Ηλεία

«Να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση…» για τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Αμαλιάδας

Αποφασισμένοι να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε ότι αφορά τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς Αμαλιάδας, εμφανίστηκαν χθες οι πρόεδροι των τριών Σωματείων πωλητών λαϊκών αγορών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Σωματείου αγροτικών προϊόντων ‘Η Αναγέννηση’ και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου πωλητών ‘Ο Άγιος Αθανάσιος’ κ. Αυγερινός Παναγιωτακόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου πωλητών ‘Ο Άγιος Χαράλαμπος’ κ. Στέφανος Τομαρόπουλος, εμφανίστηκαν καταρχήν ικανοποιημένοι από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, βάσει της οποίας κρίνεται άκυρη η 361/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, που αναφέρεται στην επιστροφή των πωλητών και στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς Αμαλιάδας στον κλειστό χώρο όπου έχουν τοποθετηθεί τα στέγαστρα.

Να γίνει διάλογος

Οι πρόεδροι καλούν πλέον τη δημοτική αρχή να συζητήσουν και να βρουν πλέον μία λύση κοινώς αποδεκτή, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθούν και οι ίδιοι να κινήσουν όλες τις διαδικασίες που τους δίνει ο νόμος το δικαίωμα, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους. Ο κ. Τομαρόπουλος μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ζητά την παραίτηση ή απομάκρυνση από τη θέση του, του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Νώντα Παναγιωτόπουλου.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε την απόφαση της Αποκεντρωμένης, ως μεγάλη νίκη για τους πωλητές, τους πολίτες και το θεσμό που λέγεται λαϊκή αγορά Αμαλιάδας. «Είμαι πολύ ευχαριστημένος για το αποτέλεσμα. Η λαϊκή αγορά πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών με φθηνά προϊόντα. Είμαι απογοητευμένος από τη δημοτική αρχή και με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που με απαξίωσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση που έλαβαν ήταν παράνομη και τους χαρακτηρίζω πολιτικά απατεώνες. Δεν πρέπει να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις που υποβαθμίζουν τον τόπο. Ο Δήμαρχος να πάρει απόφαση και να λειτουργήσει την λαϊκή μέσα στην πόλη, προς όφελος όλων» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παναγόπουλος.

Στην άκρη οι εγωισμοί

Από την πλευρά του ο κ. Αυγερινός Παναγιωτακόπουλος εμφανίστηκε ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και τόνισε: «Ζητάμε να βρεθεί μία λύση, σε ήπιους τόνους. Είναι θέμα του δήμου Ήλιδας, να μας βοηθήσει να βρούμε λύση. Με την απόφαση αυτή φαίνεται ότι και τα στέγαστρα είναι παράνομα. Έχουμε κάνει επανειλημμένως διάφορες προτάσεις και πιστεύουμε να βρεθεί ένα αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι μπορεί ο δήμος να προσφύγει κατά της απόφασης, αλλά να ξέρουν ότι όσο πιο πάνω το πάνε, τόσο πιο εκτεθειμένοι θα βγουν. Δεν γίνεται με τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε, ο δήμος να βάζει δικηγόρους για να κυνηγήσει εμάς. Τώρα ξεκινά αγώνας» και ευχαρίστησε και τον δικηγόρο κ. Φωτόπουλο, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε το Δήμαρχο να μας καλέσει. Να μπουν στην άκρη οι εγωισμοί και να βρεθεί μία λύση. Αναφορικά με τη μήνυση που έχω κάνει κατά τριών δημοτικών υπαλλήλων, να ξεκαθαρίσω ότι εδώ ποτέ δεν είπα ότι παίρνουν χρήματα για να μοιράσουν θέσεις».

Ζητά απομάκρυνση αντιδημάρχου

‘Μεγάλη νίκη’ χαρακτήρισε την απόφαση της Αποκεντρωμένης ο κ. Στέφανος Τομαρόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για σειρά παράνομων ενεργειών και μη τήρηση ληφθέντων αποφάσεων, ενώ άφησε αιχμές αναφορικά με το ότι οι κινήσεις και τα επίσημα έγγραφα του δήμου μετατρέπουν τη λαϊκή αγορά, σε δημοτική αγορά παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. «Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δημοτική αγορά με λαϊκατζήδες δεν γίνεται και λέμε ότι πρέπει να γίνουν τρία βασικά πράγματα. Καταρχήν τα τέλη δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται μισθώματα δημοτικής αγοράς, αλλά τέλη ημερήσιου δικαιώματος. Επίσης, η λαϊκή πρέπει να βγει σε δρόμο και όπως το 2014 ξεκινήσαμε, να φτιάξουν κανονισμό με ότι ορίζει ο νόμος» ανέφερε ο κ. Τομαρόπουλος και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω: «Για λόγους ευθυξίας ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος πρέπει να φύγει από τη θέση του. Και οι δύο αποφάσεις του για τη λαϊκή ακυρώθηκαν. Να φύγει και να κουβεντιάσουμε μετά και με διάλογο να βρούμε λύση».

Όλη η επικαιρότητα