Εκλογές Ηλεία Πολιτική Συνεντεύξεις

Nαμπίλ Μοράντ: Κάποιοι τιμωρούν την κοινωνία επειδή τους τιμώρησε η δικαιοσύνη

Ακούστε το άρθρο

Για την καταδικαστική απόφαση των 11 νυν και πρώην δημοτικών συμβούλων, την αθώωσή του καθώς και για τις συνέπειες  στην ομαλή λειτουργία του Δήμου από τις παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων, μιλά σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην «Πατρίς» ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Ερ: Δήμαρχε είναι αλήθεια πως πολλοί δεν γνωρίζουν ακριβώς την υπόθεση της γνωστής καταδικαστικής απόφασης των 11νυν και πρώην  δημοτικών συμβούλων. Πείτε μας τι αφορούσε.

Απ: Στις 13/12/2013 προσκληθήκαμε για δημοτικό συμβούλιο από τον πρώην δήμαρχο κ Αρβανίτη με θέμα : «ενημέρωση ως προς τις επιφάνειες στεγασμένων ηλεκτροδοτούμενων χωρών επιχειρήσεων (δημοτικά τέλη μέσω ΔΕΗ)». Ενημερωθήκαμε ότι ο υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας είχε κάνει έλεγχο σε 79 επιχειρήσεις και διαπίστωσε ανακριβείς δηλώσεις τετραγωνικών μέτρων. Συζητήθηκε το θέμα και μετατράπηκε σε λήψη απόφασης με τρεις διαφορετικές προτάσεις απόφασης. Μια του δημάρχου που έλαβε 5 ψήφους, μια του Επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημητρόπουλου που έλαβε 11 ψήφους και μια του Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Παναγιωτόπουλου που έλαβε 3 ψήφους την οποία στήριξα κ εγώ.

Η πρόταση που τελικά πέρασε ήταν του κ. Δημητρόπουλου με 11 ψήφους.

Η απόφαση αυτή όμως ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη λόγω εννόμου συμφέροντος δύο δημοτικών συμβούλων που φέρονταν  να έχουν επιχειρήσεις στην λίστα και έτσι η απόφαση αυτή δεν έχει επιφέρει καμία οικονομική απώλεια στον δήμο.

Άλλωστε, όπως ορίζει ο νόμος η απόφαση για ανακριβείς δηλώσεις τετραγωνικών μέτρων δεν είναι στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου, είναι καθαρά απόφαση δημάρχου, κάτι που κατά τη γνώμη μου ,η Αποκεντρωμένη έπρεπε να το επισημάνει με την ακύρωση της απόφασης.

ΕΡ: Οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις μετά το δικαστήριο ήταν παρά πολλές και κάποιοι άφησαν αιχμές εναντίον σας ενώ  ακούστηκαν  διαφορά σενάρια. Πως είδατε εσείς την απόφαση και τις ανακοινώσεις;

ΑΠ:Το δικαστήριο καταδίκασε 11 πρώην και νυν δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν την πρόταση του κ. Δημητρόπουλου , όπως προανέφερα, με μια αυστηρή, κατά τη γνώμη μου, ποινή, με 5 χρόνια φυλάκιση και 3 χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων , για την πρόταση του κ. Δημητρόπουλου που ανέφερα προηγουμένως. Οι 3 που ψηφίσαμε την  πρόταση του κ. Παναγιωτόπουλου αθωωθήκαμε, επειδή ακριβώς η πρόταση που ψηφίσαμε δεν πρότεινε αναστολή είσπραξης αλλά συγκρότηση τεχνοκρατικής επιτροπής .

Η συμπαράσταση μου στους καταδικασθέντες συναδέλφους ήταν σαφής και δεδομένη από την πρώτη στιγμή.

Η δικαιοσύνη είναι αταλάντευτη, δεν επηρεάζεται και δεν μεροληπτεί. Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να δικάζει ή να αθωώνει κατηγορούμενους, παρά μόνο τα δικαστήρια. Πολύ περισσότερο είναι αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεάσει την σύνθεση και την κρίση τριμελούς εφετείου κακουργημάτων.

Δυστυχώς, όμως, υπήρξαν δηλώσεις που αφήνουν εμμέσως πλην σαφώς άθλια υπονοούμενα και δίνουν τροφή σε απαράδεκτα σενάρια, που προσβάλλουν την δικαιοσύνη και πλήττουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Πιστεύω ότι έως ένα βαθμό οι δηλώσεις κάποιων επηρεάζονται από την πίκρα της απόφασης αλλά και από «κακούς» συμβουλάτορες.

Θα ανέμενε κανείς μια πιο υπεύθυνη και συνετή στάση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Η επιμονή όμως σε ψέματα, η παραπληροφόρηση και η προσπάθεια να δημιουργήσουν σκιές ,μοναδικό στόχο έχουν να πολώσουν προεκλογικά το κλίμα και εντάσσονται σε ένα στενό πλαίσιο πολιτικών και κυρίως προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Να σημειώσω εδώ ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος είχε την ελεύθερη επιλογή δικηγόρου για την υπεράσπισή του  και παρουσιαστήκαμε στο δικαστήριο με δυο διαφορετικούς συνηγόρους, ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση είχε στόχο τις εκλογές του 2014. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον δικηγόρο μου κ. Άγγελο Αντωνόπουλο για την στήριξη του κατά τη διάρκεια όλου αυτού του αγώνα μέχρι την αθώωση μου.

Έχω επισημάνει όμως ότι τα πολιτικά θέματα πρέπει να λύνονται στις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων και όχι των δικαστηρίων. Δηλώνω και σήμερα την στήριξή μου στους δημοτικούς συμβούλους που διώκονται ,γιατί οι δικές μου θέσεις είναι σταθερές, αταλάντευτες και δεν αλλάζουν ανάλογα με τις συγκυρίες.

 

ΕΡ: Αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση που φιμώνει κατά την άποψή μου την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχαμε μπαράζ παραιτήσεων δημοτικών συμβούλων. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

-Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ρητά προβλέπει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι που καταδικάσθηκαν ,θα ετίθεντο σε αργία, όταν θα κοινοποιούνταν η απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μπροστά στο φάσμα αυτής της εξέλιξης προτίμησαν να παραιτηθούν. Η παραίτησή τους θα μπορούσε να είναι πολιτικά δικαιολογημένη και κατανοητή αν δεν επιχειρούσαν να αφήσουν σκιές, δηλητηριάζοντας το πολιτικό κλίμα.  Σε κάθε περίπτωση όμως δικαιολογώ την παραίτησή τους,

Από την άλλη η παραίτηση αιρετών που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση ,δήθεν, σε ένδειξη συμπαράστασης, μόνο πολιτική ανωριμότητα και τυχοδιωκτισμό φανερώνει. Στην προσπάθεια να φανεί κάποιος αρεστός και να χτίσει πολιτικές συμμαχίες, επιλέγει να παραιτηθεί ενισχύοντας με τις δηλώσεις του τα απαράδεκτα σενάρια που προανέφερα.

Στην πραγματικότητα, οι παραιτήσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στον δήμο και στην λειτουργία των επιτροπών, ειδικότερα στις προμήθειες, στα έργα, στις προτάσεις που έχουν ασφυκτικά περιθώρια υποβολής.

Αναρωτιέμαι, αν όσοι παραιτήθηκαν εκλεγούν, θα υποβάλλουν παραίτηση μπροστά σε κάθε δυσκολία; Θα καταστρέψουν τον Δήμο προς άγραν εντυπώσεων;

Άραγε ,οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν παραιτήθηκαν είναι λιγότεροι ευαίσθητοι πολιτικά; Αν ακολουθούσαν όλοι τον ίδιο δρόμο ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τον Δήμο;

Ο πολιτικός πολιτισμός δεν θα πρέπει να διακρίνεται από καιροσκοπισμό, πολιτικό αριβισμό, ιδιοτέλεια, αλλά από διάλογο και σύνθεση απόψεων.

Ζούμε το μοναδικό φαινόμενο κάποιοι να τιμωρούν την κοινωνία επειδή τους τιμώρησε η δικαιοσύνη και κάποιους άλλους να τους ακολουθούν σε αυτό το δρόμο, σε έναν διαγωνισμό ανευθυνότητας και φθηνού εντυπωσιασμού.

Αυτή η στάση είναι ανεύθυνη γιατί θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες, που και υποψιασμένοι είναι και πολιτική κρίση έχουν ,θα καταδικάσουν αυτές τις επιλογές.

ΕΡ: Υποθετική η ερώτηση: Εσείς προσωπικά τι θα κάνατε αν είχατε καταδικαστεί σε αυτό το δικαστήριο;

Απ: Στην πολιτική μου διαδρομή στην τοπική αυτοδιοίκηση έχω αποδείξει ότι με χαρακτηρίζει η καθαρή πολιτική σκέψη  και δεν ασχολήθηκα ποτέ με την πολιτική για προσωπικό όφελος. Ο  κόσμος που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια με γνωρίζει καλά καθώς τους υπηρετώ εδώ και 30 χρόνια με την κοινωνική μου προσφορά χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, με ανιδιοτέλεια.

Εξ αρχής πρέπει να τονίσω ότι όλοι έχουμε υποχρέωση να υπακούμε στους νόμους και στις προβλέψεις του και να σεβόμαστε το Σύνταγμα. Είναι προφανές ότι ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα έφεσης .Αρχικά θα ασκούσα έφεση, όπως έκαναν και οι καταδικασθέντες και φυσικά θα ανέμενα την εκδίκαση της έφεσης μου υπερασπιζόμενος τις θέσεις μου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αγωνιζόμουν με επιχειρήματα να αποδείξω τη αθωότητά μου και σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνα υπονοούμενα για όσους είχαν την ίδια αγωνία με εμένα.  Από εκεί και πέρα θα επανεξέταζα  την συμμετοχή μου στις εκλογές ,γνωρίζοντας ότι ακόμα και σε περίπτωση εκλογής μου θα αδυνατούσα να αναλάβω καθήκοντα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο.

 

ΕΡ: Τελικά όμως δήμαρχε τα κενά από τις παραιτήσεις καλύφθηκαν.

Απ: Εγώ προσωπικά και η Δημοτική Αρχή, με πλήρη διαφάνεια, συνεχίζουμε να επιτελούμε το έργο μας και εξακολουθούμε να υπηρετούμε τον όρκο μας, μένοντας δίπλα στον πολίτη ,αγωνιζόμενοι μέχρι τέλους για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας.

Στη ζωή δεν υπάρχει μόνο το αύριο αλλά και το σήμερα. Κάποιοι επέλεξαν το αύριο και παραιτήθηκαν από το σήμερα.

Εμείς ατενίζουμε το αύριο με βασικό μας μέλημα το σήμερα, παραμένουμε στις επάλξεις και υλοποιούμε με μεγάλη προσπάθεια τις δεσμεύσεις μας.

Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα .Οι καταδικασθέντες και παραιτηθέντες σύμβουλοι αλλά και οι «συμπαραστάτες» τους που επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά, επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα αδιέξοδο στην λειτουργία του Δήμου.

Εγώ σαν υπεύθυνος Δήμαρχος ,όπως ο νόμος προβλέπει, έχω ορκίσει ήδη τους αντικαταστάτες τους και η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά παρά τις καθυστερήσεις που δημιούργησαν οι ,εκ του πονηρού, παραιτήσεις.

Πρώτα από όλα είναι ο σεβασμός προς τους  Δημότες, που δεν τους ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά μόνο η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

Αυτό πίστευα, αυτό πιστεύω και αυτό υπηρετώ όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Όλη η επικαιρότητα