Κόσμος

Να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, λέει η Ιταλία – Συσκέψεις υπό τον Ρέντσι

na_xanarhisoyn_oi_synomilies_leei_i_italia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συναντάται τη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν προς αποτίμηση της κατάστασης.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση εκ μέρους της Ιταλίας μετά το δημοψήφισμα, ο υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρει με μήνυμά του στο Twitter ότι «τώρα είναι σωστό να ξαναρχίσουμε να προσπαθούμε για συμφωνία -όμως δεν υπάρχει διαφυγή από τον ελληνικό λαβύρινθο με μία αδύναμη Ευρώπη και χωρίς ανάπτυξη».

Προ της κάλπης, ο Ματέο Ρέντσι είχε υπογραμμίσει ότι ο Ευρωπαίοι πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναξερτήτως αποτελέσματος, διαμηνύοντας ταυτόχρονα προς καθησυχασμό των Ιταλών ότι η χώρα του δεν είναι πλέον ο ασθενής της Ευρώπης.

«Όταν βλέπεις έναν συνταξιούχο να κλαίει μπροστά σε μια τράπεζα και τους ανθρώπους να σχηματίζουν ουρές στα ATM, συνειδητοποιείς ότι μια χώρα τόσο σημαντική για τον κόσμο και τον πολιτισμό της όσο η Ελλάδα δεν μπορεί να τελειώσει έτσι» είχε αναφέρει ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Την επομένη του δημοψηφίσματος θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις και « πρώτη που το γνωρίζει είναι η Ανγκελα Μέρκελ», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Βεβαίως είναι αδύνατο να σώσουμε την Ελλάδα χωρίς τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης: τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, η νέα αγορά εργασίας εξαρτάται από αυτούς» υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα