Ηλεία

Ν. Ηλείας: Ουραγός στην ανάπτυξη – Δραματική η κατάσταση στην αγορά

Ακούστε το άρθρο
  • Ενώ άλλοι νομοί «ανασαίνουν» εμείς, ακόμη αιμορραγούμε..                                      

Καμία ανάπτυξη και καμία ανάκαμψη προς το παρόν για την Ηλεία. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να παραδεχθούμε και δεν είναι καθόλου υπερβολή και κινδυνολογία, καθώς αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην εφημερίδα «Πατρίς» το Επιμελητήριο.

Ρεπορταζ: Νάντια Μανιάτη-Παναγιώτης Πεντάζος

Έτσι αν και οι εγγραφές των νέων επιχειρήσεων από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και προχθές Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, εμφανίζονται διπλάσιες από τις διαγραφές, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Συγκεκριμένα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, την περίοδο αυτή γράφτηκαν σε επίπεδο νομού 741 επιχειρήσεις και το ίδιο διάστημα διαγράφτηκαν 375, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική καθώς αρκετές επιχειρήσεις που ενώ διακόπτουν τις εργασίες τους στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ, δε μεταβαίνουν στο Επιμελητήριο για να διαγραφούν και εκεί, καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τακτοποιήσουν και εκεί τις οικονομικές τους εκκρεμότητες κάτι που δε συμβαίνει και έτσι εξακολουθούν να φαίνονται ακόμη ενεργές.

Έτσι ο νομός Ηλείας εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς οικονομικής κρίσης και ίσως να είναι από τους ελάχιστους νομούς που τελικά δεν εμφανίζουν -ακόμη- ανάπτυξη. Η κατάσταση στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία που ήταν καταστροφική για τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Η συνέχεια γνωστή σε όλους με τις μνημονιακές πολιτικές, τη βαριά φορολογία τα πάγια έξοδα, συν την έλλειψη καταναλωτικού ενδιαφέροντος. Έτσι ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος σταδιακά επλήγη και έβαλε λουκέτο αφήνοντας πίσω του άνεργους, απλήρωτα ή και σε ρυθμίσεις χρέη και φυσικά χιλιάδες ξενοίκιαστους επαγγελματικούς χώρους.

Τα χρόνια πέρασαν και οι περισσότεροι νομοί άρχισαν να στέκονται στα πόδια τους και να εμφανίζουν έστω κάποια μικρά στοιχεία ανάκαμψης, εκτός του νομού Ηλείας, αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία πολλών περιοχών όμορων και γειτονικών νομών που σταδιακά και με προσπάθεια καταφέρνουν να πετύχουν θετικό πρόσημο στην οικονομία τους και να κερδίσουν μια καλύτερη θέση στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Παρά των έφορων εκτάσεων, των καταγάλανων θαλασσών και των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων που διαθέτει ολόκληρη η Ηλεία, στοιχεία φυσικά, ικανά από μόνα τους για να αλλάξουν από χθες, το αύριο του τόπου, εμείς εξακολουθούμε να παραμένουμε στις τελευταίες θέσεις γιατί καμία μεγάλη επένδυση δεν υλοποιείται σήμερα. Εύλογα λοιπόν μπαίνει το ερώτημα, ποια κριτήρια πρέπει να πληροί άραγε ένας νομός για να αναπτυχθεί ;

Ποιες είναι εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει και να βγει από τη φτώχεια; Αφορούν χαρακτηριστικά του τόπου ή έχουν να κάνουν με το έμψυχο δυναμικό που δίνει λύσεις στα προβλήματα ;

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με τα καφέ…

Οι επιχειρήσεις που στήνονται τα τελευταία χρόνια αφορούν κυρίως το χώρο της εστίασης και γίνονται είτε με χαμηλό κόστος το οποίο ενδεχομένως να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, είτε με επιδοτούμενα προγράμματα. Όμως για να χαρακτηριστεί μια επιχείρηση μεγάλη συνάδουν άλλοι παράγοντες μεταξύ των οποίων τα άτομα που απασχολεί και επιχειρήσεις τέτοιου είδους δε δημιουργούνται πλέον σε επίπεδο νομού. Ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Γιάννης Αντωνόπουλος με δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Πατρίς» τόνισε..Θεωρώ ότι οι διαγραφές είναι περίπου ίσες με τις εγγραφές επιχειρήσεων στα Μητρώα την περίοδο που προαναφέρατε.

Οι νέες εγγραφές αφορούν κυρίως καφετέριες και μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι παραπάνω, κάτι σαν αυτό που γίνεται και σε άλλες πόλεις, δε γίνεται η κρίση να παραμένει μόνο στην Ηλεία. Ταξιδεύουμε σε πόλεις, μιλάμε με συναδέλφους εκεί και η εικόνα που επικρατεί στη Ζάκυνθο την Καλαμάτα κ.α είναι εντελώς διαφορετική από τον Ηλεία και τον Πύργο. Και το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ανοδική τάση. Υποτονικά και στάσιμα όλα, κατέληξε..!

 Κανένα επιχειρηματικό άλμα εδώ και 9 χρόνια..

Η εξέλιξη των επιχειρήσεων και η πορεία τους γενικότερα είναι ένα θέμα που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα και τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους. Το να ανοίγουν επιχειρήσεις σίγουρα είναι μια θετική κίνηση, όπως και το να κλείνουν είναι πολύ άσχημο για όλους, καθώς διαταράσσεται η ισορροπία της αγοράς μας δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πύργου κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος. Και τόνισε ότι τα τελευταία 8 με 9 χρόνια καμία επιχείρηση δεν κάνει άλματα στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου. Απεναντίας όλοι κινούνται πολύ συντηρητικά και με προσεκτικά βήματα ακολουθώντας τις οικονομικές εξελίξεις της εποχής.

Συνεχιζόμενα «λουκέτα» στην αγορά της Αμαλιάδας…

Συνεχιζόμενα είναι τα «λουκέτα» των καταστημάτων και στην αγορά της Αμαλιάδας την τελευταία δεκαετία. Απ’ την άλλη οι νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, οι οποίες αφορούν ως επί το πλείστον καφετέριες και ταχυφαγεία, ενώ μηδαμινά είναι τα ποσοστά για «απόπειρες» εγχειρήματος στο καθαρά εμπορικό «κομμάτι». Δραματική χαρακτηρίζει την παγιωμένη πλέον κατάσταση στην αγορά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Νίκος Σαψάλης, ο οποίος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική. Προσπαθούμε μέσα από λογικές τιμές και ανανέωση των προσφερόμενων ειδών να συμβάλλουμε στην αύξηση της αγοραστικής κίνησης και να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας, όμως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η κρίση είναι χρόνια και τα προβλήματα διογκώνονται. Πολλά καταστήματα κλείνουν και εάν δεν ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα από την Πολιτεία, δεν πρόκειται να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Λίγα είναι τα νέα επιχειρηματικά «ανοίγματα» και δυστυχώς πολλές από αυτές τις προσπάθειες δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων υποχρεώσεων και της μικρής αγοραστικής κίνησης…».

Όλη η επικαιρότητα