My Name Is

My name is Xouliaras… Thanos Xouliaras!

Ακούστε το άρθρο

Ο Θάνος Χουλιάρας, στα 26 του, κατάγεται από τη Νέα Φιγαλεία όπου και ζει. Συντάκτης του #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 (στο Facebook), συνεργάτης της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ και ενεργός πολίτης -αλλά και εθελοντής πυροσβέστης- με συμμετοχή σε αμέτρητες δράσεις και πρωτοβουλίες για την περιοχή του είναι ο σημερινός φιλοξενούμενος της στήλης…

Ποιός είναι ο Θάνος με τρείς λέξεις;

Ενεργός, δραστήριος, υπομονετικός!

Θεωρείσαι από πολλούς ως η φωνή της ενημέρωσης της νότιας Ηλείας… που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Στην εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού. Το #ΦΙΓΑΛΕΙΑNews24 έκλεισε πριν λίγες μέρες 5 χρόνια λειτουργίας με συνεχόμενη 24ωρη ενημέρωση με υλικό που ξεπερνά τα 4.000 άρθρα και τις 7.000 φωτογραφίες. Σήμερα μας διαβάζουν πάνω από 2.200 άτομα ενώ σε καθημερινή βάση πάνω από 700. Η ενημέρωση είναι αληθινή και για αυτό κερδίσαμε το κοινό και αυτό με τιμά. Είναι δύσκολο να συγκεντρώνεις συνέχεια θέματα και ειδήσεις και να ανανεώνεις καθημερινά τη σελίδα. Είναι αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο. Πολλά θέματα μένουν στην ουρά για να δημοσιευθούν άλλα πιο επείγοντα. Όλα πρέπει να συνοδεύονται από φωτογραφίες ώστε αν κάποιος έχει αντίρρηση για κάτι, με την φωτογραφία που ισοδυναμεί με 1.000 λέξεις, να καλύπτει τις απορίες του ή τις αντιρρήσεις του. Δεν είμαι δημοσιογράφος, είναι απλά το χόμπι μου να συγκεντρώνω νέα και ειδήσεις και να τα διαδίδω στους αναγνώστες. Η ενημέρωση είναι το παν στις μέρες μας.

Πως συνδυάζεις την ενημέρωση με τις δράσεις που διοργανώνεις κατά καιρούς στη Νέα Φιγαλεία;

Μπορώ να πω πως υπάρχει μια εξαιρετική χημεία. Μέσα από τις σχέσεις που έχω αναπτύξει με το #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 μπορώ να διοργανώσω δράσεις στην περιοχή μου με σκοπό την αναβάθμιση της κοινωνικής ζωής σε όλους τους τομείς είτε υγείας, είτε εθελοντισμού, είτε αξιοποίησης τουριστικού προϊόντος είτε ακόμα και ενημέρωσης μαθητών στα σχολεία.

Σε βοηθάνε άλλοι κάτοικοι στην οργάνωσή τους;

Υπάρχουν και κάτοικοι που αγαπούν λίγο παραπάνω την πόλη τους και θέλουν να προσφέρουν ότι και όσο μπορούν.

Ποιο είναι το κομμάτι της δουλειάς σου που σε δυσκολεύει περισσότερο;

Όταν σε κάποια άρθρα υπάρχουν μερικές “κλίκες” που προσπαθούν να με κάνουν να νιώσω ένοχος για αυτό που γράφω ή δημοσιεύω. Όμως είμαι πολύ ενημερωμένος σχετικά με τα πάντα και μπορώ να κάνω διάλογο για πολλά θέματα που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Φυσικά εμπόδια υπάρχουν όπως και ζήλια και φθόνος αλλά ξέρω να χρησιμοποιώ πολύ πιο σωστά το μυαλό μου και τις γνώσεις μου από αυτά τα “εμπόδια”.

Πολλές φορές σε βλέπουμε δίπλα σε πυροσβεστικά δίπλα σε πυροσβέστες ή και ακόμα μέσα στις φλόγες

Ασχολούμαι με τον εθελοντισμό από τα 17 μου… είμαι εξαιρετικά ενεργός σε περιστατικά πυρκαγιών, τροχαίων, βοηθώντας στο έπακρο το Σώμα για να σώσουμε ότι μπορούμε. Εδώ και 4 χρόνια επανδρώνω το Πυροσβεστικό όχημα της Δ.Ε. Φιγαλείας που βρίσκεται στα Πετράλωνα και ανήκω στους εθελοντές πολιτικής προστασίας της περιοχής. Ο εθελοντισμός για μένα είναι ένα σοβαρό και δύσκολο “παιχνίδι”.

Όσον αφορά τον εθελοντισμό, γενικότερα, υπάρχει συμμετοχή από τους κατοίκους της περιοχή σου;

Δυστυχώς όχι… ελάχιστοι! Κι αυτό δεν είναι καλό σε μια ορεινή περιοχή. Αν πιάσει μια φωτιά σε δασική έκταση περιμένουν όλοι τα πυροσβεστικά, να ξεκινήσω εγώ να πάω πρώτος και να ακολουθήσουν ελάχιστα άτομα μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού. Πρέπει κάποιος να «ξυπνήσει» τους πολίτες αλλιώς θα έχουμε φαινόμενα 2007…

Έχεις βρεθεί σε δύσκολη στιγμή σε κάποιο περιστατικό;

Φυσικά… και μάλιστα έχω τραυματιστεί. Σε πυρκαγιά σε οικία στο Δραγώγι είχα τραυματιστεί στο χέρι και κρατούσα τη μάνικα με αίματα.

Διαθέτεις την ικανότητα να συνεργάζεσαι με κάθε κρατική αρχή είτε την Πυροσβεστική, είτε την Αστυνομία, είτε ακόμα και με τις Ένοπλες Δυνάμεις… μάλιστα δέχεσαι και επαίνους για την προσφορά σου…

Η συνεργασία είναι το παν στον εθελοντισμό. Ειδικά με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία από τη στιγμή που ανήκεις στην πολιτική προστασία είναι απαραίτητη η συνεργασία σε κάθε τομέα. Το ότι δέχομαι επαίνους με τιμά ιδιαίτερα. Αυτό σημαίνει πως οι αξιωματικοί αναγνωρίζουν το εθελοντικό έργο μου και ότι δεν το κάνω για μένα. Για αυτό και σε πολλά περιστατικά είμαι αυτός που θα έχω επικοινωνία με τις αρχές για το συμβάν.

Οι έπαινοι αυτοί φέρνουν και βραβεύσεις και μάλιστα σε πολλούς τομείς…

Από την στιγμή που όλοι αυτοί με τους οποίους συνεργάζομαι αναγνωρίζουν το έργο μου αποτελεί τιμή μου –όπως προείπα- το γεγονός ότι επιλέγουν να με βραβεύσουν.

Εσύ σαν άνθρωπος εξελίσσεσαι η παραμένεις στάσιμος;

Εξελίσσομαι κάθε μέρα μπορώ να πω… σε κάθε τομέα! Από την στιγμή που συμβαίνουν διαρκώς νέα συμβάντα δεν μπορείς να μένεις στάσιμος για τίποτα. Το ότι είμαι συνέχεια σε εγρήγορση με κάνει να μπορώ να αντιδρώ έγκαιρα.

Πως ελπίζεις ότι θα είναι στο κοντινό μέλλον η περιοχή σου;

Πρέπει να αλλάξει νοοτροπία αλλιώς η περιοχή θα ερημώσει. Πρέπει οι άνθρωποι να μάθουν τι σημαίνουν οι έννοιες συνεργασία και εθελοντισμός και όχι πως να ζηλεύουν το έργο του άλλου και να το φθονούν ή να το εμποδίζουν. Όπως είχε πει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής… «Φαίνεται, κύριοι συνάδελφοι, ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να φοβούμεθα τις επιτυχίες και όχι τις συμφορές, γιατί οι συμφορές ενώνουν, ενώ οι επιτυχίες, με τον φθόνον που προκαλούν, διχάζουν».

Όλη η επικαιρότητα