WEB tv Αργολίδα

Ναύπλιο: Στο φως του φεγγαριού

Ακούστε το άρθρο
Μια πρόγευση από την μεγάλη Αυγουστιάτικη πανσέληνο στις 15 Αυγούστου είχαν την ευκαιρία να πάρουν ντόπιοι και επισκέπτες στην πόλη του Ναυπλίου το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου.

Κάτι τέτοιες νύχτες, με τέτοιο φεγγάρι, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να «απογειωθούμε» δίπλα στο κύμα.Nα απολαύσουμε έναν περίπατο σε κάποιο γραφικό σοκάκι του Ναυπλίου  ή να επισκεφτούμε κάποιον αρχαιολογικό χώρο. Είναι έτσι κι αλλιώς πραγματική μαγεία, και η πανσέληνος του Αυγούστου είναι πάντα άκρως μοναδική.
Πόσοι μύθοι και δοξασίες δεν έχουν γραφτεί για χάρη της. Οι αρχαίοι την ονόμαζαν Εκάτη, τη λάτρευαν και την έτρεμαν έτσι όπως μόνο στους θεούς αρμόζει. Οι πλούσιοι Αθηναίοι – για να αποκτήσουν την εύνοιά της – της ετοίμαζαν και της αφιέρωναν ειδικές τελετές, γνωστές ως τα «Δείπνα της Εκάτης», με διάφορα ακριβά φαγώσιμα που τα άπλωναν στο σεληνόφως ώσπου να χαθούν. Αυτή τη μοναδική και μαγική νύχτα όπου συγχωρούνται όλες οι… αμαρτίες.
Με τις νεράιδες και τα ξωτικά, όπως πίστευαν σε πολλές νησιωτικές περιοχές, να πλημμυρίζουν τη νύχτα αυτή τα δάση, για να σκορπίσουν έρωτα σε ό,τι αγγίζουν με το ραβδί τους και να φεύγουν, λίγο προτού ξημερώσει, μοιράζοντας λήθη και συγχώρεση! Ή με τις μάγισσες, να μαζεύονται στα ποτάμια και να λούζουν τα μαλλιά τους σε κρυστάλλινα νερά, να φτιάχνουν μελόπιτες και με επικλήσεις να κατεβάζουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι, για να κλέψουν λίγη από την πολύτιμη φεγγαρόσκονή του που γιατρεύει τις ματιασμένες κοπέλες κι έχει τη δύναμη να αλλάζει και να μεταμορφώνει τα πάντα.
Η επιστήμη, από την άλλη, μας λέει ότι οι μοναδικές επιδράσεις της σελήνης, του φυσικού δορυφόρου μας, στον πλανήτη μας δεν έχουν να κάνουν με τίποτε άλλο εκτός από τις παλίρροιες και φυσικά με το ότι οι νύχτες μας γίνονται περισσότερο φωτεινές, όταν έχουμε πανσέληνο. Μάλιστα η πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει: είναι συνήθως «έγχρωμη».
Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της αλλά και προς τη δύση της, όταν αρχίζει να παίρνει κάτι από το χρώμα της πορφύρας. Ακόμη, αυτή την εποχή τη βλέπουμε σχετικά χαμηλά, κοντά στον ορίζοντα, και φυσικά, επειδή το καλοκαίρι ο ουρανός είναι συνήθως ανέφελος.
top
Αφεθείτε, λοιπόν, στη μαγεία αυτής της μοναδικής βραδιάς. Πανσέληνος είναι και (δυστυχώς) θα περάσει…

Όλη η επικαιρότητα