Ν. Φαρμάκης στο Olympia Forum: «Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί» (VIDEO)

–        Αν και η Δυτική Ελλάδα «ξεκινάει από μία… καθυστερημένη αφετηρία»

–        Πιο επιτακτική από ποτέ, η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας στην περιοχή

–        Ποιοι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου της ΠΔΕ

Αλήθειες για τις  δομικές και χρόνιες αδυναμίες της Δυτικής Ελλάδας που αδυνατεί εκμεταλλευθεί με αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο τα πλεονεκτήματά της, αλλά και να μειώσει ή να εξουδετερώσει τα μειονεκτήματά της, είπε κατά την διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας του Olympia Forum, o Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Μίλησε για σοβαρή έλλειψη υποδομών και δικτύων και επενδυτική ένδεια και για απουσία ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα δώσει «χαρακτήρα» στην περιοχή και θα προσφέρει τη δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν αλλά και σε νέους επενδυτές να έρθουν.

Τόνισε πως όσα δεν έγιναν μέσα σε δεκαετίες, δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγους μήνες. «Όμως, το πρώτο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η δική μας, νέα Περιφερειακή Αρχή, έχει ήδη κερδίσει πολλές μάχες με τον χρόνο και με τις νοοτροπίες του χθες. Και αισθανόμαστε πως κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της θητείας μας, έχουν ήδη γίνει πολλά» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα, καθώς η ΠΔΕ θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο

Αναφερόμενος στην κρίση του κορωνοϊού, την παρομοίασε με ένα τσουνάμι. Κοινωνικό και οικονομικό. Που σαφέστατα επηρεάζει και τη Δυτική Ελλάδα. Όπως και όλη τη χώρα. Αλλά και όλο τον κόσμο. Σε ότι αφορά την Δυτική Ελλάδα ανέφερε ότι «ξεκινάει από μία… καθυστερημένη αφετηρία».

Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος «πως θα τα καταφέρουμε να υπερνικήσουμε και αυτό το εμπόδιο. Και όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση του COVID αλλά και να φύγουμε ένα βήμα πιο μπροστά, ακόμα καλύτεροι και πιο ισχυροί σε σχέση με πριν».

«Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας, η μάχη ενάντια στην ανεργία και η διατήρηση των θέσεων εργασίας μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

Άλλωστε  υποσχεθήκαμε μια δυναμική αναπτυξιακή στρατηγική αποδίδοντας απόλυτη έμφαση στη δημιουργική παρέμβαση κι όχι στην απλή κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης. Μια στρατηγική εμπροσθοβαρή, σ’ ένα κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, που θα πρέπει να έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

«Το σχέδιο είναι συμπληρωματικό με τις αποφάσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης και βασίζεται αποκλειστικά στους δικούς μας πόρους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης ενώ μιλώντας για το σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής τόνισε πως θα «επιδιώξει να καλύψει ένα κενό προτείνοντας συγκεκριμένες δράσεις σε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την περιφέρεια μας με σκοπό το βαθμό των υφιστάμενων θέσεων εργασίας όσο και την βελτίωση στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να καταφέρουμε να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που θα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας στα επόμενο ένα χρόνο».

Το σχέδιο της ΠΔΕ , έχει δύο βασικούς πυλώνες και έναν τρίτο, συμπληρωματικό:

Οι δύο βασικοί, είναι:

  • Πυλώνας 1 : Στήριξη και Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας.
  • Πυλώνας 2: Δράσεις ένταξης κι ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής

Και ο τρίτος πυλώνας είναι να συνεχιστουν  και να ενισχυθούν οι  εξ αποστάσεως υπηρεσίες υγείας, για όσους δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, αλλά και για κάθε πολίτη που θέλει, άνετα, εύκολα και γρήγορα, κάποια ιατρική συμβουλή ή βοήθεια.

Δείτε το βίντεο: