Αρθρογραφία

Να μην χαθεί η κανονικότητα στην καθημερινότητα…

Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση εκτός από το μέτωπο στον Έβρο και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού οφείλει και να αντιληφθεί ότι η βαλτωμένη αγορά της Ηλείας αρχίζει να περνάει τις κόκκινες γραμμές.

Η εφημερίδα μας έχει κατ’ επανάληψη καταγράψει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία του Νομού η οποία δυστυχώς μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις χειροτερεύει.

Γίνεται αντιληπτό ότι συμπολίτες σε κάθε γωνιά της Ηλείας άρχισαν να περιορίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα «τρομοκρατημένοι» για τις εξελίξεις, αλλά και τις δηλώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον τόπο μας θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία από όλους και να «διαβάζουμε» με προσοχή τις εξελίξεις. Είναι κρίμα η όποια βελτίωση της οικονομίας και της κατανάλωσης των νοικοκυριών είχε καταγραφεί έστω και με χαμηλές προσδοκίες να «παγώσει».

Στη φετινή έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο για τη χώρα μας, τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι «3 στα 10 νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ, για 1 στα 2 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα, 9 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον 1 άνεργο μέλος, για 1 στα 2 νοικοκυριά η κύρια πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη, περισσότερα από 2 στα 10 νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τις τράπεζες».

Η αγορά «στέγνωσε». Πολλές «πληγές» όπως τα πυροδάνεια παραμένουν ανοιχτές.
Η Ηλεία δεν έχει κανένα περιθώριο επιστροφής στο χθες. Οι κυβερνώντες οφείλουν να δουν κατάματα την πραγματικότητα, να δώσουν πολιτικές λύσεις, να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ψυχολογία στην αγορά. Τα μισά νοικοκυριά βάσει της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στηρίζονται στη …σύνταξη!

Και όλα πλήττονται από τις νέες εξελίξεις.

Ψυχραιμία για να μην χαθεί η κανονικότητα στην καθημερινότητα.

Όλη η επικαιρότητα