Ηλεία

«Να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή της Ανδραβίδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Ακούστε το άρθρο

Να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή της Ανδραβίδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες από τις συνέπειες των συνεχών σεισμικών δονήσεων, συμφωνούν και δίνουν τον αγώνα τους γι’αυτό ο βουλευτής Μάκης Μπάλαούρας ο απερχόμενος και νεοεκλεγείς δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ και Γιάννης Λέντζας αντιστοίχως καθώς και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάσω Καραλάγα.

Στο δημαρχείο της Ανδραβίδας πραγματοποιήθηκε προχθές συνάντηση των ανωτέρω όπου έγινε αλληλοενημέρωση για την κατάσταση των ακινήτων (ιδιαίτερα των σχολικών κτιρίων), την εικόνα της αγοράς, αλλά και την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων.

Είναι τα χωριά μου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε:

“Δεν είμαι απλά βουλευτής Ηλείας, η Ανδραβίδα και τα Λεχαινά είναι τα χωριά μου. Από την πρώτη στιγμή κουβέντιασα με τους κατοίκους για τα προβλήματα και τις ζημιές που έχουν γίνει. Ήδη έκανα μια πρώτη επαφή με το Υπουργείο Υποδομών και μου έδωσαν κάποιες ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις. Περιμένω από το Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης να προωθήσει και σε μένα το αίτημα για κήρυξη της Ανδραβίδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , όπως και από τον Εμπορικό Σύλλογο για να βοηθήσω κι εγώ από την πλευρά μου”.

Αποκατάσταση και στα σχολεία

Ο απερχόμενος δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε:

“Οι σεισμοί στην Ανδραβίδα έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα σε κτίρια, εδώ και περίπου τέσσερις μήνες. Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια είναι και πολλά εμπορικά καταστήματα, στα οποία έχουν δημιουργηθεί από μικρές ζημιές, μέχρι ανάγκη για κατεδάφιση. Επίσης, μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει από την Ανδραβίδα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο τζίρος μέχρι και 50% στα περισσότερα καταστήματα. Σε μία εποχή οικονομικής κρίσης αυτό σημαίνει ότι πολλά μαγαζιά θα κλείσουν, καθώς δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Φυσικά, οι έλεγχοι από το κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά θα πρέπει να ληφθούν ορισμένα έκτακτα μέτρα, με βασική μας απαίτηση την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ελπίζουμε αυτό να γίνει άμεσα, για να μπορεί και ο Δήμος να κινηθεί ελεύθερα και να προχωρήσει στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν γίνει, τουλάχιστον στα σχολεία, αλλά και σε ενίσχυση όσων έχουν πάθει ζημιές στα μαγαζιά τους και στα σπίτια τους».

Επιτάχυνση διαδικασιών

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας δήλωσε:

«Τα προβλήματα της Ανδραβίδας είναι τεράστια μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις. Η μόνη λύση είναι να κηρυχθεί η Ανδραβίδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των πληγέντων. Όπως ανέφερε και ο Εμπορικός Σύλλογος, τα καταστήματα της περιοχής έχουν μεγάλα προβλήματα με τις ζημιές να κυμαίνονται από 2.000 έως 10.000 ευρώ. Συν τοις άλλοις  έχουμε πτώση και στην εμπορική κίνηση. Συζητήσαμε επίσης και το πρόβλημα του Δημοτικού και του Γυμνασίου της Ανδραβίδας, αλλά και του Γυμνασίου του Νεοχωρίου. Όλα αυτά θα πρέπει να λυθούν μέσα στο καλοκαίρι, να πέσουμε επάνω στα προβλήματα και να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασιλική Καραλάγα δήλωσε:

«Αναφέραμε σαν Εμπορικός Σύλλογος τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καταστήματα της περιοχής και οι απαντήσεις ήταν πολύ ικανοποιητικές. Από την πλευρά μας θα στείλουμε ένα έγγραφο στον κ. Μπαλαούρα ώστε να το χρησιμοποιήσει και να μπορέσει να βοηθήσει για να κηρυχθεί η Ανδραβίδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να στηριχτούν έτσι τα καταστήματα που έχουν πάρα πολλές σοβαρές ζημιές».

Όλη η επικαιρότητα