Categories: Ελλάδα

Ναυάγιο στη Χίο: Συνεχίζονται οι έρευνες – Τέσσερις νεκροί, εκ των οποίων τρία παιδιά

Share

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Χίου μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης ανατολικά νοτιοανατολικά του νησιού. Μέχρι στιγμής τέσσερις άνθρωποι έχουν περισυλλεχθεί νεκροί -τρία κορίτσια και μία νεαρή γυναίκα- ενώ έχουν διασωθεί 22 άνθρωποι.

Το σήμα κινδύνου για το ναυάγιο, ανοιχτά της παραλίας Γρίδια Νενήτων, έφτασε στο Λιμενικό Σώμα μέσω του 112. Εκτιμάται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ότι 27 άτομα επέβαιναν στη λέμβο που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και ναυάγησε ανοιχτά της Χίου. Πλωτά και εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός αγνοούμενου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, η εν λόγω λέμβος είχε εκκινήσει από τα τουρκικά παράλια «φορτωμένη με υπεράριθμους επιβάτες και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στην αποκόλληση της γάστρας (πάτωμα λέμβου) της μη αξιόπλοης λέμβου και την επακόλουθη ημιβύθισή της».

Όλοι οι διασωθέντες οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν στον λιμένα Χίου. Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετέχουν ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, ένα πλοίο δύναμης ΝΑΤΟ, τρία αλιευτικά σκάφη και τρία παραπλέοντα πλοία.

Στην περιοχή επικρατούν άνεμοι βόρειοι εντάσεως 6 μποφόρ.

Μηταράκης: Οι τουρκικές Αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά το ναυάγιο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυτή είναι η πραγματικότητα της εκμετάλλευσης μεταναστών απο εγκληματικές συμμορίες στο Αιγαίο. Αδίστακτοι λαθροδιακινητές βάζουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες, μη αξιόπλοες λέμβους ανοιχτά της Χίου.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του Ελληνικού Λιμενικού, 4 παιδιά -όλα μεταξύ 3 και 14 ετών- ανασύρθηκαν νεκρά, 1 άτομο αγνοείται και 22 έχουν διασωθεί και περιθάλπονται στην ξηρά.

Οι τουρκικές Αρχές πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέπουν την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Αυτές οι διελεύσεις δεν πρέπει να επιτραπούν ξανά».

«Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από την τραγική απώλεια τριών μικρών παιδιών και μιας γυναίκας στο Αιγαίο. Η εγκληματική αδιαφορία, των κυκλωμάτων διακίνησης, για την ανθρώπινη ζωή, ξεπέρασε κάθε όριο, αφού πάνω από 20 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και μικρά παιδιά, αφέθηκαν χωρίς σωσίβιο», τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.