ΝΑΤΟ: Εξηγήσεις μετά τα «συγχαρητήρια» στην Τουρκία για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Share

Σε νέα ανάρτηση με την οποία δίνει εξηγήσεις, εστιάζοντας στη στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα, προχώρησε η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων του NATO, ένα 24ωρο αφότου κατέβασε τη συγχαρητήρια ανάρτηση για τη Μικρασιατική καταστροφή.

«Την Τρίτη, η LANDCOM συνεχάρη τον σύμμαχό μας, την Τουρκία, για την εθνική Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε ευγνώμονες που η Τουρκία φιλοξενεί τη βάση μας στο έδαφός της. Επίσης, ευχαριστούμε και τα 30 μέλη της Συμμαχίας για την προσφορά τους. Ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί!», η νέα ανάρτηση της νατοϊκής διοίκησης.


Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης η Ελλάδα προχώρησε σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με την ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη συγχαίρει την Τουρκία για την εθνική εορτή της 30ης Αυγούστου, που ουσιαστικά τιμάται -από τη γείτονα- η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Ντουμπλουπινάρ το 1922 στη Μικρά Ασία» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην ανάρτηση.

Στη συνέχεια, όμως, κατέβηκε η συγχαρητήρια ανάρτηση που έκανε το ΝΑΤΟ προς την Τουρκία για την «Ημέρα της Νίκης».

Δένδιας σε ΝΑΤΟ: Τα όργανα της Συμμαχίας πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων

Αναφερόμενος στη χθεσινή ανάρτηση του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε νωρίτερα ότι «αποτελεί απόκλιση από τις αρχές της συμμαχίας».

«Τα όργανα της Συμμαχίας, ξεκινώντας από την ηγεσία της, τον γενικό γραμματέα, πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων και τις αρχές της Συμμαχίας», επεσήμανε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πολλά στο ΝΑΤΟ και δεν αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά», τόνισε και προσέθεσε: «Είμαι ικανοποιημένος διότι, μετά από το χθεσινό διάβημα, το ΝΑΤΟ προέβη σε διορθωτική κίνηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη συνοχής στο πλαίσιο της Συμμαχίας, η οποία είναι πιο σημαντική από ποτέ, ενώ επανέλαβε πως «η ρητορική, την οποία εκπέμπει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, δεν αρμόζει σε μια σύμμαχο χώρα».

«Εμείς από την πλευρά μας δεν θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος. Σαν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, κοιτάμε προς το μέλλον», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Για εμάς σημασία έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, η δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο. Και θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση».

πηγή:πρώτο θέμα