Ηλεία

Ν. Σιαψάλης: «Πάρτε μέτρα για τις επιχειρήσεις μας!»

Ακούστε το άρθρο

Μια πολύ δύσκολη περίοδος είναι αυτή που διανύουμε για την αγορά της Αμαλιάδας και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται, μετά το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, με τελευταία αυτά της εστίασης.

Μπορεί κατά τις πρωινές – κυρίως- ώρες η κίνηση στους δρόμους να στα… «κανονικά για την εποχή επίπεδα», όμως στα καταστήματα, πέραν αυτών με τα είδη πρώτης ανάγκης, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.

Οι μέρες που ζουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και της Αμαλιάδας είναι πολύ δύσκολες και οι υποχρεώσεις που συσσωρεύονται, καθιστούν το μέλλον των καταστημάτων τους δυσοίωνο.

Σε συνδυασμό με την μη μέχρι σήμερα, υλοποίηση δέσμης μέτρων τόνωσης και στήριξης των μικρομεσαίων αυτών επιχειρήσεων – πλην του 800αριού – οι δυσκολίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες…

Για όλα αυτά μίλησε στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας κ. Νίκος Σιαψάλης, ο οποίος στάθηκε στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί όλες αυτές τις μέρες: «Έχουν ανοίξει πλέον όλα τα καταστήματα, αλλά στον κόσμο υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και αγωνία. Ο κόσμος δεν ξέρει «τι του ξημερώνει» κάθε μέρα, γιατί δεν έχει χρήματα, απ΄όλο το διάστημα που ήταν τα μαγαζιά κλειστά και τώρα, τα πράγματα δεν πάνε καλά γιατί γενικά όλοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Από αρχές Μαρτίου, έχουμε ζητήσει επίδομα 5.000 ευρώ και 1.500 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Το μόνο που μας λένε είναι για κάποια δάνεια, τα οποία δεν μπορούμε να πάρουμε, γιατί οι περισσότεροι έχουμε τα πυρόπληκτα δάνεια και δεν γίνεται.

Οπότε, τα δάνεια θα τα πάρουν αυτοί που έχουν και όχι εμείς που τα έχουμε πραγματικά ανάγκη για να ορθοποδήσουμε και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε…».

Μόνο το 800άρι;…

Ο κ. Σιαψάλης ζητά από την Κυβέρνηση άμεσα να υλοποιήσει μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δύσκολα θα αντέξουν για πολύ ακόμα:

«Όλα αυτά κάποια στιγμή, άμεσα, η Κυβέρνηση πρέπει να τα καταλάβει και να βοηθήσει ουσιαστικά και να δώσει χρήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας.

Η κίνηση και στην αγορά της Αμαλιάδας είναι πολύ υποτονική. Εμείς στην Αμαλιάδα, «ανακυκλώνουμε» τα χρήματα μεταξύ μας. Όταν δεν θα έχω δουλειά εγώ, δεν θα έχει δουλειά ο συνάδελφος, δεν θα έχει δουλειά κανένας.

Και τα καταστήματα εστίασης, για παράδειγμα, που άνοιξαν τελευταία, δεν έχουν κίνηση. Γιατί δεν έχει λεφτά πλέον ο κόσμος. Είναι και τα μέτρα με τις αποστάσεις,  Η κατάσταση ήταν δύσκολη και προ κορονοϊού και τώρα με όλο αυτό που έγινε το πρόβλημα έγινε τεράστιο», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας ανέφερε ότι δεν μπορεί ένας επαγγελματίας με  διάφορες υποχρεώσεις για την λειτουργία του καταστήματος του, να λαμβάνει μόνο 800 ευρώ, τη στιγμή που επί 2,5 περίπου μήνες δεν λειτουργούσε: «Εμείς, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες πήραμε 800 ευρώ, όσα πήρε και ένας εργαζόμενος που μπορεί να δούλευε και δύο φορές το μήνα σε ένα κατάστημα. Μπήκαμε στην ίδια μοίρα…».

Όλη η επικαιρότητα