Ηλεία

Ναυτικός Όμιλος Παλουκίου: Πρόταση για πανελλήνιο δίκτυο εθελοντών στην θάλασσα

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Ναυτικός Όμιλος Παλουκίου, μετά την τραγωδία με τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, και καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση για τον ‘εθελοντισμό στην θάλασσα’.

Ήδη την πρόταση αυτή απέστειλε εγγράφως ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Παλουκίου Θεόδωρος Βουκελάτος στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την κοινοποιεί στο Λιμεναρχείο Κατακόλου, στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας και συγκεκριμένα στο αντιπεριφερειάρχη, καθώς επίσης και στον Δήμο Ήλιδας.

Συγκεκριμένο project

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, η πρόταση αυτή είχε γίνει και κατά το παρελθόν και αφορούσε στην συμμετοχή και εθελοντική προσφορά ως Ομίλου- και πάντα σε  συνεργασία με το Λιμεναρχείο Κατακόλου- σε περιπτώσεις ναυαγίου, διάσωσης, θαλάσσιας ρύπανσης κλπ.

Με αφορμή την τραγωδία στην Αττική ο Όμιλος επαναφέρει την πρόταση, αφού προηγουμένως την επεξεργάστηκε, και προτείνει την δημιουργία ενός πανελληνίου δικτύου εθελοντών (ιδιοκτητών μεσαίων και μικρών σκαφών) που θα προέρχεται κυρίως από Ναυτικούς Ομίλους, συλλόγους ερασιτεχνών ή επαγγελματιών αλιέων, και όχι μόνο. Οι εθελοντές αυτοί αφού θα παρακολουθούν κάποια εκπαίδευση τους χειμερινούς μήνες θα μπορούν κάθε θερινό εξάμηνο ή κατά διαστήματα που βρίσκονται στο νερό, να ενεργήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όταν προκύψει ανάγκη, παίρνοντας ίσως μήνυμα στο κινητό τους με το είδος του κινδύνου και τις συντεταγμένες του σημείου που θα πρέπει να επέμβουν.

Άμεση δράση

«Φανταστείτε την άμεση και άρα σωτήρια ενέργεια, από ένα ομαδικό μήνυμα με το πάτημα ενός κουμπιού. Βεβαίως δίκαιο είναι τα σκάφη που εντάσσονται σε αυτό τον φορέα, να έχουν μία πιο δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση- από πλευράς τεκμηρίου και των συνεπαγομένων αυτού- επειδή πιθανόν να χρειασθεί να μένουν στο νερό μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο συνήθως μένουν, δηλαδή μικρότερη περίοδο ακινησίας» αναφέρεται στο έγγραφο και τονίζεται στην συνέχεια: «Εμείς σαν Ναυτικός Όμιλος, αλλά και –πιστεύουμε- όλοι οι προαναφερόμενοι όμιλοι και σύλλογοι θα μπορούν να σας προτείνουν μέλη που προθυμοποιούνται να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, υπό την εποπτεία φανταζόμαστε κάποιου οργάνου που θα δημιουργηθεί – κάτι σαν θάλαμος επιχειρήσεων- για τον σκοπό αυτό, και σε στενή συνεργασία με τα τοπικά λιμεναρχεία και με την πολιτική προστασία. Η πρόταση αυτή εκτός από τον πολύ μεγάλο αριθμό σκαφών πανελληνίως που θα μπορούν να τεθούν υπό τις διαταγές του οργάνου, συνδυάζει την αμεσότητα της δράσης με την ευελιξία των μικρών σκαφών, τα οποία μπορεί να πλεύσουν σε πολύ ρηχά νερά. Ας μην ξεχνάμε πόσο σημαντική και σωτήρια ήταν η συμμετοχή αυτών των ερασιτεχνών και επαγγελματιών ιδιοκτητών σκαφών στο παρελθόν σε περιπτώσεις ναυαγίων, όπως του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ στις Πόρτες, του Sea Diamond στην Σαντορίνη, αλλά και σε καταστροφές όπως η πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι, όπου τα σκάφη του Ναυτικού και του Λιμενικού ίσως δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, επειδή δεν μπορούν βεβαίως να είναι πανταχού παρόντα ή δεν μπορούν πολλές φορές να προσεγγίσουν λόγω αβαθών. Ας σημειωθεί ότι η βοήθεια και των ερασιτεχνών στις παραπάνω περιπτώσεις ήταν σημαντική, παρ’ ότι δεν ήταν οργανωμένοι σε εθελοντικές ομάδες και εκπαιδευμένοι όπως προτείνουμε εμείς. Ελπίζουμε η πρότασή μας να βοηθήσει να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Βουκελάτος μιλώντας στην ‘Π’, ανέφερε ότι πρόκειται για μία σοβαρή πρόταση που θα μπορέσει να έχει απτά αποτελέσματα εάν λειτουργήσει σωστά.

Όλη η επικαιρότητα