Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ν. Φαρμάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Στηρίζουμε τους αγρότες με πράξεις και όχι με λόγια»

«Η αγροτική ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της ΠΔΕ», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κ. Ν. Φαρμάκης.
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία βάση των οποίων αποδεικνύεται πως η Περιφέρεια βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και τους στηρίζει με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων και παρεμβάσεις προς κάθε αρμόδιο Υπουργείο η υπηρεσία, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της αύξησης του κόστους καλλιέργειας.

Το θέμα ήρθε για συζήτηση μετά από αίτημα της Μείζονος Μειοψηφίας, στο οποίο καλούσε την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα.

Ο κ. Φαρμάκης ξεκίνησε την αναφορά του από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει προσφέρει περίπου 48 εκ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια σε μέτρα στήριξης και ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

«Έχουν πληρωθεί 500 δικαιούχοι σχεδίων βελτίωσης με το συνολικό ποσό πληρωμής μέχρι και σήμερα να ανέρχεται περίπου σε 15 εκ. ευρώ. Στις επενδύσεις εξοικονόμησης ύδατος έχουμε 33 υποψήφιους για ένταξη, με ποσό δημόσιας δαπάνης 3,3 εκ. ευρώ. Στο Υπομέτρο 6.1 (ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ) – πρόσκληση 2016: Έχουμε 1.726 δικαιούχους, που έχουν λάβει 30 εκ. ευρώ. Στο Υπομέτρο 6.1 (νέοι γεωργοί) – 3η πρόσκληση 2021: Λάβαμε αρχικά 44,1 εκ. ευρώ και μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις μας, καταφέραμε να αυξήσουμε αυτό το ποσό φτάνοντας στα 63,1 εκ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι γεωργοί στο πρόγραμμα. Έχουμε 2.242 υποψήφιους προς ένταξη και πριν λίγες μέρες υπέγραψα την απόφαση των αποτελεσμάτων. Για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουμε 375 δικαιούχους με ποσό πληρωμής μέχρι σήμερα, 3,7 εκ. ευρώ. Στη στήριξη για την τεχνική βοήθεια η δημόσια δαπάνη φτάνει τις 637.000 ευρώ και για την εκπόνηση θεματικών σχεδίων διαχείρισης για τον τομέα γεωργίας σε προστατευόμενες περιοχές το ποσό δημόσιας δαπάνης 77,6 χιλιάδες ευρώ», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης

Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα

Ειδικότερα έκανε αναφορά στην αναδιάρθρωση αμπελώνων όπου την τριετία  2019 -2021 πληρώθηκαν 557 δικαιούχοι και καταβλήθηκαν σε αυτούς 6,9 εκ. ευρώ. Επίσης στο πρόγραμμα πρώιμης συγκομιδής όπου για τα έτη 2020 και 2021 πληρώθηκαν 81 δικαιούχοι το ποσό των 223 χιλιάδων ευρώ, καθώς και στο πρόγραμμα δακοκτονίας 2020-2022 όπου καλύφθηκαν 7,3 εκ. ελαιόδενδρα με ποσό δημοσίας δαπάνης 3,75 εκ. ευρώ. Την τριετία 2019- 2021 η υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων ανήλθε στο ποσό των 2,84 εκ. ευρώ.

Τέλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διαχείρισης βοσκοτόπων και συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης 2 εκ. ευρώ, αλλά και στο πρόγραμμα της καύσης νεκρών ζώων για τα έτη 2021- 2023 ύψους 3 εκ. Ευρώ.

Νέες αγορές

«Στοχευμένες κινήσεις λοιπόν, που εστιάζουν την είσοδο των προϊόντων μας σε νέες αγορές και την ισχυροποίησή τους ως προϊόντα σπεσιαλιτέ αποδεδειγμένης ποιότητας και μοναδικής γεύσης. Συγκεκριμένα λοιπόν, για την προβολή και προώθηση αγροδιατροφικών μας προϊόντων συμμετέχουμε σε προγράμματα δημοσίας δαπάνης 3,9 εκ. ευρώ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης

Έκανε αναφορά στα προγράμματα προβολής και προώθησης τοπικών οίνων ποιότητας ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ σε αγορές της Ιαπωνίας και την Ν. Κορέας, προώθησης του τοπικού ελαιολάδου ποιότητας μέσω του προγράμματος «Αuthentic Οlive Νet» (Ιnterreg) με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου καινοτομίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Επίσης σε αυτή της προώθησης τοπικών αλιευμάτων (χέλι, αθερίνα Τριχωνίδας, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, γαρίδα Αμβρακικού) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας και θάλασσας 2014- 2020 σε Ελλάδα και αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία) και φυσικά στο πρόγραμμα για την προώθηση της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στην Αδριατική και το Ιόνιο μέσω του προγράμματος ARIEL PLUS.

Εργάτες γης

«Συγκεκριμένα, προτείναμε οι αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν τα αιτήματα των καλλιεργητών, να μην υπολογίζουν των αριθμό εργατών ανά εκτάριο με προβλεπόμενους δείκτες Μονάδων Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., που αφορούν σε Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν λαμβάνουν υπόψη την εποχικότητα της εργασίας, που για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, που είναι και η αιχμή της συγκομιδής, απαιτούνται περίπου 7 εργάτες ανά εκτάριο, δηλαδή 0,7 ΜΑΕ / στρέμμα», τόνισε ο κ. Φαρμάκης αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο θέμα της έλλειψης εργατών γης.

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία έτη καλλιεργούνται 18.000 στρέμματα περίπου, πρώιμης θερμοκηπιακής φράουλας σε πεδινές περιοχές την ανατολικής Ηλείας και Δυτικής Αχαΐας, με την καλλιέργεια να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν εξαγωγικό προϊόν σε Ευρωπαϊκές και λοιπές χώρες, εξαιρετικής ποιότητας, με μεγάλη αποδοχή και στην εγχώρια αγορά.

Η μεγάλη ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι οι μεγάλες απαιτήσεις που έχει σε εργατικό δυναμικό, σε πολύ συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, κυρίως από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.

Μείζονα προβλήματα

Εισηγητής του θέματος ήταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, αφού μετά από αίτημα της παράταξής του εισήλθε στο περιφερειακό για συζήτηση το θέμα αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Ειδικότερα έκανε αναφορά στο κόστος παραγωγής που έχει πλέον ξεφύγει και πνίγει μεταποιητικές επιχειρήσεις, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και τα αγροτικά νοικοκυριά. Ηλεκτρικό Ρεύμα, Καύσιμα, Λιπάσματα, Αγροεφόδια και μηχανήματα.

«Οι Εργάτες Γης συνεχώς εγκαταλείπουν τη χώρα μας λόγω αδράνειας της Κυβέρνησης να δώσει γρήγορες λύσεις σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα με τα δικά μας. Οι διατροφικές ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο φέρνουν νέες προκλήσεις στις οποίες η περιοχή μας πρέπει να απαντήσει θετικά ως προς την εθνική και ευρωπαϊκή της συνεισφορά στην εφοδιαστική ασφάλεια τροφίμων και πρώτων υλών μιας έχει όλες τις προϋποθέσεις.

Το σχέδιο πρέπει να απαντά στα τρία παραπάνω καυτά ζητήματα και ταυτόχρονα να συνδυαστεί με τη βελτίωση των υποδομών και την καλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας ΚΑΠ.

Το περιβάλλον και οι νέες τεχνολογίες καθώς και πολιτικές για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη στην ύπαιθρο πρέπει να είναι οι μεγάλες προτεραιότητες και για την επόμενη περίοδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιφάρας.

Όλη η επικαιρότητα