Ηλεία Πολιτική

Να `ρθουν τώρα οι τουρίστες στον Πύργο!

Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και ομοφωνίας εγκρίθηκε αργά χθες το βράδυ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου (σ.σ. στο οποίο παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι φορέων της πόλης), η έκδοση ψηφίσματος με αποδέκτη τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη που έχει να κάνει με την καθυστέρηση της έκδοσης των απαιτούμενων αποφάσεων σχετικά με την έλευση τουριστών στην πόλη του Πύργου, μέσω Τουριστικών Λεωφορείων από το λιμάνι του Κατακόλου στην πόλη.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά έχει ήδη βάλει την υπογραφή της στο έγγραφο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), όμως ο κ. Σπίρτζης έχει καθυστερήσει εδώ και περίπου 2 μήνες να πράξει αναλόγως

«Δεν είμαστε η πόλη που τακτικά διαμαρτύρεται. Δεν είμαστε η πόλη που απειλεί. Είμαστε η πόλη που διεκδικεί και που όταν έχει δίκιο απαιτεί. Θέλουμε να σεβαστεί η Πολιτεία ότι πρέπει εμείς οι κάτοικοι του ευλογημένου αυτού τόπου να μην πεινάμε. Θέλουμε το αυτονόητο: δηλαδή να ορθοποδήσουμε, να ζήσουμε. Ο Υπουργός πρέπει να υπογράψει και ταυτόχρονα να διαγράψει τη δυστυχία των κατοίκων της πρωτεύουσας του Νομού μας. Οι βουλευτές μας, πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση για όλα αυτά. Έχουμε στη διεκδίκηση αυτή, την έμπρακτη στήριξη του Δήμου Ήλιδας. Δεν θέλουμε μόνο το Δήμο μας να ευημερεί, θέλουμε το Νομό μας να προοδεύει. Θέλουμε την υπογραφή της ΚΥΑ για να φτιάξουμε αυτά που λείπουν στην πόλη μας. Να παρέμβει, αν χρειαστεί, ο Πρωθυπουργός. Όταν ξεκίνησα το Μουσείο, πριν από πάρα πολλά χρόνια, ονειρευόμουν ουρές από τουρίστες να θέλουν να το επισκεφθούν. Τώρα ήρθε η ώρα να το επισκεφθούν!!!»… είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιατσής.

Ο Τάκης Αντωνακόπουλος συμφωνώντας στην έκδοση του ομόφωνου ψηφίσματος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν ο Πύργος δεν πάρει μερίδιο από τον Τουρισμό θα τελειώσει. Ζήτησε παράλληλα την κινητοποιήσει και των 5 βουλευτών του νομού σχολιάζοντας πως «τα παιχνιδάκια για να περνάνε καλά 2-3 και να καταστρέφεται η πόλη θα τα σταματήσουμε».

Ο Αντώνης Καράμπελας τόνισε ότι «συμφωνούμε για το ψήφισμα και απαιτούμε την υπογραφή από τον υπουργό. Είμαστε σε κοινή συμπόρευση για το θέμα “Τουρίστες στον Πύργο” και θα είμαστε παρόντες, αν χρειαστεί, σε αγώνα για την δικαίωση».

Ο Γιάννης Αργυρόπουλος είπε ότι «σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στον δήμο έχουμε βάλει πλάτη κι αυτό το γνωρίζουν όλοι! Απαιτούμε από τον κ. Σπίρτζη να υπογράψει και δηλώνουμε από τώρα παρόν σε όποια κινητοποίηση».

Ο Θανάσης Παναγούλης δήλωσε πως «είμαστε κάθετοι στο ναι, να υπογράψει ο υπουργός την ΚΥΑ», ενώ για συμπόρευση μίλησε και ο Χάρης Μιχαλακόπουλος διευκρινίζοντας ότι «εναντίον τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων δεν θα ψηφίσω».

Η Άβα Βαγγελάτου αποχώρησε από την συνεδρίαση σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θέλουμε την ανάπτυξη να στηρίζεται σε ευκαιριακούς λόγους».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Βλαχαντώνης και Θεόδωρος Κόρδας τάχθηκαν υπέρ της έλευσης των τουριστών στην πόλη του Πύργου κάνοντας και προτάσεις, ενώ ο –επίσης δημ. σύμβουλος (και οδηγός ταξί) Νίκος Τσίμπρης ζήτησε να μπει τάξη στην χερσαία ζώνη του λιμανιού όντας θετικά διακείμενος στην έκδοση ψηφίσματος.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και τα όποια προβλήματα θα λυθούν στην πορεία» ήταν η λιτή δήλωση του π. Ηλία Παπαγγελή που εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής δήλωσε ότι «Η αρχή είναι πάντα δύσκολη και δεν γίνεται να κοιτάζουμε τα προβλήματα και όχι το στόχο. Ο Πύργος μπορεί και πρέπει να γίνει τουριστικός προορισμός».

Θετικοί και οι εκπρόσωποι φορέων…

Θετικά διακείμενοι στην έκδοση ψηφίσματος (σ.σ. ενώ παράλληλα αναφέρθηκαν και σε ιδέες-προτάσεις πάνω στο μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την προσέλκυση Τουριστών στον Πύργο), ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Κώστας Πετρόπουλος, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηλείας Μάκης Ζαχαρόπουλος, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ταξί «Ερμής» Παναγιώτης Τσάμπρας, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Πύργου κ. Μαντάς, ο εκπρόσωπος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Ξανθούλης και ο επιχειρηματίας Γιάννης Κακαλής.

Σημειώνεται ότι την σύνταξη του κείμενου του ψηφίσματος και όλες τις απαιτούμενες διαδικαστικές ενέργειες ώστε να αποσταλεί στον κ. Σπίρτζη εξουσιοδοτήθηκε να κάνει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου Δημήτρης Μεσσαλάς.

Όλη η επικαιρότητα