Ηλεία

Ν. Φαρμάκης: “Οργανωμένη επιχειρηματική ανάπτυξη για την Ηλεία της νέας εποχής”

Πέντε περιοχές σε Τραγανό, Λεχαινά, Δουνέϊκα και Επιτάλιο

Πέντε περιοχές προκρίθηκαν στην Ηλεία για την δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων,  με βάση τη μελέτη που εκπονήθηκε στα πλαίσια του σχεδίου  ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων που παρουσιάστηκε χθες το πρωί στο επιμελητήριο στον Πύργο.

Πρόκειται για τις περιοχές του Τραγανού στον Δήμο Πηνειού ή των Λεχαινών στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, εναλλακτικά και ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και για το Επιτάλιο του Δήμου Πύργου. Επίσης στις περιοχές που έχουν προκριθεί είναι και ο χώρος στο Μεσολλογγάκι στα Δουνέϊκα.

Ειδικότερα αφορούν το χώρο του πρώην εργοστασίου “Αστερίς” όπου ο βαθμός προτεραιότητας είναι χαμηλός για το σκοπό αυτό, μια στο Τραγανό όπου έχουν υψηλό βαθμό με προϋπολογισμό 2.976.000 ευρώ, στα Λεχαινά με μέσο βαθμό και προϋπολογισμό 2.839.600 ευρώ, το Μεσολογγάκι με χαμηλό βαθμό και προϋπολογισμό 2.306.400 ευρώ και το Επιτάλιο στις εγκαταστάσεις του πρώην εργαστασίου Αιγαίου με μέσο βαθμό και προϋπολογισμό 2.480.000 ευρώ.
Συνολικά μιλάμε για εκτάσεις 370 στρεμμάτων με συνολικό προϋπολογισμό 5,5 εκ ευρώ.

“Η Ηλεία δεν είναι μόνο η γη του Ολυμπισμού”

«Για εμάς, η Ηλεία δεν είναι μόνο η γη του Ολυμπισμού και των ατελείωτων αμμουδιών. Σε αυτή τη μοναδική περιουσία που μας χάρισαν η ιστορία και η φύση, πρέπει να προσθέσουμε την Ηλεία της πολύ μεγάλης δυναμικής στον αγροτικό τομέα, αλλά και την Ηλεία της επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας, στον Πύργο.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, το σχέδιο ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες αναζωογόνησης της μεταποιητικής δράσης στην Ηλεία, που θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή, συνδυαζόμενο και αλληλοσυμπληρούμενο με την προστασία του περιβάλλοντος και την τουριστική ανάπτυξη.

«Πολλές φορές αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν έχουμε τη δύναμη να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες; Γιατί οι μεγάλες επενδύσεις στρίβουν και φεύγουν μακριά από την περιοχή μας; Γιατί οι δικές μας επιχειρήσεις δεν έχουν τη δύναμη να αναπτυχθούν και να γίνουν πρωταγωνίστριες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Γιατί η Ηλεία της δυναμικής αγροτικής παραγωγής δεν έχει έναν, αντίστοιχα δυναμικό, κλάδο μεταποίησης του αγροτοδιατροφικού τομέα που θα δίνει προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά μας προϊόντα;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί υπολειπόμαστε σε υποδομές. Και υποδομές δεν είναι μόνο οι δρόμοι και τα λιμάνια. Μία πολύ σημαντική υποδομή είναι και οι οργανωμένοι και σύγχρονοι χώροι, που αφενός θα διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενώ αφετέρου θα σέβονται και θα στηρίζουν το περιβάλλον. Και για να το πω με απλά λόγια: Δεν διαθέτουμε τους κατάλληλους χώρους που θα μπορέσουν να υποδεχτούν σύγχρονες βιομηχανίες και υπηρεσίες logistics. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα που πρέπει να διορθώσουμε. Και πρέπει να το διορθώσουμε τώρα. Διαφορετικά, και στα χρόνια που θα έρθουν, θα συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε… Και να μιλάμε για τις επόμενες χαμένες ευκαιρίες. Αποφασίσαμε λοιπόν να καλύψουμε αυτό το μεγάλο έλλειμμα Γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές, για εμάς, η Δυτική Ελλάδα των χαμένων χρόνων και ευκαιριών ανήκει στο παρελθόν» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης, συμπληρώνοντας ότι η επιχειρηματικότητα σήμερα, δεν λειτουργεί και δεν αναπτύσσεται τυχαία και άναρχα.

Πέντε περιοχές

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, η μελέτη προκρίνει πέντε περιοχές στην Ηλεία που θεωρούνται κατάλληλες για τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων, οι οποίες είναι συνολικής έκτασης περίπου 900 στρεμμάτων, με πρόβλεψη δαπάνης 12,5εκ. € και με τη δυναμική εξασφάλισης 8.068 θέσεων εργασίας. Ωστόσο, προκειμένου να καταρτιστεί ένα ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο πλάνο, από τις πέντε περιοχές, βάσει ειδικών αντικειμενικών και σταθμισμένων κριτηρίων, προσδιορίστηκαν δύο περιοχές προτεραιότητας για την κάλυψη άμεσων αναγκών χωρικής οργάνωσης επιχειρήσεων, όπου η Περιφέρεια μπορεί να εστιάσει το ενδιαφέρον της για τα επόμενα βήματα ωρίμανσης.

Πρόκειται για τις περιοχές του Τραγανού στον Δήμο Πηνειού ή των Λεχαινών στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, εναλλακτικά και ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς και για το Επιτάλιο του Δήμου Πύργου.

«Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας έναν οδικό χάρτη που μας επιτρέπει να ανοίξουμε μία νέα πόρτα στο μέλλον. Δηλαδή, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δύναμη της βιομηχανίας και της μεταποίησης και να μετατρέψουμε αυτή τη δύναμη, σε δύναμη για κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας μας και για κάθε πολίτη της Ηλείας» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο μελετητής Μανώλης Μπαλτάς της εταιρίας REDEPLAN AE αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε οργανωμένους χώρους υποδοχής (Επιχειρηματικά Πάρκα), επισημαίνοντας: «Πρέπει να πάμε σε Πάρκα για να μειώσουμε τα μη παραγωγικά κόστη», ενώ τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει στόχο την πολεοδομική οργάνωση σε συνδυασμό με την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Συνεχίζοντας η Μαρίνα Κυμπούρη εξειδίκευσε στις περιοχές που έχουν προκριθεί και εξήγησε ότι η ανάδοχος έχει καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα για τη Δυτική Ελλάδα, μια πιο ρεαλιστική εκδοχή, αλλά και ένα πλαίσιο προτεραιότητας στο οποίο μπορούν να βασιστούν βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί.

Στην εκδήλωση μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές, Διονυσία Αυγερινοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης. Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος και απαντήθηκαν ερωτήματα που έθεσαν αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς της περιοχής.

Κ Νικολούτσος: “Επιχειρηματικότητα χωρίς υποδοχείς δεν είναι εφικτή”

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ Κώστας Νικολούτσος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του σχεδίου ανάπτυξης επιχειρηματικών πάρκων στην Ηλεία. “Για το Επιμελητήριο σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα. Είναι μοναδική μέρα γιατί επιτέλους, μετά από πάρα πολλά χρόνια, παρά την επιμονή μας πάνω στην ανάπτυξη επιχειρηματικών υποδοχέων στην περιοχή αρχίζει και παίρνει φέτος σάρκα και οστά. Και το λέω αυτό γιατί όλοι μιλάνε για ανάπτυξη ενός τόπου πρέπει να ξέρουμε ότι η ανάπτυξη ταυτίζεται με την επιχειρηματικότητα. Και η επιχειρηματικότητα στην Ηλεία χωρίς επιχειρηματικούς υποδοχείς δεν είναι εφικτή. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη γιατί από την πρώτη στιγμή που θέσαμε το θέμα το αγκάλιασε και σήμερα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με την παρουσίαση της προκαταρκτικής αυτής μελέτης.

Μία μελέτη που εκπόνησε ένας πολύ έμπειρος μηχανικός στον τομέα αυτό με πολλά έργα και πολλές επιτυχίες ο κ Μανώλης ο Μπαλτάς μαζί με την συνεργάτιδά του την κ Μαρίνα Κυμπούρη. Όλες οι προσπάθειες για να φέρουν αποτέλεσμα πρέπει να έχουν συνέχεια. Καθήκον δικό μας και το μεταφέρω κατά κάποιο τρόπο και στον Περιφερειάρχη είναι ή άμεση έναρξη των υπόλοιπων διαδικασιών μέσα από το ευνοϊκό όπως φαίνεται πως υπάρχει κλίμα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σε επίπεδο κυβέρνησης.

Να μπορέσουμε να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να προχωρήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε αφού πρώτα επιλέξουμε τους χώρους τους οποίους θα κριθούν ότι είναι απαραίτητη για αυτή την διαδικασία. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και ένα συνεργάτη μου με τον οποίο για πολλά χρόνια παλέψαμε προκειμένου να φθάσουμε σε αυτή τη σημερινή έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας, τον Ηλία τον Ξανθούλη ο οποίος έδωσε τον καλύτερό του εαυτό μέχρι να έρθει αυτό το αποτέλεσμα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Νικολούτσος.

Όλη η επικαιρότητα