Ηλεία

Ν. Κοροβέσης: “Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας είναι ένα πνευματικό κεφάλαιο για τον τόπο μας”

Το Συνέδριο που φέρει τον τίτλο  «Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του. Λογοτεχνία, Γλώσσα, Πολιτική», πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατό του.
Ακούστε το άρθρο

“Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα συνεχίζει να στηρίζει κορυφαίες πολιτιστικές δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό, την τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, όπως το Διεθνές Συνέδριο για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα, τον Λεχαινίτη λογοτέχνη που αποτελεί ένα πνευματικό κεφάλαιο για την Ηλεία” επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκος Κοροβέσης, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την έναρξη του κορυφαίου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Καρκαβίτσα στα Λεχαινά,  στην εναρκτήρια τελετή στο ΣΙΝΕ ΑΣΤΡΟΝ το βράδυ της Τετάρτης.

Το Συνέδριο που φέρει τον τίτλο  «Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του. Λογοτεχνία, Γλώσσα, Πολιτική», πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατό του και με τον τρόπο αυτό ο Ανδρέας Καρκαβίτσας “επιστρέφει” στην γενέτειρά του.  Το συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οργανώνεται από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Στον χαιρετισμό  που απεύθυνε  ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης ανέφερε:

«Είναι μεγάλη η χαρά μου, αλλά και η υπερηφάνειά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον τόπο γέννησης, στον χώρο τιμής του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας υπήρξε ένας ανατόμος της ελληνικής ψυχής.  Ο άνθρωπος που με την πένα του,  την χυμώδη γλώσσα αλλά και τα βιώματά του ως στρατιωτικός γιατρός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία, κατέγραψε με παραστατική ενάργεια τις αγωνίες του καιρού του. Μέσα από τις αφηγήσεις του έδωσε ηθικά πολυδύναμες εικόνες που εναλλάσσονται με περισσή δεξιοτεχνία, τόσο της ελληνικής υπαίθρου, όσο και του αιγαίου πελάγους.

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας είναι ένα πνευματικό κεφάλαιο που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε όχι μόνο για την συγγραφική του αξία, αλλά κυρίως γιατί το έργο του είναι ζωντανό, καθώς περικλείει κομμάτια της ελληνικής πραγματικότητας. Για το λόγο αυτό η ΠΔΕ δεν θα μπορούσε να μην στηρίξει έμπρακτα την δράση αυτή που δίνει την ευκαιρία στο ηλειακό κοινό και όχι μόνο, να γνωρίσει σε βάθος, αλλά και να κατανοήσει την αξία του συγγραφικού έργου του μεγάλου Ανδρέα Καρκαβίτσα.»

Δοθείσης αφορμής ο κ. Κοροβέσης έκανε και έναν σύντομο και συνοπτικό απολογισμό του καλοκαιρινού προγράμματος πολιτιστικών δράσεων ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2022  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και τις οποίες παρακολούθησαν πολλές χιλιάδες Ηλείοι  αλλά και κάτοικοι όλης της Δυτικής Ελλάδας.

“Την στήριξή μας στις πολιτιστικές αυτές δράσεις  το αποδεικνύει το καλοκαιρινό  πολιτιστικό μας πρόγραμμα, καθώς δημιουργήσαμε ένα δίαυλο επικοινωνίας τόσο με φορείς που προασπίζονται και προάγουν τον Πολιτισμό, όσο και με την ίδια την τοπική κοινωνία, ώστε να αναδείξουμε τις αξίες και τα ιδανικά που μας διέπουν ως λαό και να προσφέρουμε παιδεία σε μικρούς και μεγάλους.

Πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ή πραγματοποιεί ως φορέας υλοποίησης εναλλακτικές δράσεις, όπως εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ενημερωτικές ημερίδες, σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ένωση χαρακτών Ελλάδος, με Ιδρύματα όπως το Μιχάλης Κακογιάννης και το Σταύρος Νιάρχος. Σκοπός μέσα από αυτές τις δράσεις είναι να αναδείξουμε κέντρα και χώρους Πολιτισμού,  ενώ παράλληλα, ενισχύουμε θεσμούς όπως το έργο των ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αγρινίου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, με το οποίο συνήψαμε νέα ανανεωμένη για τρία (3) χρόνια Προγραμματική Σύμβαση, σε συνεργασία ασφαλώς και με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το οποίο θα κηρύξει σε λίγες μέρες την έναρξή του για 25η φορά.

Έτσι, ως το Σεπτέμβρη του 2022 η Περιφέρεια υλοποίησε περισσότερες από 150 δράσεις Πολιτισμού. Μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, θεματικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, εικαστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πολιτισμού που αξίζει ο τόπος και η κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας. Σκοπός μέσα από αυτή την προσπάθεια, δεν ήταν μόνο η τόνωση του ηθικού των πολιτών και η ψυχαγωγία τους ύστερα από δύο δύσκολα χρόνια, αλλά και η τόνωση της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, η τόνωση του πολύπαθου καλλιτεχνικού κλάδου. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάνει το χρέος της, δίνει απλόχερα στα παιδιά μας ένα έργο που θα πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι, που θα πρέπει να διαβάσουμε μικροί και μεγάλοι, γιατί στον τόπο μας έχουν συμβεί πολλά και η αξία του θα πρέπει επιτέλους να εκτιμηθεί.”

Κλείνοντας,  ο κ. Κοροβέσης ευχαρίστησε τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών για την άψογη συνεργασία τους.

Όλη η επικαιρότητα