WEB tv Βιβλίο Ηλεία

«Να θυμηθώ να παραγγείλω» – Το νέο βιβλίο του ηθοποιού Στέλιου Μάϊνα παρουσιάστηκε στον Πύργο

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση που έγινε στον αύλειο χώρο του Θεάτρου Απόλλων στον Πύργο.
Ακούστε το άρθρο

Στον Πύργο, μια πόλη που αγαπάει και υποστηρίζει, βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας, προσκεκλημένος από το βιβλιοπωλείο Κορκολής στον Πύργο, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο «Να θυμηθώ να παραγγείλω» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ο γνωστός ηθοποιός, δεν έκρυψε την ευχαρίστησή του για τον Πύργο, που τον έχει «αγκαλιάσει» και πριν δώδεκα χρόνια είχε επισκεφθεί ξανά την περιοχή, ενώ μίλησε με λόγια ευμενή και για τον βιβλιόφιλο κόσμο του αλλά και για τα επόμενα σχέδιά του, τα οποία, όπως είπε, θα ήθελε να πραγματοποιηθούν και στον Πύργο. Την παρουσίαση του βιβλίου στον αύλειο χώρο του Θεάτρου Απόλλων έκανε ο δικηγόρος Νίκος Λαϊνόπουλος, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν η «ψυχή» του βιβλιοπωλείου «Κορκολή», Δώρα Κορκολή, ο Σωτήρης Κορκολής, η νομικός και πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Πύργου, Μαριάννα Σταθοπούλου καθώς και βιβλιόφιλο κοινό.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στον Πύργο σε μια τόσο ιστορική πόλη, ο Πύργος είναι μια πολύ όμορφη πόλη που της αξίζουν τα καλύτερα, και πάντα είχε ένα επίπεδο υψηλό. Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι για να παρουσιάσω βιβλίο μου. Είχα έρθει πριν από δώδεκα χρόνια και με χαρά μετά από δώδεκα χρόνια ξανάρχομαι εδώ», επεσήμανε ο γνωστός ηθοποιός και τόνισε ότι θα ήθελε να του γίνει πρόταση ώστε να προσκληθεί και να συμμετάσχει σε κάποια θεατρική παράσταση στην Ηλεία.

Όσο για το νέο βιβλίο που παρουσιάσθηκε προχθές ο κ. Μάινας ανέφερε ότι: «Το νέο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα, μια ιατρό αναισθησιολόγο η οποία διηγείται την ιστορία της ζωής της μέσα από τη φυλακή που τιμωρήθηκε διότι προχώρησε σε ευθανασία δύο ασθενών της ένας από τους οποίους είναι ένας προσωπικός της φίλος και συνάδελφος, μετά από σοβαρές ασθένειες που πέρασαν.

Θέτει το μεγάλο πρόβλημα και το θέμα της ευθανασίας γενικότερα της ιατρικώς καθοδηγούμενης ευθανασίας για λόγους ιατρικής και ανοίγει μια συζήτηση σαν αυτές που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη και προφανώς έχουν ανοίξει συζητήσεις στα αρμόδια όργανα και στην Ελλάδα».

Η ιστορία του βιβλίου

Όπως αποκάλυψε στις δηλώσεις του ο κ. Μάινας, η έμπνευση για την συγγραφή του βιβλίου του, έγινε από ένα πραγματικό γεγονός, όταν ένας φίλος του που ζει σε Χώρα που επιτρέπει την καθοδηγούμενη ευθανασία, του ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο ευθανασίας εξαιτίας μιας ανίατης ασθένειας από την οποία είχε προσβληθεί. Βέβαια οι προγνώσεις έπεσαν έξω, αφού ο κ. Μάινας, είπε, ότι ο συγκεκριμένος φίλος του δεκαπέντε χρόνια μετά το περιστατικό είναι στη ζωή.

«Εμπνεύστηκα από ένα πραγματικό γεγονός. Πριν από δεκαπέντε χρόνια ένας φίλος από μια χώρα που επιτρέπεται η καθοδηγούμενη ευθανασία με πήρε τηλέφωνο για να μου ανακοινώσει ότι πάσχει από μια ανίατη ασθένεια, έχει μικρά περιθώρια ακόμα ζωής και ότι υπέγραψε με την γυναίκα του συμβόλαιο ευθανασίας. Αυτό μου έκανε τεράστια εντύπωση, βέβαια το παρήγορο γεγονός από αυτό είναι ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια ο φίλος μου ζει και διέψευσε όλα τα ιατρικά δεδομένα και τις προγνώσεις, όμως μου δημιουργήθηκε η απορία και το έψαξα όλο αυτό τον καιρό τι ακριβώς είναι αυτό το πράγμα. Πώς μπορούν δηλαδή οι άνθρωποι να δεχθούν με δυο λόγια την αναχώρησή τους. Και ένα ζήτημα το οποίο θέτει ερωτήματα φιλοσοφικά, ηθικά, κοινωνικά, θρησκευτικά ακριβώς αυτό είναι το κέλυφος του βιβλίου μου. Δεν είναι η ουσία του βιβλίου. Η ουσία του βιβλίου αν μου επιτραπεί να το πω ως συγγραφέας είναι η διαχείριση του πόνου. Είναι δηλαδή πώς οι άνθρωποι μπορούμε και μέχρι πόσο μπορούμε να διαχειριστούμε το σωματικό και τον ψυχικό μας πόνο. Αυτή είναι η ιστορία της Άννας της ιατρού αναισθησιολόγου που όπως ξέρετε αναισθησιολόγος είναι ο γιατρός του πόνου», επεσήμανε ο κ. Μάϊνας.

Όλη η επικαιρότητα