WEB tv Εκλογές Εκλογικά Νέα Εκπαίδευση Ηλεία

«Να ξεσηκωθεί η πόλη για το ΤΕΙ»: Κάλεσμα από τους φοιτητές της Αμαλιάδας – Σφοδρή αντιπαράθεση Χριστοδουλόπουλου- Λυμπέρη

Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή αντιπαράθεση με φόντο το ΤΕΙ της Αμαλιάδας ξέσπασε χθες μεταξύ του νυν Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Λυμπέρη, την ώρα που οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν την παραμονή και αναβάθμιση του Τμήματός τους.

Βαριές κουβέντες και αλληλοκατηγορίες, σε μία σύσκεψη που εκτυλίχθηκε τελικά σε δύο χρόνους, με τους φοιτητές να προσπαθούν να κρατηθούν μακριά από το πεδίο της αντιπαράθεσης, καλώντας όλους τους πολίτες του δήμου, καλώντας την Αμαλιάδα να αγωνιστεί μαζί τους για την παραμονή του Τμήματος.

«Παλεύουμε για τα όνειρά μας»

Ήταν βεβαίως θέμα χρόνου να βγουν στους δρόμους οι φοιτητές, αφού το σχέδιο συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών που συζητείται τους τελευταίους μήνες και οδεύει προς υλοποίηση, τα σενάρια που ακούγονται και οι τελευταίες πληροφορίες περί ενίσχυσης της Αιτωλοακαρνανίας και υποβάθμισης της Αμαλιάδας, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό και αγωνία.

Ως εκ τούτου οι φοιτητές στην προχθεσινή τους Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του ΤΕΙ και να βγουν τους δρόμους, διεκδικώντας την παραμονή του Τμήματος στην Αμαλιάδα, το δικαίωμα επιλογής για την λήψη πτυχίου ΠΕ ή ΤΕ, την μη ίδρυση φυτικής παραγωγής στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, την συγχώνευση του Τμήματος με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την δημιουργία Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Αμαλιάδα.

Οι φοιτητές έκαναν πορεία χθες το πρωί από το ΤΕΙ, διασχίζοντας την οδό Καλαβρύτων και κατέληξαν στην είσοδο του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου, όπου τους περίμεναν και μαθητές των ΕΠΑΛ, φωνάζοντας συνθήματα, καλώντας τους πολίτες να ξεσηκωθούν για να μην χαθεί το ΤΕΙ.

Πεδίο μάχης

Στην συνέχεια ανέβηκαν στο γραφείο του Δημάρχου Χρήστου Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, μαζί με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο Γιάννη Λυμπέρη, τον επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ και εν νέου υποψήφιο Δήμαρχο Άγγελο Κολόσακα και τον υποψήφιο Δήμαρχο Δημήτρη Κράλλη, προκειμένου να γίνει σύσκεψη, μόνο που η σύσκεψη μετατράπηκε σε πεδίο ‘μάχης’.

Τόσο στην είσοδο του Δημαρχείου όσο και εντός του γραφείου του Δημάρχου ο πρόεδρος των φοιτητών Γιάννης Μάρκου υποστήριξε ότι είναι απούσα η δημοτική αρχή από θέματα του ΤΕΙ, ενώ ανέφερε ότι προχθές μίλησε και με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη και δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος αντέκρουσε ότι κακώς κατηγορείται η δημοτική γιατί και για το θέμα του φωτισμού της οδού Φραγκαβίλλας έχουν γίνει ενέργειες και θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και για το θέμα του τμήματος έχουν γίνει ενέργειες.

Τον λόγο πήρε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος έκανε λόγω για εγκληματική αμέλεια της δημοτικής αρχής στα θέματα του ΤΕΙ, τονίζοντας ότι έχει επισημάνει το θέμα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το 2015 και τον κατηγόρησε ότι δεν έκανε τίποτα από πέρυσι που άρχισε να συζητείται το θέμα των συγχωνεύσεων με τον κίνδυνο να χαθεί το ΤΕΙ της Αμαλιάδας και ξεκαθάρισε ότι η Αμαλιάδα πρέπει να ξεσηκωθεί και θα το κάνει για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα προκάλεσε τον Δήμαρχο να απαντήσει τι έχει γίνει με τα 7 εκ. ευρώ που είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή για την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ.

Οι τόνοι δεν άργησαν να ανέβουν, αντιδήμαρχοι άρχισαν να κατηγορούν τον κ. Λυμπέρη για προεκλογική φιέστα, στην αντιπαράθεση προστέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι και των δύο πλευρών και επεκράτησε το απόλυτο μπάχαλο μπαίνοντας στο κάδρο και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας αναγκάζοντας τους φοιτητές να αποχωρήσουν και αποχώρησαν και ο κ. Λυμπέρης και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Επιδιώκουν συνάντηση με τον Υπουργό

Αφού ηρέμησαν τα πνεύματα ο κ. Χριστοδουλόπουλος κάλεσε εκ νέου τους φοιτητές στο γραφείο του και ξεκίνησε νέος γύρος συζήτησης παρουσία αντιδημάρχων, στελεχών και υποψηφίων της παράταξής του, αφήνοντας αιχμές για την στάση του κ. Λυμπέρη, με τον πρόεδρο των φοιτητών Γιάννη Μάρκου να επισημαίνει ότι οι φοιτητές δεν κάνουν προεκλογικό αγώνα υπέρ κανενός, αλλά κάλεσαν τους υποψηφίους γιατί εκπροσωπούν και αυτή σημαντική μερίδα ανθρώπων του δήμου και ζήτησε να ξεσηκωθεί η πόλη για το θέμα του ΤΕΙ, ενώ πρότεινε την συγκρότηση επιτροπής η οποία θα μεταβεί στον Υπουργό Παιδείας.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι το ΤΕΙ είναι casus belli για την Αμαλιάδα και επεσήμανε ότι έχουν γίνει ενέργειες από την πλευρά του δήμου και σε περίπτωση που δεν εισακουστεί η πόλη θα ξεκινήσει ανένδοτος αγώνας.

Ωστόσο ο πρόεδρος των φοιτητών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε οι ενέργειες να γίνουν από τώρα γιατί μετά θα είναι πολύ αργά.

Οι παριστάμενοι απευθυνόμενοι στους φοιτητές υποστήριξαν ότι ήταν λάθος κίνηση να μεταβούν εκεί με τους υποψηφίους Δημάρχους και ορισμένοι φοιτητές ζήτησαν συγνώμη λέγοντας ότι παρασύρθηκαν, ενώ ο πρόεδρος των φοιτητών Γιάννης Μάρκου ξεκαθάρισε ότι κλήθηκαν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι για να υπάρχει κοινή γραμμή, επισημαίνοντας ότι είναι δικαίωμα των φοιτητών να κάνουν την συζήτηση με τους δικούς τους όρους.

Τελικά, αποφασίστηκε να αποστείλει ο δήμος τα αιτήματα των φοιτητών στον Υπουργό Παιδείας και να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό, ενώ το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι δηλώσεις

Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Χριστοδουλόπουλος δήλωσε: «Λυπάμαι για ότι έγινε στο γραφείο μου. Αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα, ήρθαν εδώ για ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά το ΤΕΙ της πόλης και δυστυχώς ο κ. Λυμπέρης θέλησε να το μετατρέψει σε προεκλογικό χτύπημα κατά του δήμου. Αυτά που είπε δεν με αγγίζουν, δεν θα παρακολουθήσω τον δρόμο αυτό που έχει επιλέξει. Τα είπε, μας έβρισε και σηκώθηκε και έφυγε, δεν κάθισε να ακούσει τους άλλους υποψηφίους. Η αναβάθμιση του ΤΕΙ σε πανεπιστημιακή σχολή και η παραμονή του στην Αμαλιάδα είναι αίτημα δικό μας,  το έχουμε φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε πάρει αποφάσεις, τις έχουμε στείλει στο Υπουργείο, έχουμε στείλει αιτιολογημένη έκθεση για ποιο λόγο πρέπει να αναβαθμιστεί το ΤΕΙ σε Γεωπονική Σχολή ή να παραμείνει το τμήμα ‘Τμήμα Γεωπονικής Σχολής’. Τέθηκαν και κάποια άλλα θέματα από τους φοιτητές και αποφασίστηκε να έρθει το θέμα σαν θέμα της ημερήσιας διάταξης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να τοποθετηθούν όλοι και εκεί να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τα μέτρα των κινητοποιήσεων που θα λάβουμε εάν τα αιτήματά μας δεν γίνουν αποδεκτά από το Υπουργείο. Επίσης, σήμερα (σημ. χθες) θα διαβιβάσουμε τα αιτήματα που μου παρέδωσαν οι φοιτητές στο Υπουργείο και θα ζητήσουμε να κλείσει ο Υπουργός ένα ραντεβού τις επόμενες μέρες για να δεχθεί τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο των φοιτητών και μία ολιγομελή επιτροπή. Να επαναλάβω ότι σαν δημοκράτης δέχτηκα να ανέβουν και οι υποψήφιοι στο γραφείο μου. Ο πρόεδρος των φοιτητών με τον οποίο είχα μιλήσει πριν ξεκινήσει η διαδήλωση, μου είπε θα ανέβει για να μου παραδώσει στο γραφείο τα αιτήματα. Δεν ξέρω πώς και τι μεσολάβησε και ζήτησαν να ανέβουν και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Εγώ δεν περίμενα ότι θα έρθουν εδώ για να μιλήσουν και να βγάλουν προεκλογικούς λόγους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των φοιτητών Γιάννης Μάρκου δήλωσε:  «Διαβεβαιώνω τους πάντες ότι οι φοιτητές δεν θα ανακατευτούν σε καμία περίπτωση στον προεκλογικό αγώνα κανενός, ούτε του Δημάρχου ούτε των υπολοίπων υποψηφίων Δημάρχων. Η συνάντησή μας με τον Δήμαρχο είχε να κάνει με τα θέματα που έχει θέσει η Γενική συνέλευση του Τμήματος των φοιτητών, να μεταφερθούν στον κ. Γαβρόγλου από μία επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και φοιτητές, καθώς και μέλη του Δήμου και τον Δήμαρχο. Θα ανέβουμε στην Αθήνα, θα ενημερώσουμε τον Υπουργό και σε περίπτωση που θα απαξιώσει τα αιτήματά μας θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση και θα κάνουμε κατάληψη σε όλη την πόλη».

Οι φοιτητές συνεχίζουν την κατάληψη του Τμήματος μέχρι την Κυριακή και θα αποφασίσει εκ νέου η συνέλευσή τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

 

Απάντηση Χριστοδουλόπουλου για την αντιπαράθεση

«Αυτό το υβρεολόγιο που συνηθίζει ο κ. Λυμπέρης, να βρίζει τους πάντες, έβρισε τους αντιδημάρχους για χιλιαρικίσιους, όπως μας έβριζε και παλαιότερα που ήμουν εγώ αντιδήμαρχος, είναι προσφιλής του έκφραση. Όλα τα υπόλοιπα που είπε του τα επιστρέφω. Το θέμα της χρηματοδότησης του ΤΕΙ, τα 7 εκ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει σαν δήμος για να γίνουν κτιριακές εγκαταστάσεις στο ΤΕΙ της Αμαλιάδας, το έχω πει εκατό φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αυτή η χρηματοδότηση είναι μία χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και δεν αφορά τον δήμο, αφορά το ΤΕΙ της Πάτρας στο σύνολό του για να γίνουν κτιριακές εγκαταστάσεις στην Αμαλιάδα. Για να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η χρηματοδότηση ή θα την κάνει το ίδιο το ΤΕΙ ή θα την κάνει κάποιος άλλος που έχει την πιστοποίηση να την κάνει, να έχει πιστοποιημένες υπηρεσίες. Γι’ αυτό προσπάθησα από την πρώτη στιγμή με τον τότε υπουργό τον κ. Μπαξεβανάκη να υπογράψουμε μία προγραμματική σύμβαση να μας δοθεί η δυνατότητα να φτιάξουμε τις επεκτάσεις με την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας. Έχουν γίνει όλες οι σχετικές εργασίες, έχει υπογραφεί και έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το δικό μας η προγραμματική σύμβαση, έγινε η τροποποίηση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο στον κωδικό και δεν είναι μόνο κατασκευή αλλά είναι και χρηματοδότηση για την υλοποίηση μελέτης διότι δεν υπάρχει μελέτη, υπήρχαν δύο αρχιτεκτονικά σχέδια χωρίς να έχουν ανατεθεί, που τα είχε κάνει κάποιο αρχιτεκτονικό γραφείο, αλλά για να μπορέσει να δημοπρατηθεί έργο πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη. Αυτό προσπαθήσαμε, αυτό καταφέραμε και περιμέναμε εδώ και ενάμιση χρόνο να υπογράψει το ΤΕΙ της Πάτρας την προγραμματική σύμβαση αλλά δυστυχώς ξεκίνησε ο κ. Γαβρόγλου το νέο σχέδιο με τις συγχωνεύσεις και η απάντηση ήταν: ‘αν δεν καταλήξουμε τι θα παραμείνει στην Αμαλιάδα, δεν μπορούμε να φτιάξουμε τίποτα’. Τώρα, το μου παρέδωσε επιταγή, μου έδωσε χρήματα, λυπάμαι για λογαριασμό του. Τα υπόλοιπα που είπε για το Νοσοκομείο θα έπρεπε να τα πει στην λαϊκή συνέλευση. Εκεί δεν άκουσα τίποτα, ήταν υποτονικότατος, χωρίς να μιλήσει για όλα αυτά. ‘ Καταστρέψαμε την πόλη’, αυτό θα το πω εγώ και δεν θα το πει αυτός που έχει καταστρέψει την πόλη με τα χρέη που μας άφησε. Επαναλαμβάνω ότι άφησε υπερχρεωμένη την πόλη με 10 εκατομμύρια τουλάχιστον. Από κατασχέσεις έχω πληρώσει τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ, έχω πληρώσει 3 εκ. δάνεια και αύριο (σημ. σήμερα) γίνεται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για ήρθε από το Διοικητικό Εφετείο Πατρών άλλη μία απαίτηση και πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα συμβιβαστούμε ή εάν θα πάμε σε τακτική δικάσιμο για μελέτη που είχε αναθέσει χωρίς να έχει χρηματοδότηση ο κ. Λυμπέρης».

Όλη η επικαιρότητα