Categories: Ελλάδα

Ναυάγια: Στους 18 οι νεκροί στη Λέσβο, 15 αγνοούμενοι στα Κύθηρα – Συνεχίζονται οι έρευνες

Share

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων μετά τα δύο ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο.

Μία ανείπωτη τραγωδία εκτυλίσσεται από τη νύχτα καθώς μετανάστες, κυρίως γυναίκες, χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 (ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI)

Οι έρευνες γίνονται υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Δεκάδες διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές ωστόσο υπάρχουν φόβοι και για άλλα θύματα.

Ο μέχρι τώρα επίσημος απολογισμός είναι 18 νεκροί στο ναυάγιο της Λέσβου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την Πράγα να εκφράζει τη θλίψη του:

Όπως είπε «θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Ναυάγιο με 18 νεκρούς στη Λέσβο – 25 διασωθέντες

Τους 18 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Λέσβο. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι 16 νεαρές γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές, μετά τη βύθιση λέμβου ανατολικά της Λέσβου, στην οποία επέβαιναν περίπου 40 άτομα ενώ ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα κι ένα αγόρι κάτω των 20 ετών. Λίγο αργότερα ήρθε και η πληροφορία της ΕΡΤ για ακόμα έναν νεκρό. Πρόκειται για την σορό ενός άνδρα που ανασύρθηκε από τον θαλάσσιο χώρο της Θερμής Λέσβου.

Στο μεταξύ με την επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων των ναυαγίων να συνεχίζεται, 15 αλλοδαποί από τους οποίους 11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, όλοι Αφρικανικής καταγωγής εντοπίστηκαν στην Μυτιλήνη από στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν είναι διασωθέντες του ναυαγίου σήμερα το πρωί.

Ναυάγιο στα Κύθηρα: Έχουν διασωθεί 80, 15 άνθρωποι αγνοούνται

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι εικόνες στο Διακόφτι Κυθήρων πλησίον του λιμανιού. Ένα ιστιοφόρο, στο οποίο επέβαιναν περίπου 95 άτομα, μετά από πρόσκρουση σε βράχια, βούλιαξε με αποτέλεσμα, όλοι οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. 15 άτομα αγνοούνται, ενώ έχουν διασωθεί 80. Ήδη στα Κύθηρα έχει ανοίξει ένα σχολείο προκειμένου να φιλοξενηθούν οι διασωθέντες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισκέφθηκε τους διασωθέντες στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Δήλωσε συντετριμμένη για το νέο ναυάγιο και είπε ότι το κράτος θα παρέχει κάθε βοήθεια προς αυτές τις γυναίκες. Η κ. Γκάγκα συνομίλησε μαζί τους και είπε ότι η μία εξ αυτών έχει κακώσεις στο κεφάλι ενώ άλλη μία ήταν σε κατάσταση πανικού και αναζητούσε τις δυο αδερφές της.

ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 (ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI)
ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ.Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 (ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI)

Σε σχέση με πέρυσι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των διακινητών και των ναυαγίων, τονίζει ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για τεράστιες ευθύνες των τουρκικών αρχών, σημειώνοντας ότι «όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τους νόμους, όσο κάνει πλάτες στους διακινητές, όσο δεν τιμά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, δυστυχώς θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες».

Γ. Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των διακινητών κοστίζει ανθρώπινες ζωές

“Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο”, δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, αναφορικά με τα δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε Κύθηρα και Μυτιλήνη.

“Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές”, τόνισε ο υπ. Ναυτιλίας.

Την θλίψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ναυάγιο στη Λέσβο εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς κάνοντας λόγο για «ημέρα λύπης».

Όπως είπε: «Επιτρέψτε μου να εκφράσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμού του ιδίου τη θλίψη μας για την τραγική απώλεια ζωών στο Αιγαίο σήμερα το πρωί. Κάθε ζωή που χάνεται ισοδυναμεί με πολλούς θανάτους».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ