Ηλεία

Ν. Σιαψάλης: Μέτρα ή… «λουκέτα»!

Συνέντευξη του προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Ν. Σιαψάλη

Γιατηντεράστια κρίση που βιώνει η Αμαλιάδα και η αγορά της μιλά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας κ. Νίκος Σιαψάλης. Μια πόλη, που εκτός από τον πρώτο θάνατο στην χώρα, τα κρούσματα του ιού, έχει να αντιμετωπίσει πλέον μια τεράστια, δυσβάσταχτη οικονομική κρίση, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων παραμένουν κλειστά εδώ και πολλές μέρες.

Ο κ. Σιαψάλης χωρίς περιστροφές, θεωρεί ότι εάν δεν τεθούν σε εφαρμογή μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όταν θα ξανανοίξει η αγορά της Αμαλιάδας, μπορούν τα μισά και πλέον καταστήματα να βάλουν «λουκέτο», λόγω των χρεών και της αδυναμίας να βρεθούν χρήματα για την «επανεκκίνηση»…

ΗΑμαλιάδα, ονομός Ηλείας είναι εδώ και 25 μέρες σε μια μεγάλη κρίση, την οποία «πληρώνουν» με την απώλεια ανθρώπινων ζωών, με κινδύνους για την υγεία των πολιτών και βέβαια με μεγάλη ζημιά για την αγορά, από την οποία εξαρτάται και η ίδια η ζωή χιλιάδων οικογενειών.

Πως είναι η κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί πλέον;

Αν λέγαμε ότι η κατάσταση στην αγορά είναι υποτονική, αυτό θα ήταν λίγο, μπροστά σε αυτό που συμβαίνει. Δουλεύουν μόνο τα καταστήματα takeaway, τα σούπερ – μάρκετ, γενικότερα τα καταστήματα τροφίμων.

Όλα τα άλλα είναι κλειστά. Ακόμα και οι ψησταριές και τα deliveryκαφέ, όσο περνούν οι μέρες λειτουργούν όλο και λιγότερα, ελάχιστα.

Ο κόσμος δεν βγαίνει έξω από το σπίτι, παρά μόνο για τα αναγκαία ψώνια. Φοβάται. Είναι τώρα και τα μέτρα προστασίας και η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων.

Όσο περνούν οι μέρες ο κόσμος βγαίνει πραγματικά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Μένει σπίτι του.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα για την στήριξη της αγοράς, ικανοποιούν τον εμπορικό κόσμο;

Εκ πρώτης μπορούμε να πούμε ότι είναι θετικά. Όμως πρέπει να συμπεριληφθούν όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται αυτή τη στιγμή από την κρίση που έχει προκαλέσει ο ιός.

Πρέπει λοιπόν η Πολιτεία, να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα, τις προτάσεις που θέσαμε και ως Ομοσπονδία Πελοποννήσου, αν θέλουμε να υπάρξει ανάπτυξη όταν θα ξανανοίξουν τα καταστήματα και να μπορέσει να συνέλθει η αγορά από όλο αυτό.

Αν ανοίξουν τα καταστήματα σε 2 – 2,5 μήνες, μπορεί να μην ανοίξουν ούτε τα μισά μαγαζιά. Τα χρέη που θα έχουν μαζευτεί θα είναι τεράστια, εκκρεμότητες υπάρχουν και από πριν λόγω της κρίσης και δεν θα μπορούν να ορθοποδήσουν.

Ερχόμαστε από 10 χρόνια κρίσης. Και το τελευταίο ευρώ που μπορεί να είχε κάποιος έχει φύγει. Με 2 – 3 μήνες  κλειστά μαγαζιά, οι επαγγελματίες δεν θα έχουν να φάνε. Πως θα ανοίξουν μετά μαγαζί;

 

Το πρώτο μέτρο που δρομολογήθηκε ήταν η καταβολή των 800 ευρώ.

Πως το κρίνετε;

Ναι. Το πρώτο πράγμα που δρομολόγησαν είναι να δοθούν τα 800 ευρώ. Τα 800 ευρώ δεν είναι τίποτα. Με αυτά ένας επαγγελματίας θα κοιτάξει να ζήσει για κάποιες μέρες την οικογένειά του και όχι να πληρώσει ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους, ΔΕΗ, ΟΤΕ, τις 120 δόσεις, τους προμηθευτές, όπου ήδη έχουν κοπεί επιταγές.

Πως θα πληρώσουν; Με τι; Και μιλάμε και για εμπόρευμα για την πασχαλινή περίοδο, η οποία δεν θα υπάρξει. Χάθηκε το εμπόρευμα αυτό. Τι να το κάνουν τα μαγαζιά;

Τι ζητά αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος;

Το κράτος τώρα πρέπει να βρεθεί δίπλα στον μικρομεσαίο επαγγελματία, γιατί πολλοί νομίζουν ότι το κράτος θα δώσει μόνο στους μεγάλους, με το πρόσχημα ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι κι αλλιώς έκαναν χρόνια μικρό τζίρο.

Όμως δεν είναι έτσι. Αν δεν στηριχτούμε, θα κλείσουμε και αυτό θα προκαλέσει μεγάλο κακό στις τοπικές αγορές, στις τοπικές κοινωνίες, σε χιλιάδες καταστηματάρχες, εργαζόμενους και καταναλωτές.

Οπότε πρέπει άμεσα να δοθεί το επίδομα των 5.000 ευρώ που έχουμε ζητήσει, να υπάρξει αναστολή πληρωμών σχετικά με φόρους προς το δημόσιο και τον δήμο. Τα έχουμε πει όλες αυτές τις μέρες και στους υπουργούς ως Ομοσπονδία και στους βουλευτές μας ως Εμπορικός Σύλλογος και ευελπιστούμε να μας βοηθήσουν.

Η Αμαλιάδα, η αγορά της, επλήγη ουσιαστικά πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα, λόγω της ύπαρξης των πρώτων κρουσμάτων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πόλη μας έκλεισε πρώτη. Μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ ότι η υπόλοιπη Ελλάδα. Το μεγάλο πρόβλημα με τον ιό, η Αμαλιάδα το «πληρώνει» πρώτη απ’ όλους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η αγορά «νέκρωσε» μια εβδομάδα νωρίτερα. Από 5- 6 Μαρτίου σταμάτησαν όλα.

Για το λόγο αυτό για την πόλη της Αμαλιάδας, για την αγορά πρέπει να γίνει μια ειδική ρύθμιση να δοθεί κάτι παραπάνω, να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική.

Όλη η επικαιρότητα