Γυναίκα

Nαυτίες και υπερέμεση της κύησης

Ακούστε το άρθρο

Οι ναυτίες και εμετοί της εγκυμοσύνης είναι  πολύ συνηθισμένα φαινόμενα (συμβαίνουν στο 80% των κυήσεων) που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής της εγκύου. 

Συνοδεύονται από δυσανεξία σε έντονες οσμές, αλλαγή στις διατροφικές προτιμήσεις της γυναίκας καθώς και από εμέτους ή αυξημένη σιαλόρροια.

Αυτά τα συμπτώματα σε συνδυασμό με την υπνηλία και το αίσθημα κόπωσης που εμφανίζονται κατά κανόνα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης,  συχνά αποτελούν λόγο για αποχή από τη δουλειά, εξηγεί η κυρία ΤΖΑΧΡΗΣΤΑ ΕΛΕΝΗ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ – ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

Οι ναυτίες της κύησης αποτελούν μία καλοήθη κατάσταση, αλλά η υπερέμεση κύησης μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη ακόμα και η νοσηλεία της εγκύου για παρακολούθηση και ενδοφλέβια αγωγή.

Οι ναυτίες αρχίζουν συνήθως από την 4η-6η εβδομάδα κύησης και συνήθως σταματούν κατά το τέλος του πρώτου τριμήνου, αλλά πολλές φορές κρατούν μέχρι και το δεύτερο  ή ακόμα και το τρίτο τρίμηνο.  Οφείλονται κυρίως στην απότομη αύξηση μίας ορμόνης, που λέγεται χοριακή γοναδοτροπίνη.

Πως γίνεται η διάγνωση της ναυτίας της εγκυμοσύνης;
Σύμφωνα με το RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists), η ναυτία της εγκυμοσύνης αρχίζει περίπου μεταξύ της 4ης και 7ηςεβδομάδας και όχι μετά την 11η εβδομάδα. Αν συμβαίνει αυτό, μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη παθολογική κατάσταση και αυτό πρέπει να διερευνηθεί. Στο 90% των γυναικών σταματά μέχρι την 20ή εβδομάδα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπερέμεσης της κύησης;
Η υπερέμεση ορίζεται ως: ναυτίες και έμετοι της κύησης που συνοδεύονται και από απώλεια βάρους της εγκυμονούσας άνω του 5%, από αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Αντιμετώπιση-θεραπεία
Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ναυτιών της εγκυμοσύνης. Στην Ελλάδα τα φάρμακα που μπορεί να βρει κανείς  είναι η χλωροπρομαζίνη, η μετοκλοπραμίδη, η δομπεριδόνη, το ondasetron, οι αναστολείς των υποδοχέων ισταμίνης  και η κορτιζόνη, καθώς  και συνδυασμοί αυτών.

Eναλλακτικές μέθοδοι όπως βελονισμός, acupressure, αλλά και το ginger συνιστώνται από το RCOG, ενώ η ύπνωση δε φαίνεται να βοηθά. Όλα τα παραπάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχετικά άφοβα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά πρέπει πρώτα η έγκυος να συζητήσει με τον θεράποντα όλα τα ενδεχόμενα και τις πιθανές παρενέργειες.

Αν είστε έγκυος και υποφέρετε από βασανιστικές ναυτίες και εμέτους ζητείστε από τον γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει κάποια αγωγή.

Στις πιο δύσκολες περιπτώσεις της υπερέμεσης κύησης όπου πιθανόν χρειάζεται νοσηλεία, είναι απαραίτητος ένας πλήρης κλινικοεργαστηρικός έλεγχος για την εκτίμηση της υγείας της εγκύου. Στην παρακολούθηση και θεραπεία της εγκύου με σοβαρή υπερέμεση εκτός από τον θεράποντα γυναικολόγο είναι χρήσιμη η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων όπως μαίες, νοσηλευτές, διαιτολόγοι, ενδοκρινολόγοι, φαρμακοποιοί, γαστρεντερολόγοι αλλά και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως και ψυχίατροι. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και παρεντερική διατροφή.

Η παρακολούθηση της κατάστασης του εμβρύου (λόγω ου αυξημένου κινδύνου για υπολειπόμενο βάρος) συνιστάται σε εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχει παρατεταμένη υπερέμεση κύησης στο δεύτερο ή και τρίτο τρίμηνο.

Συνήθως όμως χρειάζεται μόνο ολιγοήμερη θεραπεία και η ασθενής μπορεί να πάρει αγωγή και στο σπίτι.

Διακοπή της κύησης: σε σπάνιες περιπτώσεις, γίνεται διακοπή της εγκυμοσύνης. Το Hyperemesis Education and Research Foundation στις ΗΠΑ αναφέρει ότι ένα 10% των κυήσεων με υπερέμεση της κύησης που οδηγούνται σε διακοπή θα είχαν συνεχιστεί αν υπήρχε λύση στο πρόβλημα αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να προσφέρεται συμβουλευτική από ψυχολόγο.

Πρόληψη της υπερέμεσης σε επόμενη εγκυμοσύνη:
Οι γυναίκες που είχαν ναυτίες και εμέτους κατά τη διάρκεια της πρώτης τους εγκυμοσύνης πιθανόν να έχουν τα ίδια φαινόμενα και σε επόμενη εγκυμοσύνη. Μικρότερη πιθανότητα υπάρχει να νοσήσουν ξανά αν συλλάβουν από διαφορετικό σύντροφο.

Προληπτικά μέτρα είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων πριν κορυφωθούν, με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και αλλαγές στο lifestyle (καλός ύπνος, αλλαγή διαιτολογίου).

Οι ναυτίες της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν πολύ αρνητικά τη ζωή της εγκύου σε καθημερινή βάση καθώς και την σχέση της με τον σύντροφο και τα οικεία της πρόσωπα. Οι συνεχόμενες ναυτίες ή/και εμετοί  μπορεί να προκαλούν επιπλέον stress λόγω του ότι οδηγούν σε διατάραξη του υγιεινού τρόπου διατροφής, σε ανικανότητα για εργασία ή εκπλήρωση των καθημερινών καθηκόντων, και πιθανόν επειδή δεν υπάρχει κατανόηση και στήριξη  από την οικογένεια, αλλά ούτε και από τον θεράποντα γιατρό, διότι το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως ψυχοσωματικό.

Οι ναυτίες της εγκυμοσύνης επίσης σχετίζονται και με την κατάθλιψη της λοχείας.

Οι θεράποντες γιατροί θα πρέπει να αξιολογούν το μέγεθος του προβλήματος με βάση και την ψυχολογία της γυναίκας καθώς και την κοινωνικοοικονομική της κατάσταση, ώστε να βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα ζωής της. Επίσης μαζί με την αντιμετώπιση από επαγγελματίες υγείας, η κοινότητα και η οικογένεια πρέπει να προσφέρουν κάθε δυνατή  στήριξη στην έγκυο γυναίκα που πάσχει από ναυτίες.

Πηγή: stogiatro.gr

Όλη η επικαιρότητα