το λόγο πήραν οι φορείς που είχαν προσκληθεί  στην συνεδρίαση με πρώτους να μιλάνε για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι τοπικές κοινότητες που βρέθηκαν στο μάτι του πύρινου κυκλώνα τους Δημάρχους  Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας

Ο Δήμαρχος της κοιτίδας του πολιτισμού Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που είχαν αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στο αίτημα που είχαν από κοινού υποβάλλει προς κάθε κατεύθυνση για αντιπυρική θωράκιση του δήμου και της περιοχής και όχι απλή προστασία. Επίσης έκανε αναφορά στο Ταμείο Μολυβιάτη καθώς και στην πρόταση που έχουν καταθέσει για αποκατάσταση των ζημιών και ανασυγκρότηση της πυρόπληκτων περιοχών επισημαίνοντας πως δεν είναι κοστοβόρα.

O Δήμαρχος Πύργου Τάκη ς Αντωνακόπουλος παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο σχολίασε την απουσία των βουλευτών από τη συνεδρίαση ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά την ενδοπεριφερειακή ανισότητα με βασικό “θύμα” την Ηλεία.

“Με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας αλλά και των τοπικών αυτοδιοικήσεων βιώνουμε τη μεγαλύτερη απόκλιση ως νομός, ενδοπεριφερειακής ανισότητας.  Η Ηλεία έχει χαρακτηριστεί η δεύτερη πλημμυροπαθείς περιοχή, έχει υποστεί  τις μεγαλύτερες καταστροφές από πυρκαγιές και είναι σεισμογενής. Με όρους αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα με επίκεντρο την Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή. Εκτός χρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι και ο Πύργος. Να απαιτηθεί να γίνουν έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως είναι το Αθλητικό Κέτρο Ολυμπίας με κυρίαρχο ρόλο του Δήμου  της Αρχ Ολυμπίας όπου θα γίνουν εθνικοί μαθητικοί αγώνες, οι μελέτες για την μαρίνα του Κατακόλου είναι έτοιμη και να ενισχυθεί με επιπλέον η χρηματοδότηση η ΟΧΕ Κατακόλου-Πύργου- Ολυμπίας. Ας πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο τέτοιες αποφάσεις ως το ανώτατο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας για να πιέσουμε την κυβέρνηση. Εμείς θα προχωρήσουμε σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 2 του μηνός γιατί δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα μέτρα και καλώ  όλους να συμμετάσχουν”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Αντωνακόπουλος

Πυρόπληκτα δάνεια και  ενίσχυση

Στο θέμα του ασφυκτικού περιβάλλοντος που έχουν δημιουργήσει τα πυρόπληκτα δάνεια του 2007 λόγω της πολιτικής που ακολούθησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και στο θέμα των ενισχύσεων που παίρνει κοινωνική ομάδα χωρίς να τα δικαιούται ως πυρόπληκτοι αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.

“Παρατηρείται το φαινόμενο να παίρνουν ενισχύσεις πυρόπληκτων μέλη κοινωνικής ομάδος που δεν δικαιούνται με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να λείψουν από τους πραγματικά πληγέντες. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο για αυτές που κάηκαν αφού η έλλειψη εισοδήματος από τους παραγωγούς έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Νικολούτσος

Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πυρκαγιάς εκτός από το δάσος και στην άγρια ζωή  καθώς και ότι θα βγουν  αποφάσεις όπου θα απαγορεύεται τις καμένες περιοχές η βόσκηση των αιγών για πέντε χρόνια και των προβάτων για δέκα .

Επίσης ότι οι χρηματοδοτήσεις που ζητούν ως υπηρεσία είναι δεκαπλάσιες από τα χρήματα που τους στέλνουν για να κάνουν δασικούς δρόμους.

“Έχουμε καταθέσει αίτημα για χρηματοδότηση 2 εκ ευρώ προκειμένου να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα γύρω από τις καμένες περιοχές. Επίσης έχουμε ζητήσει 500.000 ευρώ για την περιοχή της Νεμούτας προκειμένου να οριοθετήσουμε τα ρέματα που οδηγούν στους καταρράκτες γιατί λόγω της παρασυρτικής δύναμης των νερών μεταφέρονται φερτά υλικά ανάμεσα στα οποία και πέτρες . Πρέπει να ενισχυθούν οι παραγωγικοί αγρότες για να μπορέσει να γίνει επανεκκίνηση της  τοπικής οικονομίας”, τόνισε ο κ Λάττας.

Στο μπαράζ των πυρκαγιών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας την ημέρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στην Ηράκλεια και την Καυκανιά αναφέρθηκε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ηλείας κ Βασίλης Σολδάτος, τονίζοντας ότι έδωσαν πραγματικό αγώνα για να υπάρχουν οι δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις από τις πυρκαγιές με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ανασφάλεια

Στο θέμα της ανασφάλειας που διακατέχει τους κατοίκους της Ηλείας μετά τη νέα καταστροφή αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου κ Απόστολος Κατσιφάρας.

“Ο κ Περιφερειάρχης κάτι περίμενε από Αθήνα αλλά δεν ήρθε. Μην περιμένετε γιατί δεν θα έρθει και ποτέ δεν ήρθε επειδή δεν έχουν σχέδιο. Αντιγραφές κάνουν από το 2007 με μικρές παραλαγές. Ανάπτυξη από κάτω προς τα πάνω με ρόλο της αυτοδιοίκησης για έργα έργα χωρίς αναθέσεις για να διασφαλίζεται η διαφάνεια”,  επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ Κατσιφάρας.

O κ Κώστας Σπηλιόπουλος επικεφαλής της παράταξης “Δυτική Ελλάδα Μπροστά” αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός σχεδίου που θα πρέπει να συνταχθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Επίσης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έχουν να κάνουν το δρόμο Πάτρας Πύργου, τον σιδηρόδρομο και τις Πανεπιστημιακές σχολές επισημαίνοντας πως θα πρέπει όλοι να διεκδικήσουν για την Ηλεία τα έργα αυτά να γίνουν

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη αντιπυρικού σχεδίου στην κυβέρνηση επέρριψε η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”  κ  Τασία Αγγελοπούλου. Πάραλληλα επεσήμανε την έλλειψη χρηματοδοτήσεων για αντιπυρικές ζώνες και αντιπλημμυρικά έργα καθιστώντας υπεύθυνη και την Περιφερειακή Αρχή για την επικρατούσα αυτή κατάσταση ενώ κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη το απόγευμα στην Πλατεία του Πύργου.

Στο θέμα της έλλειψης αντιπυρικών ζωνών αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Παράταξης «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» κ Βασίλης Χατζηλάμπρου μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ειδική αναφορά έκανε στο 112 με το οποίο εκκενώνονται τα χωριά. Επίσης τόνισε ότι δεν είχε υπήρχε καμία μέριμνα για τον καθαρισμό των χωριών ενώ, όπως τόνισε θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα για προστασία των πυρόπληκτων περιοχών.

Οικολογική Δυτ. Ελλάδα: Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
για την πολιτική μετά την πυρκαγιά

Στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο (31/8) για την πολιτική μετά τις πυρκαγιές, ο επικεφαλής της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας» και Περιφ. Σύμβουλος, Κώστας Παπακωνσταντίνου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Η κρίσιμη περίοδος των παρεμβάσεων μόλις τώρα αρχίζει, ενώ το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτική εκμετάλλευση. Οφείλουμε να καταλάβουμε τι αληθινά φταίει για τις καταστροφές με βάση την επιστήμη της δασολογίας και Οικολογίας και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Ο λόγος για τον οποίο οι άλλοτε “αθώες “μεσογειακές πυρκαγιές σήμερα εξελίσσονται σε καταστροφικά πύρινα μέτωπα είναι η εγκατάλειψη των παραδοσιακών χρήσεων γης, η οποία μετατρέπει το παραδοσιακό πολυσχιδές αγροτο-κτηνοτροφικό τοπίο σε ένα ομοιογενές “χαλί” από εύφλεκτη βλάστηση, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη οικισμών και την εκτός σχεδίου δόμηση που αυξάνει την ζώνη μείξης δασών-οικισμών και εκθέτει κατοίκους και περιουσίες σε κίνδυνο. Θυμίσαμε ότι η Μεσογειακή φύση έχει μέσα της τους μηχανισμούς αναγέννησης και επισημάναμε διαπιστώσεις από περασμένες πυρκαγιές, ειδικά του 2007: Α. Σοβαρές οικολογικές καταστροφές γίνονται και μετά την πυρκαγιά από λανθασμένες επεμβάσεις ή καιροσκοπισμό. Β. Είναι θεμιτή η αποκατάσταση και ενίσχυση φυσικών διεργασιών και παραδοσιακών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων όχι όμως η αλλαγή χρήσης γης. Γ. Υπάρχει πληθώρα δράσεων που μπορούν να γίνουν, όχι μόνο οι στερεότυπες “αναδασώσεις” και “αντιπλημμυρικά”. Δ. Οι δράσεις σωστής αποκατάστασης και οι πόροι πρέπει να δαπανηθούν σε βάθος χρόνου, όχι με μεγάλες δράσεις την πρώτη χρονιά. Ε. Απαιτείται έλεγχος και διαφάνεια στην ιεράρχηση και επιλογή δράσεων που θα ενταχθούν σε διάφορα πακέτα. Για να μην επαναληφθούν τα λάθη του “Ταμείου Μολυβιάτη” ζητήσαμε διακομματική και δια παραταξιακή επιτροπή παρακολούθησης και τελικής επιλογής δράσεων.»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Απαντήσεις για την δράση της περιφέρειας

* Απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσε η αντιπολίτευση για την δράση της Περιφέρειας πριν, κατά την διάρκεια και μετά τις πυρκαγιές έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος

«Επειδή σε κάποιες τοποθετήσεις, έγινε λόγος για τις αρμοδιότητες, θεωρώ ότι αρκετοί, έχουν εσφαλμένη αντίληψη περί των πραγματικών αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Και το λέω αυτό γιατί, ουδέποτε, τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή, δεν έχουμε κινηθεί στα αυστηρά όρια των αρμοδιοτήτων μας. Αντίθετα, πολλές φορές υπερβαίνουμε τις αρμοδιότητες μας, θέλοντας να βοηθούμε όσο και όπου μπορούμε.

Όσον αφορά την συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Π.Ε Ηλείας, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο – ως είθισται – με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων,  επικαιροποιήθηκε ο τρόπος δράσης του καθενός και δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες,  για το πως θα λειτουργήσουμε, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου. Επίσης, μεταξύ άλλων, υπήρχε και η σχετική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε δάση κατά τις επικίνδυνες – για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιάς – ημέρες.

Επιπρόσθετα, εκτελέστηκε ένα ευρύ έργο καθαρισμού του επαρχιακού οδικού δικτύου και μάλιστα, όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρομμάτης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, με τα δυο μηχανήματα που είχαμε και τους χειριστές, οι οποίοι δούλεψαν με επί μακρόν, με υπερβάλλοντα ζήλο και γι’ αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια. Παράλληλα, είχαμε και κάποιες εργολαβίες για τους καθαρισμούς. Όσον αφορά δε, την διάνοιξη ζωνών πυρασφάλειας, δεν μπορούμε να προβούμε σε τέτοιες ενέργειες, καθώς αυτό απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία.

Οχτώ ημέρες πριν την πυρκαγιά, λόγω των προγνώσεων για το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, με καιρικές συνθήκες που θα ευνοούσαν την εκδήλωση πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Π.Ε Ηλείας, με καθολική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, στο οποίο επιβεβαιώθηκε ο βαθμός ετοιμότητας, δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες, ζητήθηκε η αύξηση των περιπολιών, ενώ σε καθημερινή βάση υπήρχε επικοινωνία με τους δημάρχους για την ενεργοποίηση των προέδρων και των εθελοντών κατά τόπους.

Και φτάνουμε στην πυρκαγιά. Ναι, όπως ανέφερε ο κ. Κοσίνης, ήταν υποχρέωσή μας η ενίσχυση του έργου κατάσβεσης. Όμως, δε μείναμε μόνο στο να στείλουμε 59 μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Ούτε κομπάζουμε, ούτε επιζητούμε ευχαριστίες από κανέναν. Διαθέσαμε όλες μας τις δυνάμεις στην διαχείρισης αυτής της κρίσης και πρέπει να δώσω συγχαρητήρια και σε όλους τους εργαζόμενους, που πέραν των ωραρίων εργασίας τους, ήταν παρόντες και φρόντισαν ώστε η Υπηρεσία να λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο, απαντώντας σε τηλέφωνα, εξυπηρετώντας πολίτες, παραλαμβάνοντας τις προσφορές πολιτών και επιχειρηματιών, τα οποία διανέμαμε αυθημερόν, σε 19 χωριά – όχι μόνο μια φορά, ανάλογα με τις ανάγκες – προσφέραμε νερό και μικρογεύματα στους πυροσβέστες, καλύψαμε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πολιτών που βρέθηκαν σε κίνδυνο, και πολλά άλλα, πάντα πέραν των ορίων των αρμοδιοτήτων μας.

Μολονότι δεν ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημείο της τοποθέτησης του κ. Κατσιφάρα και του κ. Σπηλιόπουλου, όταν μάλιστα ο τελευταίος είπε ότι η Περιφερειακή Αρχή ήταν «κομπάρσος», θα το κάνω. Δεν με ενοχλεί η άποψη που έχει ο κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε την φωτιά από την τηλεόραση του σπιτιού του. Δικαίωμά του και δε θα μπώ στην διαδικασία να του αλλάξω γνώμη και το λέω με κάθε σεβασμό στο πρόσωπό του. Εμένα με ενδιαφέρει η άποψη των προέδρων και των κατοίκων των χωριών που δοκιμάστηκαν. Αν ο κ. Σπηλιόπουλος κάνει μια βόλτα στις περιοχές αυτές, θα το διαπιστώσει μόνος του αν η Περιφερειακή Αρχή ήταν κομπάρσος.

Όσον αφορά την ταύτισή μας με την κεντρική εξουσία, αυτή τη στιγμή παρέλκει κε Κατσιφάρα να σας αποδείξω ότι δεν υπάρχει. Έχω παρατηρήσει ότι, συχνά, έχετε την τάση να ταυτίζεται την Περιφερειακή Αρχή με την Κυβέρνηση. Ο ιδεολογικός μου προσανατολισμός είναι προς τα εκεί, αλλά προσωπικά ποτέ δεν το αρνήθηκα, ούτε το έκρυψα. Θα έπρεπε όμως, μέσα από παρεμβάσεις που έχω κάνει σε άλλα θέματα, να έχετε διαπιστώσει ότι δεν ταυτίζομαι, και μάλιστα έχω βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση σε αρκετά ζητήματα.  Μη μας βάζετε λοιπόν στο ίδιο κάδρο με την Κυβέρνηση. Και το λέω αυτό γιατί – ακούγοντας την τοποθέτησή σας, προς στιγμήν θεώρησα ότι βρίσκομαι στα Κοινοβουλευτικά έδρανα. Δεν είμαστε εκεί. Αλλά σας εύχομαι να είστε εσείς την επόμενη φορά.

Κλείνοντας, και σχολιάζοντας τα περί «βιομηχανίας επιστολών», θέλω να σας πω ότι η Περιφερειακή Αρχή, δεν αναλώνεται σε επιστολές. Έχουν γίνει πολλές συσκέψεις, όπως αυτή με τον κ. Σκυλακάκη, που αναφέρθηκε προ ολίγου, οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Γιατί έτσι εργαζόμαστε εμείς, γιατί μας ενδιαφέρει η ουσία και πασχίζουμε για το καλύτερο. Και πριν σβήσει η φωτιά, εμείς συγκροτήσαμε τις επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών και την αποτίμηση των ζημιών.

Θεωρώ ότι κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αλλά και τώρα, συνεχίζουμε, και τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών μας θα φανούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Γιαννόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα