Ελλάδα

Ναυάγιο στους Παξούς : Αγωνία για τους αγνοούμενους – 12 πρόσφυγες νεκροί

Ακούστε το άρθρο

Ώρες αγωνίας για τους αγνοούμενους πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή των Παξών, μετά τη βύθιση του σκάφους που τους μετέφερε.

Οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης από το λιμενικό συνεχίζονται, όμως απολογισμός είναι τραγικός:

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 12 νεκροί ενώ έχουν βρεθεί 21 διασωθέντες.

Το ναυάγιο συνέβη  στη θαλάσσια περιοχή 13 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Παξών.

Η λέμβος που μετέφερε περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες βυθίστηκε πιθανότατα λόγω εισροής υδάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιος από τους μετανάστες νωρίτερα είχε καταφέρει να επικοινωνήσει  με το κινητό τηλέφωνο του στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 λέγοντας ότι κινδυνεύουν και χρειάζονται βοήθεια προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ.

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής : «Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιείται από τις πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά την οποία ως τώρα έχουν περισυλλεγεί είκοσι ένας (21) αλλοδαποί σώοι και έχουν ανασυρθεί δώδεκα (12) σοροί».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα, για σκάφος σε δυσχερή θέση με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή 13 ν.μ. νοτιοδυτικά των Παξών. Για το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή, προς εντοπισμό των ανωτέρω, έσπευσαν έξι (06) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., των Λιμενικών Αρχών Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Παξών και Συβότων, τέσσερα (04) παραπλέοντα πλοία, ενώ απογειώθηκαν δύο (02) ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. έχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί είκοσι ένας (21) αλλοδαποί (σώοι), εκ των οποίων τρεις (03) μεταφέρονται με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στο ΑΚΤΙΟ, προς παροχή άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ενώ έχουν ανασυρθεί και δώδεκα (12) σοροί, αγνώστων λοιπών στοιχείων»

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης ενημερώθηκε άμεσα για το συμβάν και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

via

Όλη η επικαιρότητα