My Name Is

My name is Grivakis… Antonis Grivakis!

Ο Αντώνη Γριβάκης, μόλις στα 23 του, εργάζεται ως αρτοποιός στην οικογενειακή επιχείρηση στα Μακρίσια… παράλληλα ασχολείται και με αγροτικές καλλιέργειες ενώ είναι και γραμματέας του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά και μπλόγκερ (διαθέτει δικό του σαιτ ενώ συνεργάζεται και με το patrisnews.com)!

Δείτε τι απαντά στις ερωτήσεις μας…

Τι θα απαντούσες σε κάποιον που θα σε ρωτούσε τι χαρακτήρας είσαι;
Θα έλεγα πως είμαι δραστήριος αλλά και δύσκολος χαρακτήρας. Αψυχολόγητος, έξω καρδία -η ψυχή της παρέας όπως λένε-, κοινωνικός, πειραχτήρι. Ένας χαρακτήρας που δεν τα παρατά εύκολα σε ότι κι αν κάνει.

Με ποια φιλοσοφία αντιμετωπίζεις το επάγγελμα του αρτοποιού;
Όλα ξεκινούν από την οικογενειακή μας παράδοση… Η φιλοσοφία μου έχει να κάνει με την παράδοση του ξυλόφουρνου όπως την συνεχίζουμε από τον παππού μου, μέχρι και σήμερα. Από το προζυμένιο χωριάτικο ψωμί αλλά και από την αγάπη και το μεράκι μας γι’ αυτό.

Σίγουρα το ωράριο εργασίας ενός αρτοποιού είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα… εσύ πως το ξεπερνάς;
Το ωράριο της δουλείας μου είναι σίγουρα δύσκολο και φυσικά όταν ο φούρνος είναι παραδοσιακός με ξύλα ξυπνάς ακόμα πιο νωρίς… Το αντιμετωπίζω πλέον πολύ θετικά, όλα είναι μια συνήθεια, θα έλεγα, και ανέκαθεν δεν τα πήγαινα καλά με τον ύπνο οπότε το ξεπερνώ.

Ως νέος άνθρωπος, εργασιακά, ακολουθείς κάποιες καινοτομίες ή επιμένεις παραδοσιακά;
Αν και είμαι ακόμα στα πρώτα βήματα -δηλαδή μαθαίνω ακόμα απ’ τους γονείς μου- θα ήθελα να εφαρμόσω καινοτομίες και να λανσάρω νέα προϊόντα, αλλά το χωριό ως κλειστή κοινωνία, δύσκολα ξεφεύγει απ’ αυτά που έχει συνηθίσει… δύσκολα τολμά να δοκιμάσει κάτι νέο…

Επηρέασε η οικονομική κρίση την αγορά του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων;
Φυσικά και η κρίση έχει επηρεάσει και αυτόν τον τομέα όχι τόσο όμως, διότι το ψωμί είναι πρώτη ύλη και πάντα πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι… τα αρτοσκευάσματα περισσότερο θα έλεγα. Απλά πλέον ο κόσμος δεν παίρνει την ποσότητα που έπαιρνε παλιά… παίρνει απλά για να περάσει την ημέρα του.

Σκέφτηκες ποτέ να ακολουθήσεις κάποιο άλλο επάγγελμα;
Ανέκαθεν ήξερα πως θα ασχολιόμουν με την δουλεία που ήδη έχω γιατί, κακά τα ψέματα, σήμερα αν δεν έχεις κάτι δικό σου να ασχοληθείς είναι δύσκολα τα πράγματα λόγω οικονομικής κρίσης. Εκτός αυτού το μόνο επάγγελμα που θα ήθελα να ασχοληθώ θα ήταν ο στρατός και επειδή υπηρέτησα στις Ειδικές Δυνάμεις -από επιλογή πάντα- και γενικά είμαι πειθαρχημένος πολύ σαν άνθρωπος…

Η ενασχόληση σου με τις αγροτικές καλλιέργειες σε έχει κάνει σοφότερο για τη ζωή;
Φυσικά και με έχει κάνει σοφότερο η αγροτική δουλειά… Γεννήθηκα μέσα στις καλλιέργειες του πατέρα μου και από σεβασμό και μόνο για ότι έχει χτίσει μέχρι τώρα θα ασχολιόμουν με αυτό. Δεν είναι και η πιο εύκολη δουλεία που υπάρχει, αλλά το θέμα είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις και να το κάνεις με ευχαρίστηση.

Θα συμβούλευες νέους ανθρώπους εδώ στην Ηλεία να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα;
Ναι… και θα τους έλεγα πως η γη και γενικά η αγροτική δουλειά δεν χάνεται πότε. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού κατάγεται από αγροτικές οικογένειες, έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές από αυτή την δουλειά… το θέμα είναι να σου αρέσει όπως προείπα και να έχεις όρεξη γιατί είναι σκληρή και κουραστική δουλειά.

Ξέχωρα από όλα τα παραπάνω είσαι και γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρισίων… τι σε ώθησε να ασχοληθείς;
Μεγάλη κουβέντα αυτή. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι το χωριό μου, ένα κεφαλοχώρι και ένα απ’ τα μεγαλύτερα χωριά της Ηλείας, δεν διέθετε Πολιτιστικό Σύλλογο. Απ’ το σχολείο λοιπόν, και πριν πάμε στρατό, το συζητούσαμε με έναν πολύ καλό μου φίλο -τον Βασίλη τον Γκαβό- και έτσι όταν απολυθήκαμε μαζί και με άλλους νέους του χωριού μου -και τους συγχωριανούς μου φυσικά- ξεκινήσαμε τις ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί και το επιτύχαμε κατά πολύ θα έλεγα. Είναι τρία χρόνια ενεργός, έχει διοργανώσει πληθώρα εκδηλώσεων… Μέλημα μας ήταν να βγάλουμε τον κόσμο απ’ τα σπίτια του όπου ήταν κλεισμένος λόγω κρίσης και το πετύχαμε! Αυτή είναι η ανταμοιβή μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε!

Η σχέση σου με το διαδίκτυο ποια είναι;
Η καλύτερη θα έλεγα… Όπως οι περισσότεροι νέοι στην ηλικία μου, ενημερώνομαι, ασχολούμαι σχολαστικά με τα social media (Facebook, Instagram κ.α.). Πρόσφατα δημιούργησα και ένα blog το ”Μans World by Antonis” το οποίο βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο… Αναφέρεται κυρίως στο ανδρικό φύλο και έχει να κάνει με μόδα, fitness, αλλά και ενημερώνει για διάφορα το ευρύ κοινό. Ευελπιστώ να πάει καλά και να αναγνωριστεί κάποια στιγμή!

Μετά από όλα αυτά που κάνεις σου μένει ελεύθερος χρόνος; Κι αν ναι, που τον ξοδεύεις;
Είμαι απ’ τους ανθρώπους που δεν κάθονται γενικά. Είμαι πολύ δραστήριος… Οπότε αν θες, όλα μπορείς να τα συνδυάσεις. Στον ελεύθερο χρόνο μου βγαίνω με την παρέα μου, βλέπω ταινίες, γυμνάζομαι, παρακολουθώ αγώνες Ράλι -σαν λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού- και γενικά πάντα… είμαι σε κίνηση!

Τι ελπίζεις και ονειρεύεσαι για τα Μακρίσια στο μέλλον;
Αρχικά, αν και οι καιροί είναι δύσκολοι, ελπίζω και θέλω για το χωριό μου περισσότερους νέους ανθρώπους εδώ. Είμαι της άποψης πως μόνο οι νέοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν την…  «αλλαγή», και για να μην ερημώσει το χωριό μας. Δύσκολα παίρνουν την απόφαση να κάνουν οικογένεια λόγω της οικονομικής κρίσης και αυτό είναι μεγάλο θέμα. Θέλω να αλλάξουν γενικά τα πράγματα στην χώρα μας ώστε να δω το χωρίο μου με ανθρώπους που θα βγαίνουν έξω και δεν θα είναι φοβισμένοι και κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους…

Όλη η επικαιρότητα