Παιδί

Να στείλω το παιδί μου κατασκήνωση;

72c739e449f41c004de9b6756dbaf98d.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και ψυχαγωγίας προσφέρουν οι κατασκηνώσεις στα παιδιά. Μάλιστα, δεν είναι λίγα εκείνα που, κατόπιν προτροπής των γονιών τους, αναζητούν να περάσουν ένα μέρος των διακοπών τους στην κατασκήνωση.

Πότε όμως ένα παιδί είναι έτοιμο να πάει κατασκήνωση;

«Από τα 6 και μετά μπορεί ένα παιδί να πάει κατασκήνωση, εφόσον το θέλει και είναι σε θέση να αποχωριστεί τους γονείς του. Ωστόσο, πρέπει να θέλει το ίδιο και να μην το πιέσουμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες και για τα παιδιά, και πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία τους να τις περάσουν όπως θέλουν», επισημαίνει η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Άρα, ένα παιδί που νιώθει ασφαλές, δηλαδή, ένα παιδί που δεν έχει άγχος αποχωρισμού και δεν είναι παθολογικά εξαρτημένο από το γονιό, που έχει ενταχθεί στο περιβάλλον του σχολείου του, που έχει φίλους και λειτουργεί ομαδικά, μπορεί να πάει κατασκήνωση.

Η κατασκήνωση είναι μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για παιδιά της ηλικίας του Δημοτικού και του Γυμνασίου και τα παιδιά επωφελούνται σε πολλά επίπεδα, όπως:

– Κοινωνικότητα. Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο κοινωνικά, επικοινωνιακά, να μαθαίνουν να εμπλέκονται σε νέες ομάδες, με ποικιλία παιδιών και ηλικιών, γεγονός που εμπλουτίζει την προσαρμοστικότητα και τις κοινωνικές δεξιότητες τους. Παράλληλα, μειώνεται η κοινωνική φοβία, το αίσθημα ντροπής, συστολής και απόσυρσης που έχουν κάποια παιδιά.

– Ψυχαγωγία. Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν πολλές δραστηριότητες και να ψυχαγωγηθούν μέσα από την άσκηση, τα σπορ, τα ομαδικά παιχνίδια.

– Γνωστική ανάπτυξη. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της κατασκήνωσης συμβάλλει στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, γιατί τα παιδιά καλούνται να χειριστούν πληθώρα διαφορετικών ερεθισμάτων και καταστάσεων που οξύνουν όλες τις γνωστικές λειτουργίες.

– Επαφή με τη φύση. Βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν τη φύση, να την αγαπήσουν, να την προστατέψουν, να τη σεβαστούν.

Πηγή: protothema.gr

 

Όλη η επικαιρότητα